Vízről, hőfokról, tejről, alternatív hozzávalókról

A Pannon Kávé sorozatunkban abban segít, hogy beavassuk a kávézók vezetőit és a kávégépek kezelőit, mitől lesz olyan a kávé, hogy újra és újra visszatérjen a vendég. (X)

Csapvíz vagy valami más?

A kávégép zavartalan működése, valamint a megfelelő minőségű kávéital érdekében lágyított vizet érdemes használnunk, semleges pH-val. A tökéletes kávéital elkészítéséhez épp annyira fontos a víz minősége, mint a kávéé. Vízkezelési megoldás szükséges, hogy a megfelelő minőségű vizet kapjuk a kávénkhoz, hosszú távon a csapvíz nem a legideálisabb. Üzemeltetőként érdemes a helyi vízviszonyokat felmérni, ugyanis országon belül is óriási eltérések vannak vízkeménységben, és ehhez kell állítani a lágyítás mértékét.

A hőfok kérdése

Az olasz iskola szerint a megfelelő hőmérséklet 93–96 Celsius-fok között van. 100 ⁰C felett a víz már égeti a kávét, ezért is mondjuk, hogy nem főzzük, hanem készítjük. A pörköltségi szinten és a kávétípuson túl sok tényező határozza meg az ideális hőfokot (feldolgozás, termőterület, nyomás, elkészítési technológia stb.), nehéz általánosítani, ugyanis arabica és arabica között is komoly eltérések lehetnek abban, hogy „mi áll jól az adott kávénak”. Általánosságban elmondható, hogy az arabica típusokhoz jobban illik az alacsonyabb hőfok, mint a robusta típusokhoz.

A tej varázsa

Tejhab készítésénél a tej fehérjetartalma lényeges, minél magasabb, annál könnyebb habosítani a tejet. Egyre többen használnak friss tejet az UHT-verzióval szemben, ha van rá mód, én is ezt javaslom. Zsírosság szempontjából a 2,8%-ost szoktam ajánlani, a 0,1-es és az 1,5-es szinte víz, illetve vízhatású, míg a 3,5-ös már túl zsíros, így elveszi a kávé ízének dominanciáját az italban. A tejszín, mint minden más kiegészítő, ízlés kérdése.

Alternatív megoldások

Az alternatív italok esetében is a fehérjetartalmat emelném ki. Alapból nehéz velük dolgozni, mivel alacsony fehérjetartalmúak, viszont sok gyártó piacra dobta már a saját, kifejezetten kávékészítéshez fejlesztett verzióját, amelyet emelt fehérjetartalmának köszönhetően már könnyebb habosítani.

Zádor Ákos

Értékesítési igazgató

Pannon Kávé Kft.

 


Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?