hirdetés
hirdetés

Tűzálló menyecske, cserebogaras tányér - kiállítás a hajdúszoboszlói Gazdaházban

Zománcedények kiállításával bővült a hajdúszoboszlói Gazdaház kínálata. Az alföldi gazdasági életet, a földműves mindennapokat ismertető, az 1800-as évek végén, az 1900-as évek elején épült, helyi védettségű parasztházban nem csak az egykori berendezést és használati tárgyakat tették közszemlére az épület tulajdonosai, hanem foglalkozásokat tartanak gyermekeknek és felnőtteknek.

hirdetés

A korabeli élethez nélkülözhetetlen teendőket végzik ezeken az alkalmakon: kenyeret sütnek, gyertyát mártanak, rongyszőnyeget szőnek, száraz tésztának valót gyúrnak, kukoricát morzsolnak és darálnak… A foglalkozásokat az udvaron, iskolákban és más intézményekben tartotta eddig Vaskó Istvánné Bori, a ház működtetője. Az elmúlt hetekben azonban megnyitották a fedett foglalkoztatót a ház mellett, a család korábbi autószerelő műhelyében és ezentúl bent is tarthatják a kézműves foglalkozásokat.

Egyúttal ott állítottak ki a pécsváradi gyűjtőtől, Endrődi Sándortól kapott 400 tárgy közül 270 zománcozott edényt. Az egykor Bonyhádon, Kőbányán, Csepelen, Jászberényben … készült lábasok, bögrék, zsírosbödönök, bádogok (vízhordásra való fedeles, egyfülű edény), vájlingok (fémből készült, felfelé szélesedő, kétfülű edény), kancsók, ételhordók, tepsik, tányérok, tarkedli sütők (fánksütő)serpenyők…. fenekére az edény olykor humoros megnevezését is ráégették, mint pl. Tűzálló menyecske. Vagy jelölték az iparművészeti mintákkal dísztett tányér motívumának elnevezését: Cserebogár.

A kiállítás egyik érdekessége egy teafőző, azaz vízforraló edény, mely két részből áll. Felső része teafőző, alsó része lábas, mely a sparhelt tűzterébe ér. A praktikus edény dupla űrtartalmú, alsó része a katlanban forrósodik. A háziak hamarosan újabb kiállítással készülnek, mely a korabeli fehérneműket mutatja be. 

Császi Erzsébet
a szerző cikkei

(forrás: Vendég & Hotel Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk