hirdetés
hirdetés

15 millió dollár az USA-tól az auschwitzi emlékhely fenntartásához

A z Egyesült Államok 15 millió dollárral (12 millió euróval) szándékozik hozzájárulni a múzeumként működő auschwitz-birkenaui volt náci koncentrációs és megsemmisítő tábor, az emlékhely fenntartásához - jelentette be szombaton Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, amikor látogatást tett a zsidómentő német iparmágnás, Oskar Schindler egykori krakkói gyárában.

hirdetés

Az amerikai kongresszus hozzájárulása után ezt az összeget a nemzetközi Auschwitz Alapítványnak utalják át -írja az MTI.

Az emlékhely fenntartásáról "nem lehet lemondani" - mondta Clinton - , mert a jövendő nemzedékekkel meg kell értetni, hogy ilyen táboroknak soha többé nem szabad létezniük. A lengyel kormány 2009 elején tett közzé felhívást egy, az emlékhely fenntartását célzó alap létrehozására. Létrehoztak egy alapítványt, amely a konzerválási és karbantartási munkálatokat egy 120 millió eurós alaptőke hozamából biztosítaná. Ez idáig azonban csak mintegy 67 millió euró adomány érkezett az alapítvány számlájára, amelyből 60 milliót Németország fizetett be.

A múzeum területe több mint 200 hektár, 155 épületet és mintegy 300 romot foglal magában. 1940 és 1945 között legkevesebb 1,1 millió ember halt meg a lágerben iparszerű népirtás, kivégzések, illetve betegségek és éhezés következtében. Schindler a második világháború idején több mint ezer zsidó életét mentette meg. Az 1974-ben elhunyt nagyiparos életét Steven Spielberg amerikai filmrendező 1993-ban a Schindler listája című filmjében örökítette meg.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai