Utazási irodák és szállodák: se veled, se nélküled?

A Müpában tartott MUISZ vacsorán egy panelbeszélgetés keretében esett szó a szállodák és az utazási irodák nem mindig gördülékeny együttműködéséről.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Február 22-én újabb vacsorát rendezett az utazási irodák számára a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ), amelyre ezúttal a Müpa Bohém éttermének különtermében került sor.

Hajóállomás is lehet a Müpánál

A MUISZ elnöke, Erdei Bálint köszöntője után dr. Egri Gábor, a MÜPA értékesítési és marketing igazgatója mutatta be a létesítményt és annak újításait. Kiemelte, a házban évente több mint ezer produkció kap helyet, és idén a Müpában rendezik az egyre népszerűbb TEDxDanubia konferenciát. A jövő feladatai közé sorolta, hogy a Müpa mellé egy hajóállomást terveznek építeni, de egy Bubi-dokkoló is helyet kapna itt, valamint hop-on hop-off buszmegállót is telepítenének ide. Készül egy imázsfilm is, valamint a termeket egy külön 360°-os videóban fogják bemutatni.

A csodálatos Albánia

Az est következő megszólalója Arian Spasse, Albánia magyarországi nagykövete volt, aki elmondta: jóval több magyar turistát várnak Albániába, mint ahányan jelenleg keresik fel országukat. Ezt adatokkal is alátámasztotta, 2015-ben ugyanis mindössze körülbelül 7000 magyar turista utazott Albániába, szemben például a lengyelekkel és a csehekkel, mindkét országból ugyanis ötvenezer turistaérkezést regisztráltak ugyanabban az évben. Hozzátette, jó kezdet volt, hogy tavaly albániai tanulmányúton vehettek részt a MUISZ tagjai, de a Wizz Air áprilisban induló Budapest-Tirana járatához is nagy reményeket fűz. Elmondta, Albániában a napsütéses napok száma 300, 56 természetvédelmi terület, 12 nemzeti park, több mint 160 kastély és erőd, 9 régészeti helyszín és 3 UNESCO világörökségi helyszín található, kulturális látnivalói, gyönyörű tengerpartjai, gasztronómiai kínálata és alacsony árai miatt pedig vonzó úti cél lehet a magyarok számára is. A turizmus GDP-hez való hozzájárulása 2014-ben 21% volt az országban. Legfontosabb fejlesztéseik közé a tengerparti resortok, a természeti turizmus (túra, hegymászás, vadvízi evezés), a MICE és a wellness tartozik jelenleg.

A következőkben Erdei Bálint összefoglalta az elmúlt és az elkövetkező időszak eseményeit: nemrég találkoztak Palkovics László oktatási államtitkárral, hogy egyeztessenek a veronai buszbaleset következtében bevezetni szándékozott, iskola kirándulásokkal kapcsolatos szigorításokról, és hozzátette, hogy Zala megyében állami beruházással épül egy olyan pálya, amelyen a buszsofőrök különböző helyzeteket gyakorolhatnak. Kiemelte, hogy március 3-án - az Utazás kiállítás szakmai napján - a Hungexpo G pavilonjának VIP-termében lehet meghallgatni egy prezentációt az utazási irodai felelősségbiztosításról, valamint hamarosan kampányt indít a MUISZ, amelyben arra hívják fel a lakosság figyelmét, hogy miért érdemes utazási irodával utazni. Április 6. és 9. között lesz a MUISZ következő közgyűlése Horvátországban – a tavalyi Tunézia után ez a második külföldi helyszín –, a következő MUISZ vacsorára pedig március 27-én kerül sor, melynek vendége Ujhelyi István európai parlamenti képviselő lesz.

Panelbeszélgetés szállodásokkal és utazási irodásokkal

Minden bizonnyal az este egyik legjobban várt eseménye az a pódiumbeszélgetés volt, amelyen utazási irodák és szállodák képviselői vettek részt és számos közös ügyet vitattak meg. A panelbeszélgetésen a szállodák részéről részt vett Kovács Balázs, a Danubius Hotels Groups vezérigazgatója, Török Ágoston, a Mellow Mood Hotels értékesítési igazgatója, Popovits Éva, az AccorHotels értékesítési és disztribúciós igazgatója és Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének ügyvezető elnökségi tagja. Az utazási irodák részéről jelen volt Drégely Ágnes, a MUISZ alelnöke, a belföldi és beutaztató bizottság vezetője, Darvas Judit, az IBUSZ Utazási Irodák Magyarország divízióvezetője és Wilk Andrea, az OK World Travel ügyvezetője. A beszélgetést Takács Péter, a MUISZ elnökségi tagja és a MICE-bizottság vezetője moderálta.

A külképviseleti rendszer megszűnése

Az első téma a Magyar Turisztikai Ügynökség által nemrégiben megszüntetett külképviseleti rendszer volt. Popovits Éva elmondta, hogy ennek mindenképpen negatív hatása van, de nagyon hiányzik egy jól működő kongresszusi iroda is. Hozzátette, bár a geopolitikai szempontok miatt várhatóan jó évük lesz a magyarországi szállodáknak a konferenciák tekintetében, azonban ez ebben a formában nem egy fenntartható rendszer. Kovács Balázs hozzátette, hogy a külképviseletek megszüntetése semmiképpen sem egy jó üzenet a külvilág felé, de kiemelte, hogy eddigi formájában nem is volt teljesen hatékony ez a rendszer, és a legfontosabb, hogy a munkájukhoz igazán értő emberek képviseljék az országot. Flesch Tamás elmondta: véleménye szerint egy attasé nem fogja tudni ellátni ezt a feladatot, ahogyan azt tervezi az MTÜ. Hozzátette: bár az MSZÉSZ jelenleg egy átalakuláson megy keresztül, ezt követően készek arra, hogy a téma élére álljanak.

Kell-e budapesti olimpia?

Sok szó esett az olimpiáról is, bár az este során kiderült, hogy Magyarország visszalép az olimpiai pályázattól. Ezt megelőzően Török Ágoston elmondta, hogy a szállodások támogatják az olimpiarendezést, Kovács Balázs szerint pedig jó alternatíva lehetne akár az is, ha végre megépülne a nagy befogadóképességű kongresszusi központ, valamint más nagy sportesemények is, hiszen nem csak olimpia létezik. Darvas Judit is a kongresszusi központ megépítésében látja a potenciált, hiszen olimpia egyszer van, a MICE-turizmus viszont folyamatos keresletet és szállodai kihasználtságot eredményez. Flesch Tamás elmondta: az olimpia nem csak arról a két hétről szól, hanem már jóval előtte és azt követően is felértékelődik Budapest és megnő iránta a kereslet, vagyis ha nincs olimpia, akkor turizmus szempontjából sokat veszít az ország. Persze kiemelte azt is, hogy ha nem lesz olimpia, akkor nem fognak nagy szállodai befektetők jönni az országba, vagyis nem növelik a versenyt a jelenlegi budapesti szállodák számára.

Az utazási irodák, a szállodák és az OTA-k esete

Az OTA-k (Online Travel Agency) jelensége egyre szélesebb, emiatt az utazási irodások és a szállodák között is előfordulnak feszültségek. Török Ágoston ezzel kapcsolatban elmondta, hogy – legalábbis a Mellow Mood-szállodák számára – a legkönnyebb és legjövedelmezőbb értékesítési csatorna az OTA-ban való megjelenés, ez több mint 50%-át hozza a Mellow Mood bevételeinek, ráadásul marketingszempontból is jó a szállodának – sokan ugyanis megnézik a hotelt például a Booking.com-on, ezt követően pedig rákeresnek a szállodára az interneten, és direktben foglalnak náluk szobát. Kovács Balázs hozzátette: tudomásul kell venni, hogy megváltozott a világ, átíródott annak disztribúciós térképe, és aki ehhez tud alkalmazkodni, az túlél. Nem a szálloda, nem az OTA, de nem is az utazási iroda, hanem a vendég diktál, ráadásul az OTA-k és a szállodák szembenállása legalább ilyen éles – mondta. Az utazási irodák részéről Wilk Andrea tette fel a kérdést: miért van az, ha a Booking.com-on olcsóbb ajánlatot talál az utas, majd az utazási iroda is megpróbálja ezt az árat kérni, akkor a szállodák azt nem adják meg az irodáknak. A szállodások részéről itt többek között az volt a reakció, hogy kevésbé szakértő szállodások is akadnak, és hogy az értékesítők sokszor szigorú keretek közé vannak szorítva. Ám hozzátették, hogy szerintük is szükség van az utazási irodákra, hiszen a szállodások bíznak bennük, személyesen ismerik őket és időben is fizetnek, a vidéki hoteleknek pedig kimondottan előnyös utazási irodákkal együtt dolgozni. Wilk Andrea kifejtette, hogy az igényes, nyugati utazó társadalom egyre inkább öregszik, ők pedig szinte kizárólag utazási irodánál foglalnak szállást. Drégely Ágnes elmondta: a szálloda az utazási csomagnak csak egy része, amit az utazási irodák még különböző programokkal és szolgáltatásokkal egészítenek ki, ez a hozzáadott érték pedig jelentősen megnöveli a turizmusból származó bevételeket.

Takács Péter felvázolta azt is, hogy az utóbbi időben intenzív árnövekedés tapasztalható a hazai szállodai piacon, és feltette a kérdést, hogy vajon van-e annyira erős a Budapest brand, hogy képes lesz megtartani ezt a növekedést. Kovács Balázs erre válaszolva elmondta: ha az európai szállodák átlagárát tekintjük 100%-nak, akkor Budapest még ezzel az árnövekedéssel is csupán 60-70%-os áron kínálja szobáit, vagyis 30-40%-kal vagyunk olcsóbbak az európai átlaghoz képest. Hozzátette, a munkaerőt is fizetni kell, ahhoz pedig elengedhetetlen az áremelés, véleménye szerint fenntartható ez a növekedés.

A panelbeszélgetésen konkrét felvetés született azzal kapcsolatban, hogy érdemes lenne a szállodásoknak és az utazási irodásoknak további személyes találkozók keretében egyeztetni együttműködésük feltételeit.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.