Tűz van, babám! , avagy tűzálló textiltrendek, és végre itt a nagy tavaszi terasznyitás

Április végi Business Klub rendezvényünket a húsvéti ünnepek miatt egy héttel később tartottuk. Viszont ekkor olyan helyre hívtuk olvasóinkat - a hazai szállodások és éttermesek prominens képviselőt -, amely helyszín iránt igencsak felkeltettük az érdeklődést.

Többen hívták szerkesztőségünket a program előtt, hogy megkérdezzék, hová jöjjenek? Ugyanazt válaszoltuk mindenkinek: befelé, Pest szívébe, és amikor a Belváros kellős közepére, a sétálóutcához érnek, már meg is érkeztek a La Prima Fashion Hotel Budapestbe, a főváros legújabb négycsillagos boutique szállodájába. Ahol Török Ágoston szállodaigazgató fogadta velünk az érkezőket, és miközben sorra jelentkeztek a regisztrációnál vendégeink, kiderült, a szállodaigazgató egyik lába, másik ott, mivel három, a Mellow Mood-csoporthoz tartozó belvárosi házat vezet egyszerre.

Nem vitás, hogy első előadónkat nagyon várta közönségünk. Hiszen olyan témát taglalt Angyal István, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság osztályvezetője, amelyik mind a hazai szállodák, mind az éttermek működéséhez elengedhetetlen: azokról új tűzvédelmi szabályokról volt szó, amelynek lényege, hogy a hazai jogszabályokat „összefésülték” az EU-ban hatályosokkal. A szakember többek közt kiemelte, egy szállodában „túl sok” tűzvédelmi szempontból a kockázati tényező. Ilyen maga a vendég (hiszen nem rendelkezik helyismerettel), a személyzet (ezért fontos a képzés) és maga az épület. Hiszen nem mindegy, milyen terv alapján, milyen anyagokból épült a ház, és az sem, hogy (jó esetben) nehezen vagy (rossz esetben) könnyen éghető anyagokkal rendezték be a szobákat. Ezzel kapcsolatban Honti Szilvia, a Trevira CS-Textil Műszaki iroda képviselője olyan anyagokat mutatott, amelyek a nehezen éghetők közé tartoznak, és ismertette z anyagok polieszter szál különlegességeit, illetve tulajdonságaik magyarázatát.

Szintén e témához kapcsolódva lépett a pódiumra egy Trevira-SC anyagokat használó, győri illetőségű cég, a Gardisette ügyvezetője, Bakody Katalin. Röviden bemutatta a német JAB-csoporthoz tartozó cégét, elmondta, hogy dekoranyagokat, fényáteresztőket, bútorszöveteket, karnisokat, bojtokat, paszományokat gyártanak és forgalmaznak, sőt, termékskálájuk nemrég a szőnyegpadlók, szőnyegek körével is kibővült. Mindezt egyedi igények szerint gyártják – a megrendelő elképzelése szerint. Ennek példájaként láthattuk azt a házat, ahol a Klub összejövetelét tartottuk: hiszen a La Prima Fashion Hotel teljes textilezését a Gardisette valósította meg. Ráadásul e sikertörténet, mint kiderült, egy jó emlékezőkészséggel megáldott belső építész hölggyel, és a győriek portfóliójába tartozó egyik különleges mintájukkal kezdődött (e történet részleteit e lapszámunk 26-27. oldalán elolvashatják – a szerk.).

E hónapi találkozónk utolsó előadója a Terézvárosi Polgármesteri Hivatalból érkezett. Gajdárné Pintér Mária, a Hatósági főosztály vezetőjeként kerületében napi szinten tartja a kapcsolatot a vendéglátósokkal, szállodásokkal, panziósokkal, és olyan gyakorlati tanácsokat, útmutatókat adott a jelen lévőknek, amelyek mindenkinek javára váltak. Engedélyeztetésről, üzemeltetési engedélyekről, működési dokumentumokról volt szó, valamint arról, mi a nyilvántartásba vételi engedély, és milyen változásokat vezettek be az éppen a kerületében lévő ismert tragédia – a West Balkánban történtek – kapcsán. Majd a terasznyitás, üzemeltetés okán a közterület használatról volt szó – a Liszt Ferenc téren a lakók panaszai stb. miatt e téma is állandóan napirenden van. Végül az ifa jogszabályokról beszélt a főosztályvezető asszony, aki biztos abban, hogy e téren – a félresikerült bevezetés miatt – hamarosan változások várhatók.

Az előadások után sokan az előtérben bemutatott Coninvest által forgalmazott, a legutolsó deisgn által tervezett ülőalkalmatosságokat tekintette meg, mások rövid szállodabejárásra indultak.

Végül hangulatos közös ebéd következett a szállodához szervesen kapcsolódó, ám önálló bejárattal rendelkező, szicíliai hangulatot idéző La Porta di Taorminában (e hely részletes bemutatását megtalálják lapunk 25. oldalán – a szerk.), ahol kimondottan az erre az alkalomra készített gourmet menühöz komponálta a mellé felszolgált italokat a villányi Polgár Pincészet. Ahonnan Polgár Katalin, okl. kertészmérnök, a 20 éve sikeresen működő családi vállalkozás ügyvezetője mutatta be szép tételeiket. Az előételhez egy 2009-es Chardonnay-t hoztak, a máriagyűdi dűlőjük gyümölcsének eredményét, ami a hagymához, a sonka mellé kiválóan illett. A főételként szereplő borjú mellé egy 2005-ös Pinot Noirt szolgáltak fel, egy egyenes, igazán gerinces, kevés tannin tartalmú italt, meggyes aromákkal. Végül a Zila tortaformával készült, a Zila Kávéház által készített különleges tányérdesszerthez fehér desszertbor érkezett, egy 2007-es Hárslevelű, amelyről, mint a pincetulajdonos asszony élvezetes beszámolójából kiderült, 10 évben 2-3szor beaszúsodnak a különleges fehérborok.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.