Vegyen valódi sonkát a Debreceni Mangalica Fesztiválon!

Hatodik alkalommal rendezik meg a Debreceni Mangalica Fesztivált, idén új időpontban, március 27-29-ig, hogy a vásárlók húsvét előtt juthassanak hozzá a jó minőségű sonka-és húskészítményekhez. 

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A 2008-ban induló és mára évente öt városban szervezett fair trade mozgalom rendezvényére ingyenes a belépés, az elfogyasztott, megvásárolt termékekért kell fizetni a látogatóknak. 13 mangalicatenyésztő kínálja majd minőségi portékáit a vásáron, a Kossuth téren, a Nagytemplom előtt, s 150-170 kiállító, köztük 30 élelmiszerkereskedő.

Külföldön is sikeresek a mangalica termékek

Növekedett a mangalica állomány hazánkban az elmúlt években, érezhető, hogy a kormány támogatja a tenyésztőket. A Földművelésügyi Minisztérium és a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete között megállapodás született a termékek piacra juttatásáért. A regisztrált tenyészkocák száma tavaly 8000 volt, az idén 9500-ra gyarapodott. Ez 60 ezer darab mangalica hízót jelent, a hazai 3 milliós sertésállomány 2 százalékát – tudtuk meg a sajtótájékoztatón Tóth Pétertől, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete elnökétől. – Egyre több háznál készítenek mangalica termékeket és külföldön is nagy sikerrel értékesítik, mint pl. Hongkongban, Spanyolországban, Japánban, Szingapúrban, az USA-ban. Az Európai Uniós támogatások a jövőben is lehetővé teszik, hogy megmaradjon az őshonos fajta génmegőrzési és piacra jutási támogatással.

Dolgoznak a debreceni páros kolbász hungarikummá nyilvánításán

A mangalica termékek hamisításáról feltett újságírói kérdésre az elnök elmondta, ez valós probléma, melyről minisztériumi szintű tanácskozás lesz Debrecenben, áprilisban, őshonos haszonállat génállomány erőforrás témában. A hamis termékek elleni védekezésre azt a tanácsot adta, hogy bolti vásárlás estén a vevő keresse a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete emblémáját a terméken, piaci beszerzés előtt pedig ismerje meg a termelőt. A hamisítások ellen jogszabályok készítését is szorgalmazza az egyesület.

A gasztrofesztivál jó alkalom a termelőknek a kapcsolatfelvételre a helyi értékesítés új piacaival, ugyanis egyre több elegáns étterem kínálatában szerepelnek mangalica termékek. Az egyesület a városi önkormányzattal együtt dolgozik a debreceni páros kolbász hungarikummá nyilvánításán, melyben a mangalica tenyésztőknek is jó lehetőséget lát az elnök.

Helyben sül az egész malac, egész napos zeneszó mellett

A háromnapos fesztivál március 27-én, délelőtt kezdődőik, a megnyitóra pénteken délután 2 órakor kerül sor. Helyben sütik az egész malacot és egyéb mangalica ételeket, melléjük borokat, pálinkákat kínálnak a kitelepülők. Emellett házi készítésű lekvárok, szörpök, mézek, olajok, fűszerek is kaphatók lesznek a vásárban. – A termékekhez közvetlenül a termelőktől lehet hozzájutni – hangsúlyozta ki Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere.

A hétvégén autentikus népzenével, jazzel, poppal, latin muzsikával, könnyűzenei klasszikusokkal, rockkal, rock and rollal, rackabillyvel szórakoztatják a rendezők a közönséget. Élőállat kiállítás is lesz szőke, vörös és fecskehasú fajta mangalica családokat lehet megnézni az ideiglenesen felépített karámokban.
A vásárt aVaroivent Kft. rendezi.

Bővebb infó: www.mangalicafesztival.hu


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.