10 évente megduplázódik a nemzetközi konferenciák száma

A magyar és nemzetközi konferenciaturizmus legújabb trendjeit, valamint a magyarországi hivatásturisztikai piac alakulásáról készült legfrissebb, 2013. első félévi statisztikáját mutatta be a Magyar Turizmus Zrt. a Business Travel Show szakmai konferenciáján október 2-án, a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban.

Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese előadásában az ICCA (International Congress and Convention Association – Nemzetközi Konferenciák Szövetsége) legfrissebb, 2013. augusztusi adatai alapján elemezte a nemzetközi konferenciaturizmus alakulását, majd az MKI 2013. első félévi statisztikáit mutatta be a hazai rendezvénypiacról.

NEMZETKÖZI SZÖVETSÉGI RENDEZVÉNYEK SZÁMA A VILÁGON (1963 – 2012)

 

Az ICCA adatai szerint az elmúlt 50 évben exponenciálisan nőtt a szervezet adatbázisában regisztrált nemzetközi szövetségi rendezvények száma, amely 10 évente megduplázódott. Az ICCA adatbázisa szerint 1963 és 2012 között összesen 173.432 nemzetközi rendezvényt tartottak a világon. Ezek 1%-a az 1963 és 1967 közötti időszakra, 31,6%-a pedig 2008 és 2012 közé esett. Figyelemre méltó, hogy ez az exponenciális növekedés a közelmúlt válságos éveiben is folytatódott.

NEMZETKÖZI SZÖVETSÉGI RENDEZVÉNYEK SZÁMA RÉGIÓNKÉNT (1963 – 2012)

Az elmúlt 50 évben is Európa adott otthont a legtöbb rendezvénynek, piaci részesedése azonban az 1963 és 1967 közötti időszak 72,3%-áról 54%-ra esett 2008-2012-re. Ezzel a tendenciával éppen ellentétben az ázsiai/közel-keleti régió relatív népszerűsége nőtt az utóbbi évtizedben. A regionális tendenciákat vizsgálva nem meglepő, hogy a legnagyobb növekedést olyan ázsiai városok érték el, mint Szingapúr, Peking és Szöul. A legtöbb nemzetközi rendezvénynek helyt adó városok rangsorából azonban még mindig jól kirajzolódik Európa vezető szerepe: összesen 5 Európán kívüli város van a top 20-ban. Budapest jelenleg a 17. helyen áll. 

 

 

Nemzetközi szövetségi rendezvények résztvevőinek száma (1963 – 2012)

 

Világosan látszik az a trend, hogy a nemzetközi szövetségi konferenciák mérete folyamatosan csökken. A rendezvények átlaglétszáma az 1963-1967 közötti időszakban regisztrált 1.253 főhöz képest 424 főre csökkent a 2008-2012-es időszakra. A létszám zsugorodásának aránya azonban sokkal alacsonyabb mint a rendezvények számának bővülési aránya, így az utolsó évtizedben a résztvevői létszám kevesebb mint 20%-kal csökkent, míg a rendezvények száma megduplázódott.

A rendezvények mérete szerinti kategóriák

  

Az elmúlt 10 évben jelentősen bővült a legkisebb méretű rendezvények (50-149 résztvevő és 150-249 résztvevő) piaci részesedése, a több mint 500 résztvevőt vonzó rendezvények rovására.

Az 50-149 résztvevővel zajló rendezvények aránya több mint háromszorosára nőtt, 9,4%-ról 34,8%-ra a vizsgált időszakban. Az 500 résztvevőnél nagyobb rendezvények aránya jelentősen visszaesett. Általánosságban elmondható, hogy napjainkban sokkal több, de kisebb létszámú konferenciát rendeznek. A rendezvények számának exponenciális növekedésével együtt – az átlagos rendezvényméret csökkenése ellenére – megfigyelhető az összes rendezvény összlétszámának növekedése is: az összes rendezvényen résztvevők összlétszáma az 1963 és 1968 közötti időszakban regisztrált 2 millió főről mintegy 22 millióra nőtt 2008-2012-re.

Rendezvényhelyszínek megoszlása

 

A legtöbb nemzetközi szövetségi rendezvénynek még mindig szállodák és rendezvényközpontok adnak helyet. 2008 és 2012 között a rendezvények 44,2%-át tartották rendezvényszállodákban, 24,3%-át pedig konferenciaközpontokban.

A rendezvényekből származó bevételek

 

A rendezvények regisztrációs díjaiból és költéséből származó bevételek szintén folyamatos növekedést mutatnak a vizsgált időszakban. 1993 és 1997 között 4,1 milliárd USD származott a rendezvények regisztrációs díjaiból, ez az összeg 2008 és 2012 között 12,4 milliárd USD-t tett ki.

A rendezvények költése 1993 és 1997 között 18,8 milliárd USD, 2008 és 2012 között pedig már 56,4 milliárd USD volt.

Forrás: Magyar Turizmus Zrt.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.