25 éve a borok útján

Jeles eseményhez érkezett a Villány-Siklósi Borút Egyesület. A szervezet 2019. október 25-én ünnepelte fennállásának 25. jubileumát. A Villányi borvidéken jelentőségteljes változásokat hozott a felölelt időszak.

A Villány-Siklósi Borút Egyesület 1994-ben, európai példák alapján, Magyarországon elsőként alakult, alulról jövő szerveződésként. Hét helyi önkormányzat, magánszemélyek, vállalkozók, civil szervezetek alapították, összesen 19-en. Azóta további önkormányzatok és vállalkozók csatlakoztak a térségi szervezethez. A Villány-Siklósi Borút kialakítása, fejlesztései, ezen belül a minősítési eljárás kidolgozása egy mintaprojektnek számított az országban. A villányi borászok és borok kirobbanó sikere nagymértékben hozzájárulhatott ahhoz, hogy néhány év elteltével borúti hálózat alakuljon ki hazánkban.

Jelenleg a Borút teljes Villányi borvidéki lefedettséggel, 17 helyi önkormányzattal és 82 szolgáltató taggal működik.

„Valóban számos figyelemre méltó eredmény övezte a Borút tevékenységét, ami a Marketing Műhely megalapításával, illetve a Borvidékkel való együttműködés során csak még hatékonyabbá vált. Az elvek, amik mentén szerveződött a borút most is áthatják a napi tevékenységünket. Mi is, most is az együttműködésben hiszünk. Együttműködni helyi szakmai partnereinkkel- láthattuk, például a nyár folyamán is milyen sikeres rendezvények szervezhetők itt, az egyedülálló adottságokkal bíró Siklósi Várban, ha összefogunk a közös célért, vagy együttműködni a Borvidékkel, akik a Borkapuk komplett megújításában nyújtottak hathatós segítséget, vagy éppen az egyetemmel, akik külföldi hallgatókkal dolgoztak ki nekünk nyári gyakorlatuk során egy használható tervet egy mobil applikációs rendszerre. .” – mondta el Kovács Boglárka Dóra, a Borút elnöke.

Új díj született

A Villány-Siklósi Borút hajdani elnökéne szakmai munkája előtt tisztelegve a Villány-Siklósi Borút Egyesület a 25 éves évfordulója alkalmából alapította meg a kitüntetést, amellyel a Villányi borvidék fejlődéséért és sikeréért, elismertségéért és népszerűségéért aktívan tevékenykedő magánszemélyeket és szervezeteket szeretné 2 évente megjutalmazni. A Becker Leonóra Díjat olyan magánszemély/szervezet kaphatja meg, aki sokat tett a Borút/ a Villányi borvidék fejlesztéséért, népszerűsítéséért és így méltóvá vált a Díj elnyerésére. A Díjat a Borút tagjai és a Borúti tagságon kívüli jelöltek is megkaphatják. Első alkalommal Tiffán Ede, valamint a Bartók Béla Férfikar nyerte el a megtisztelő elismerést.

Az elmúlt 25 év tudatos munkájának köszönhetően mára a Villányi borvidék mondhatjuk, hogy az ország egyik vezető borturisztikai desztinációja. Az borúti menedzsment célja most is a borút megalakulásakor lefektetett elvek mentén haladva a borvidék turisztikai fejlesztésének megvalósítása a térség szolgáltatóinak az együttműködésével.


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.