Aki kimaradt – lemarad

Előre borítékolhattuk, hogy nem mindennapi lesz ez az előadásokkal, interaktív bemutatókkal, szakmai workshoppal, esti bor- és pálinkakóstolós vacsorával, valamint éjfél utánig tartó zenés-táncos bulival és másnap délelőtti laza wellnessezéssel fűszerezett két nap a Hármas-Kőrös holtága mentén, de hogy ennyire jól sikerül, és mindenki szuperlatívuszokban beszél róla, aki csak ott volt – ez minden reményünket felülmúlta. Lássuk hát, miből maradt ki, aki ezúttal nem tartott velünk…

Bár a naptár már szeptembert mutat, igazi nyári forróságban gurul be a Cityrama egyik bérelhető kisbuszával a csapat egy része Szarvasra, ahol csatlakozik a saját autóval érkezőkhöz. Az ebédet követően mindenki a tökéletesen behűtött konferenciaterembe vonul át, ahol először a ház igazgatója, Bogdán Tamás, majd a tulajdonosok nevében Szalontai Enikő és a ház teljes belső- és külsőépítészeti, valamint designmegoldásaiért felelős Bálint Ágnes építész-tervezőművész köszönti a megjelent szakmabelieket, éttermeseket, szállodásokat.

Első pillantásra nyilvánvaló, ezúttal nem a projektor, mikrofon és laptop szentháromsága uralja majd a szakmai prezentációkat, hiszen már az első megszólaló, Dálnoki Attila, a Progast kelet-magyarországi képviselője a legújabb trendeknek megfelelően felterített asztalok mellett mutatja be a porceláncsaládot, amelynek megalkotásánál a természet ihlette a tervezőket. Mivel a világon mindenütt megnőtt a biotermékek iránti kereslet, a széria tagjai ez igény alapján, a természetes vonalak mentén születtek. Kissé szabálytalan vonalvezetés, a természet színeit visszahozó árnyalatok – nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy kijelenthessük: a Progast által forgalmazott legújabb wellness-porceláncsalád igazi sikertörténet lesz idehaza is.

Az első előadáshoz kapcsolódva Magony Zoltán, a Bevlo cég társtulajdonosa szintén felterített asztalokat, illetve a legújabb textilezési trendeket mutatja be. Ő a jelenlétét annak is köszönheti, hogy az apartmanházakkal bővülő négycsillagos szarvasi ház teljes textilezését is ők végezték és végzik most is: a narancs, a bordó, a fekete, a barna, különleges anyagok játékos harmóniáját megtekintjük a valóságban is a prezentációkat követő házbejáráskor.

A következő előadó, Kardos György Miele szakértő cége szintén kapcsolódik a szarvasi házhoz, hiszen professzionális mosogatógépük „serénykedik” nap mint nap a konyhában. A víz összetételéről, keménységről, lágyságról, vízben oldott ásványi sókról, vízkőről, textilek elszíneződéséről szól a részletes beszámoló. És persze a kézenfekvő megoldásról, amely ioncsere elvén történő vízlágyítás képében érkezhet egy-egy házba.

„Miért fizessek 10 000 forintot egy képzésért, ráadásul vegyem ki az alkalmazottat egy teljes napra a munkából?” „Biztos fontos a továbbképzés, de nálunk tíz éve jól megy a halászlé, a marhapörkölt, a rántott hús – dehogy fogunk mi szuvidálni!” – ilyen és ehhez hasonló provokatív kérdésekre válaszol Haász Ákos, a METRO Horeca-ágazatának vezetője annak okán, hogy speciális képzést nyújtó oktatóbázisuk most ünnepli egyéves születésnapját. Jó tudni, hogy a budaörsiek mindegyik szakképzése akkreditált, azaz a cégek a szakképzési alap terhére elszámolhatják. Majd az iskola egyik oktatója, a halkereskedő, see food szakoktató Szabó Béla mutatja be vadonatúj könyvét, amely természetesen a kopoltyúsokról szól. Záporoznak a kérdések. Például mi az igazság a pangasiusszal? Hová tűnt a scampi? Elér-e a higanymérgezés Magyarországig?

Amíg a Zila Kávéház Krisztina Cukrászda és Étterem csapata átrendezi a helyiséget a cukrászati bemutatóhoz, addig a hallgatóság átsétál a régi faházak helyén épülő 12 darab, 4-6 személyes apartmanházhoz, amelyek a legújabb készház-technológiával készülnek, és amelyeknek mind más és más, álomszerű a berendezésük. A kivitelezés is teljes egészében Bálint Ágnes fantáziáját és többek közt a Bevlo nem mindennapi kollekcióját dicséri. A séta után a Zila csapata – amely idén a Magyarország tortájaként ismert kecskeméti barackos tortát is megalkotta – Czeglédi Tamás irányítása és Farkas Vilmos cukrász ügyes keze által különféle tányérdesszertek díszítését mutatja be. Kiderül, hogy a megszórásos díszítések, a bő tejszínhabkoronák már a múlté, helyettük mostanában „mindent visz” a plezir!

Meggyőzés vendéglátó-ipari helyzetekben: három jellemző szituáció ízekre szedése és közös újraelkészítése – Folk György szakmai vezető tanácsadó és Honti György színész közreműködésével egyfajta együtt gondolkodás, sajátos szerepjáték következik. A főszereplő a szállodai és éttermi szakember és ügyfele, a rendezvényszervező és a termékét kínáló beszállító. Ismerős a szituáció? Nem véletlenül, ez a szituációs tréning az életről szól.

A vacsora fogásai egyértelműen Pauló Zsolt és csapata tudását dicsérik, a hozzávaló italokról, ciderről, borokról, pálinkáról ezúttal többen is gondoskodnak klubunk különleges találkozóján. Evés-ivás közben játékos gasztrokvíz élesíti az elmét, majd indul a retrodiszkó, és amikor éjfélt üt az óra, még kevés az olyan vendég, akit a szarvasi klubtalálkozó vége felé az ágyban találni.

                                          x x x

Buli, bor, tánc, késői reggeli és délig tartó wellnessprogram – aki ezúttal nem tartott velünk, kérdezze meg attól, milyen volt, aki ott járt…


Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?