15 százalékkal nőtt a bérigény a vendéglátásban

A vendéglátásban a 2021-es májusi nyitást követően 15 százalékos bérigény növekedés történt. Az elmúlt egy év csúcspontja tavaly decemberben volt - tájékoztatta lapunkat a profession.hu.

2020 óta évről évre 12 százalékot emelkedtek átlagosan a munkavállalói nettó bérigények Magyarországon. Ezzel párhuzamosan a cégek többsége is dolgozik a bérfejlesztéseiken a munkavállalóik megtartása érdekében, lekövetve az inflációt – derül ki a Profession.hu saját adatbázisa alapján készített, friss jelentéséből.

2020 óta folyamatosan nő az munkavállalói bérigény, az országos átlag alapján 12 százalékot évente. A regionális összehasonlításban Pest megye az első, itt kérik el a legmagasabb fizetést az álláshirdetésre pályázók (kerekítve átlag havi nettó 364 000 forintot) – e megyei átlagtól minimálisan elmaradt a fővárosra vonatkozó átlag. Majd Komárom-Esztergom következik, Fejér és Győr-Moson-Sopron, végezetül pedig Hajdú-Bihar megye (kerekítve átlag havi nettó 297 000 forintot).



Bérfejlesztést terveznek a vállalatok többségénél

Az emelkedő bérigényekkel párhuzamosan a munkaadók dolgoznak a bérfejlesztési stratégiáikon: a Profession.hu év eleji felmérése alapján a válaszadó cégek 71 százalékánál ez meg is történt 2021-ben, és közel ennyien terveznek ilyet az idei évben is. 2022-ben átlagosan 9,7 százalékos béremelés van kilátásban azon vállalatoknál, akik emelni tervezik a munkavállalóik fizetését. A válaszadók közel fele maximum 10 százalékos, 30 százaléka 10-15, míg 18 százaléka 15 százalék feletti emeléssel számol.

„Míg 2019-ben alapvetően a szak-, betanított- és segédmunkásoknál vezettek be fizetésemelést, 2021-ben a középvezetőkre is kiterjesztették a munkaadók. Idén januárban pedig a cégek többségénél általános béremelést terveznek, amely a teljes munkavállalói állományra vonatkozik. Az fizetésemelések elsődleges oka az infláció lekövetése – amely a jelenlegi munkaerőpiacon nem hagyható figyelmen kívül a munkavállalók megtartásának érdekében" – magyarázza Simon-Göröcs Lili, a Profession.hu HR igazgatója.

 Iskolai végzettség és különböző korcsoportok

Iskolai végzettség tekintetében a felsőfokú végzettséggel rendelkező munkavállalók várják el a legmagasabb bért, közel nettó 400 000 forintos havi összeg formájában. A szakiskolát vagy szakmunkásképzőt, valamint a középiskolást végezetteknek szinte azonos az elvárása (293 000, valamint 287 000 forint), a mindössze általános iskolát befejezettek 272 000 forintos nettó bérigénnyel zárják a sort.

Korcsoportok szerint vizsgálva az elvárt bér mértékét elmondható, hogy a legfiatalabb munkavállalói csoporttól (18-21 évesek) kezdődően a tapasztalatszerzéssel párhuzamosan emelkedés figyelhető meg a kívánt összeget illetően. A legfiatalabbak havi 220 500–252 000 forint közötti bérre számítanak átlagosan, ez a 26-30 éveseknél valamivel 300 000 forint fölé kúszik, a 40-50 éveseknél pedig kerekítve nettó havi 390 000 forint az elvárt. A teljes mintát nézve az átlagos nettó bérigény 343 000 forint jelenleg.

A vendéglátásban 15 százalékkal nőtt az átlag bérigény az elmúlt egy év során

2020-tól vizsgálva a teljes adatbázist 12 százalékos növekedés mérhető évről évre az elvárt munkabéreknél. Az összes szakma főkategóriájában növekvő tendencia látható.

Hasonló tendencia figyelhető meg a teljes munkaerőpiac átlagos bérigényét tekintve: az év utolsó hónapjában láthatóak kiugrások az amúgy egységesen emelkedő tendenciából. Ezt követi a mezőgazdaság, környezet és az egészségügy, gyógyszeripar – hasonlóan 14 százalékos növekedéssel. A közigazgatás, az IT üzemeltetés és telekommunikáció, valamint a marketing, média, PR estében 13 százalék körüli, míg a mérnök, IT programozás és fejlesztés, SSC, a jog és jogi tanácsadás, az építőipar és ingatlan, valamint az adminisztráció, asszisztens és az irodai munka esetében 12 százalék körüli az emelkedés. A legalacsonyabb növekedés a HR és munkaügy (11,2%), a szakmunka (11%) és végül az ügyfélszolgálat, vevőszolgálat (10,4%) esetében történt.

 A különböző szakmákban tevékenykedő aktív munkavállalók fizetési igényeit átlagolva határozottan a cégvezetés és menedzsment kategória vezeti a rangsort – az e területen dolgozók több mint 560 000 forintot kérnének az új munkahelyükre való belépéskor. Ezt követi a mérnöki terület, ahol 460 000 az átlagos havi bérigény. Csökkenő sorrendben haladva tovább az IT programozás, fejlesztés, majd az építőipar és ingatlan következik.


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.