hirdetés
hirdetés

Utazási iroda létrehozása segítené a Felvidéki turizmus fejlesztését

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet dr. Tőzsér Anett vezetésével egy kutatássorozatot indított el 2015-ben, hogy a Kárpát-medencei turisztikai szervezetek működéséről egy átfogó képet adjon. Ennek első, pilot projektjét a 2015 második felében elvégzett „Székelyföld turisztikai szervezeti rendszerének vizsgálata” című kutatás jelentette. A kutatás következő helyszíne 2017-ben a Felvidék magyarlakta területe volt. 

hirdetés

A friss tanulmány szerint a Felvidék magyarlakta területe nem versenyképes Szlovákia északi területeihez képest. A legtöbb válaszadó szerint a Felvidék magyarlakta területeinek turizmusa közepesen versenyképes Szlovákia más turisztikai térségeihez képest.

Több vélemény is megerősíti, hogy e térség turisztikai kínálata gazdag, azonban a lehetőségek nincsenek megfelelően kihasználva. A térség bővelkedik turisztikai erőforrásokban, mint például gasztronómia, gyógy- és termálvizek, borok, természeti értékek, a vízi turizmus feltételei és az itt élők kedvessége, vendégszeretete.

A statisztikai értékelésekből kitűnik, hogy a Tátra a legerősebb vonzerő Szlovákiában és a természeti értékek látogatottsága terén is előnyt élveznek a szlovák területek. A magyarlakta területek turizmusa egyelőre nem tud versenyelőnyre szert tenni a természeti és kulturális értékekben gazdagabb, többségükben szlovákok lakta területekhez, így például a MagasTátrához, Poprádhoz, Besztercebányához, Trencsénteplichez képest. A vendégek és a vendégéjszakák számát illetően a magyarlakta kerületek Szlovákia vendégforgalmában a középső és az utolsó mezőnyben helyezkednek el, Pozsony kivételével, amely vezető szerepet tölt be a magyarlakta területek (és Szlovákia) vendégforgalmában.

A dél-szlovákiai területeken az elszigetelt vonzerők helyett szükség lenne komplex, nagyobb térséget átfogó fejlesztésekre, a jelenleg még hiányzó célcsoport-specifikus turisztikai programcsomagok kialakítására, a vonzerők élményszerű fejlesztésére, a vonzerők környezetében infrastruktúra-fejlesztésre és a turisztikai szolgáltatások számának és minőségének javítására.

A Felvidék magyarlakta területén két magyar térségi szintű TDM szervezet működik: a Csallóköz Területi Idegenforgalmi Szövetség és a Dunamente TDM szervezet, amelyek önkormányzatok, vállalkozók és civil szervezet együttműködésére épülnek.

 A magyarlakta területek turizmusa egyelőre nem tud versenyelőnyre szert tenni / Bajmóc vára / fotó: commons.wikimedia.org /Pudelek
A magyarlakta területek turizmusa egyelőre nem tud versenyelőnyre szert tenni / Bajmóc vára / fotó: commons.wikimedia.org /Pudelek

A tanulmány szerint szükség lenne egy ernyőszervezetre (felvidéki turisztikai ügynökségre/egyesületre/szövetségre), amelynek székhelye Pozsonyban lehetne, és amely összefogná és tanácsadással segítené a területi szintű szervezeteket, a magyarlakta területek turizmusát. A szervezet feladatköre főként a szakmai segítségnyújtásra, a koordináló, tanácsadó, képzési tevékenységre terjedne ki.

A térség kiajánlását elősegítendő, érdemes lenne azt is átgondolni, hogy az ernyőszervezet mellett létrehozandó és létrehozható-e egy kimondottan a Felvidék magyarlakta területeire történő beutaztatással foglalkozó utazási iroda vagy utazásszervező ügynökség.

A kutatás eredményei a következő években hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a Felvidék magyarlakta területein a turizmus a szervezeti háttér fejlesztésének köszönhetően versenyképesebbé váljon, ezáltal újabb gazdasági lehetőségeket kínáljon a helyi magyar közösségek számára, elősegítve a szülőföldön való megmaradásukat, társadalmi-gazdasági megerősödésüket.

A tanulmány innen letölthető.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Javaslom dr. Tőzsér Anett és kutatócsoportjának, hogy készítsenek vizsgálatot pl. Észak-Magyarország területén is, és akkor meglátják, hogy ki van lemaradva, és
hogy hol kell fejleszteni. Mert szerintem először határon belül.
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai