10 érv, hogy miért érdemes itthon kastélyt látogatni

Ráadásul új programpontként szerepelhet idén a hazai utakat kínáló irodák kínálatában.

A MUISZ székesfehérvári közgyűlésén Balázs-Bécsi Krisztina, a Nemzeti Örökségvédelmi Nonprofit Kft. (NÖF NKft) képviseletében tíz olyan magyarországi kastélyt mutatott be a hallgatóságnak, amelyet vagy már átadtak a felújítást követően és látogathatók, vagy idén tervezik a felújítás befejezését. Ráadásul még egy különlegesség fűzi őket össze: mindegyiknek mesebeli a története, amelyet most szintén megosztunk azokkal, akik nem lehettek jelen, és nem hallhatták ezt az érdekes, színes előadást.

Bajnai kastély - az Ördöglovas és egyben divatdiktátor háza. Sándor Móric, a ház eredeti ura állítólag annyira szeretett lovon közlekedni, hogy kastélyában még a szobákhoz, termekhez vezető lépcsősoron is lóháton járt - ennek mind a mai napig láthatók a nyomai a lépcsőfokokon. A restaurálás során barokk korból való falfestményekre bukkantak a szakértők, ezt a ház megnyitása után szintén a nagyközönség elé tárják.

Dég - Festecsics kastély. Klasszicista stílusban épült, Pollack Mihály tervei alapján. Itt van Magyarország legnagyobb történeti kertje, ahol a tóban, egy szigeten van a Hollandi-ház, az az épület, ahol állítólag a kastély beteg úrnője gyógyult különleges módon: alul tehenek laktak, felettük az úrnő, és a tehenek trágyája által terjesztett ammónia, ami felszállt a magasabb szintre, gyógyította meg a nagyságos asszony tüdőbaját.

Füzérradvány - Károlyi-kastély – Az Ybl Miklós által tervezett kastély parkjában álló nyári lakok és pavilonok jelenleg is szálláshelyként üzemelnek. 8 felújított szoba várja a nyugalmat kereső látogatót a 100 hektáros kastélypark területén. Az egykor hotelként működő kastély felújítása során telelő denevércsaládokat találtak az épületben. Az ott lakó védett denevéreket kalandos körülmények közt költöztették máshová.”

Nádasdladány - a legendák kastélya. Itt a ház úrnője egy mára már kibogozhatatlan okból lebontatta a téli kertet, ám a mostani felújítás során a tervezők úgy döntöttek, mivel annyira szép volt, az eredeti tervek alapján visszaépítették.

Majk - Magyarország egyik legszebb barokk műemlékegyüttesének helyszíne. Az egész életre szóló némaságot fogadó kamalduli szerzetesek egykori lakhelye.

Sümegi Püspöki Palota - a barokk életszemlélet szép példája. A felújítás során találtak egy titkos üreget az egyik szobafal mélyedésében. És ekkor derült ki, nem szép dolog a hallgatózás, de hasznos: a püspök úr bizony ide bebújva kihallgathatta vendégei beszélgetéseit.

Tatai kastély - a gróf és grófnő szobája között az átjárást egy titkos hátsó lépcső biztosította - nehogy meglássa a személyzet, ha a ház ura és úrnője együtt hál. A felújításkor pedig a hátsó kertrész szökőkútjánál egy csodaszép szobor torzót találtak, és lőn csoda: az 1800-as években készült női szobor fejét pedig egy fürdőkád rejtette az egyik emelti fürdőben.

Edelény - hatalmas barokk kastély, amelyben Lieb Ferenc faliképeit is restaurálták. Ez a kastély már látogatható, befejeződtek a felújítási munkák, amelyeket 2009-ben kezdtek el.

Ozora - igazi reneszánsz élményvár, ahol öt vendégszobát is berendeztek, és ahol a vár esti zárásától a másnpai nyitásig a vendégek igazi várlakóknak érezhetik magukat.

Somogyvár - Szent László Emlékhely, ahonnét a kilátás a Nyugat-Balatonra lélegzetelállító élmény. Az Emlékhelyen érdekes kiállítási gyűjtemény is már látogatható. 

Forrás: turizmusonline.hu


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?