2016-ban Budapestre figyelnek Európa legjobb konyhafőnökei

A Bocuse d’Or a világ legrangosabb szakácsversenye, melynek világversenyét minden második évben Lyonban rendezik, európai selejtezőit pedig Európa különböző nagyvárosaiban. 2016 májusában Budapest ad otthont ennek a „séfek olimpiájaként” is számon tartott rendezvénynek. 

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Bocuse d’Orról mára a Bocuse d’Or versenysorozatban több, mint 50 ország vesz részt, a több ezer újságíró részvételével zajló versenyt övező médiavisszhang pedig az Oscar-díjátadó gáláéra emlékeztet. A Bocuse d’Or következő európai döntőjét Hamvas Zoltán séf elnökletével 2016. május 10-11-én, Budapesten, a Hungexpo területén rendezik. Itt választják ki azt a 11 séfet, akik részt vehetnek a 2017-es lyoni világversenyen.

Hamvas Zoltán séf, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnökének gondolatai a Bocuse d’Or budapesti döntőjéről, a magyar csapatról és a kávé szerepéről a gasztronómiában: A Bocuse d’Or budapesti döntője előrelépés a magyar gasztronómia számára Az, hogy Magyarország adhat otthont a 2016-os Bocuse d’Or európai válogató versenyének mind hazánk, mind a szakma számára hatalmas megtiszteltetés és egyben lehetőség is. Ezzel az eredménnyel Magyarország bekerült a gasztronómiai világ legfontosabb eseményeinek naptárába. Az esemény kiváló országimázs-építő lehetőség és alkalmat ad arra is, hogy a nemzetközi porondon előtérbe kerüljenek a hazai alapanyagok.

Az európai döntő Budapesten sok évig megismételhetetlen lehetőség arra is, hogy a szakma színe javának, több ezer séfnek és nem utolsó sorban a versenyzők rajongóinak bemutassuk azt a páratlan fejlődést, amin hazánk az elmúlt évtizedben keresztülment és a saját szemükkel vagy - stílszerűen szólva - a saját szájukkal is megtapasztalják, miről beszélünk, amikor a magyar gasztronómiai forradalmat említjük.

Az eseménytől a Magyar Bocuse d’Or Akadémia egyértelműen azt várja, hogy miután Magyarország már felkerült a világ gasztronómiai térképére, ezt a helyét ne csak megtartani tudja, de képes legyen tovább erősíteni.

A csúcsgasztronómia megjelenése az igényesebb otthoni konyhákban

A csúcsgasztronómia „háziasítására“ ma már komoly iparág épül. Manapság a trendkövetők háztartásából nem hiányozhatnak a legújabb technológiai fejlesztések, egyre többen szuvidálnak (vákuumos főzési eljárás) otthon; szakácsok népszerű showműsorok keretében magyarázzák el, hogyan lehet kifejezetten bonyolult ételeket otthoni körülmények között is elkészíteni.

Az interneten is számtalan videó segít a tanulásban és a korábban csak a legjobbak által ismert technikák és alapanyaghasználat elsajátításában. Emellett a mindennapok részéve vált az odafigyelés a minőségi, friss és legfőképpen szezonális alapanyagok használatára, a pazarlás minimalizálására vagy akár az első hallásra össze nem illő hozzávalók kreatív párosítására.

Az út a budapesti döntőig és a következő lépések a magyar gasztronómia számára

A Magyar Bocuse d'Or Akadémia 2013 decemberében nyújtotta be pályázatát a Bocuse d'Or európai döntőjének 2016. évi rendezésére. Önmagában az is rendkívül sokat jelent, hogy a Magyar Bocuse d’Or Akadémia megteremtette a pályázat beadásához szükséges feltételeket. Az ügy mellé állt a kormányzat, a főváros, számos nagy cég, az egységesen felvonuló szakma. A pályázat példaértékű összefogás eredménye, amelyhez minden szereplő a tudása legjavával járult hozzá, így olyan városokat győztünk le, mint London, Bécs, vagy a lengyelországi Lodz. Az út vége még közel sem látszik, és nem is kell, hogy vége legyen. Az Akadámia eltökélt szándéka, hogy erős, stabil alapokon nyugvó, valódi csúcsgasztronómia jöjjön létre itthon az elkövetkező néhány évben, fejlődjön a hazai gasztronómiai kultúra, az ifjabb séfgeneráció képviselői bővíteni tudják szaktudásukat és gyakorlati tapasztalataikat, valamint hogy Magyarország pozíciója tovább erősödjön a gasztronómia világában.

Helyi alapanyagok a budapesti versenyen

Ez a verseny egyik legizgalmasabb, egyben számunkra legfontosabb pontja. Nagy eséllyel mind a hús, mind a hal témájában magyar alapanyagokra számíthatunk a jövő évi döntőn. Habár a Bocuse d'Or csapatokat delegáló szervezetekhez, így a Magyar Bocuse d'Or Akadémia Egyesülethez is beérkeztek a versenytémáról a legfőbb információk, egyelőre annyi osztható meg a nagyközönséggel, hogy olyan alapanyagokért sikerült lobbizni, melyeken keresztül a magyar hal- és vadgazdálkodás is bemutatkozhat, ugyanakkor megfelelnek a legfontosabb kritériumnak, azaz folyamatosan és tökéletes minőségben állnak rendelkezésre a felkészülés teljes időtartama alatt.

Javíthat-e eddigi eredményein a magyar csapat?

Bízunk a jó eredményben, hiszen rengeteg munka és tudatos felkészülés áll a mindenkori csapat mögött, sokat tanultunk a lehetőségekről és egyre több tapasztalattal indulunk a versenyeken. Természetesen ez egy verseny, ahol bármi előfordulhat. A mi feladatunk az, hogy minimalizáljuk a veszélyforrásokat, hibalehetőségeket, ezért fontosnak tartjuk megteremteni a megfelelő körülményeket, hogy a csapat a legjobb formáját hozhassa. Ennek érdekében előreláthatólag az európai döntőn külföldi tréner is segíti majd a felkészítést, de felállítunk egy olyan szakmai grémiumot is, amelynek tagjai mindvégig a csapat szakértői háttereként tevékenykednek majd.

A Nespresso a Magyar Bocuse d’Or Akadémia arany fokozatú támogatójaként segíti a magyar csapat felkészülését.

A Nespresso és a Bocuse d’Or együttműködése azért is ígéretes, mert - kevesen tudják - de a kávé rendkívül gazdag aromái, sajátos tulajdonságai miatt kifejezetten kedvelt hozzávalónak számít a séfek konyhájában. Karamell, csokoládé, vanília párosítással minden körülmények között jól érzi magát a süteményekben, tányérdesszertekben, fagylaltokban, de ezzel a világ tisztában van, ezért a séfek inkább a sós irányba mennek. Például felhevített kávészemeket egészben, esetleg durvára törve, mint a borsot teszik pecsenyelébe, barnított vajba, esetleg tejbe. Itt a kávé eltölt néhány percet, vagy receptúrától függően akár egy egész napot is. Ezt követően szűrik és tetszőleges célokra használják a decensen kávé ízű, kávéval aromatizált vajat, vagy pecsenyelevet. A kávé saját íze mellett nagyon szofisztikált ízfokozóként is működik, ráerősít minden más ízre a környezetében. Remekül passzol a galambhoz, vadakhoz, a zöldségek közül a sült céklához, puy lencséhez, okosan balanszírozva a narancshoz, zellerhez.

Receptversenyt indít a Nespresso

A budapesti versenyhez kapcsolódóan a Nespresso a NoSaltyval közösen receptversenyt indított, ahol mindenkinek megadatik a lehetőség, hogy a magyar Bocuse d’Or zsűrije elé álljon. A december 6-ig tartó versenyben a 10 legjobb kávé felhasználásával készült receptet keresik a www.nosalty.hu/nespresso oldalon. A közösségi szavazatok által a legjobbnak ítélt 10 recept közül az a zsűri választja ki a győztest, aki a Bocuse d’Or december 13-i magyarországi selejtezőjén versenyző, tehetséges szakácsokat is értékeli. A zsűri tagjai olyan elismert szakemberek, mint Ádám Csaba, Bernáth József, Christian Meyer, Fekete Antónió, Hamvas Zoltán, Horváth Gábor, Litauszki Zsolt, Nyíri Sándor Szása, Pesti István, Sárközi Ákos, Segal Viktor, Szulló Szabina, Tóth Gábor, Vomberg Frigyes és Wolf András A legjobb kávéreceptet beküldő játékos nyereménye egy 2 főre szóló VIP belépő a Bocuse d’Or magyarországi döntőjére 2016. február 18-ára, továbbá egy Nespresso Pixie Clips kávégép. 

Forrás: Vendég & Hotel Online

Forrás: Nespresso


Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.