2 éves az Élesztő

Az Élesztő örömmel jelenti, hogy első hazai multi-tap barként megérte a kétéves kort, és kicsattan az egészségtől. A cég úgy érzi, nagyon sokat köszönhet mindazoknak, akik már az elejétől fogva belelátták a kísérletbe azt, amivé válni akart, és ezért jókedvvel söröztek alkalmanként sitthalmok és flexvinnyogás közepette is. Így a pénztárcájukkal szavazva a vállalat kezébe adták a lehetőséget, hogy a hely jövedelmét visszaforgatva ez alatt a két év alatt felépítsék azt a kézműves sör-központú gasztronómiai sétálóutcát, ami mára nagyobb részben elkészült. Hálája jeléül az Élesztő április utolsó hetében minden nap három hordó sört ad ajándékba a hozzá betérőknek, mellyel egyben a sörfőzőmesterek köszöntését is tolmácsolják feléjük. Ezek a sörök vagy újdonságok, premierek, vagy az Élesztő eddigi fennállásának legkedveltebb sörei. Az Élesztő facebook-oldalán nyomon követhető, hogy melyik nap mely söröket csapolják ingyen.

Április 24-én, pénteken 6-kor az Élesztő megnyitja az „Ilyen volt, ilyen lett” című kiállítását, mely a ház és az Élesztő történetét mutatja be. Közvetlenül utána a nagypultban csapra verik Grabovszki – a Frissítő bartendere - új sörét, az első hordó meggyes-kávés Reverendet.

Április 25-én hatkor egy londoni sörpremierrel készül a söröző. A kontinensen először verik csapra a Signature Brew Black Tongue nevű fekete IPA-ját, melyet a Mastodon nevű metálistenekkel közösen főztek. Hozzá DJ Mother Puncher és DJ Crusher Destroyer Mastodon djsettje adja a ritmust.

Április 26-án vasárnap délután 3-tól Street Food Sunday-t szerveznek az Élesztő udvarán. Az Élesztő kedvenc street-food egységei egy napra fesztivállá változtatják az udvart, és együtt mulatnak a vendégekkel. Pesti Burger, Céltorony, Butcher’s Kitchen, Hokedli, Pista Bá és a Csokszkomlós sörfagyi található az étlapon.

Április 27-én hétfőn este az Élesztő kedvenc cirkuszosai, a Freak Fusion Cabaret tagjai szórakoztatják a nagyérdeműt egy meglepetés-performansszal.

Április 28-án, kedden, délután a vendégek Cserna-Szabó András vezetésével felolvasóesten és közös szabadtéri főzésben vehetnek részt. Felolvas este 7-től Babiczky Tibor, Cserna-Szabó András, Darida Benedek és Szálinger Balázs. Menü f9-től: meglepetés barna-sörös bogrács.

Április 29-én, szerdán Nádasdy Vilma tart úttörő jellegű sörös kocsmakvízt – 17.30

Április 30-án, csütörtökön, hatkor a Hara Punk formáció mutatja be tavalyi demokratikus Lemon? No Thanks! sörük diktatórikus változatát, a Citrom? Kösz ne! nevezetű indiai citromnádas búzasört!

Május 1-én, pénteken az Élesztő udvara pár napra színházi térré alakul át és
Mundruczó Kornél rendezésének, a Frankenstein terv bemutatójának ad otthont! A sörözők számára az udvar délután 5kor nyit meg!

Május 1-én, pénteken este hattól az Élesztő házi sörfőzőinek főzeteit kóstolgathatják a látogatók. Aki nem tudott eljönni a házi sörfőzőversenyre, az most megismerkedhet a főzőkkel, és a legvadabb, legizgalmasabb kísérleti főzetekkel, a jövő söreivel!

* * * * *

Csak összefoglalásképpen azoknak, akik rég jártak az Élesztőben: a Tűzoltó utcáról belépve egy pár lépcső után feltárul a Rengeteg Kávézó elvarázsolt világa, melyben Szabó Tibor mesés forró csokijai mellett, kávézni, teázni és halk jazzre álmodozni, sustorogni lehet. Ha a vendég feljön a Szabó Csaba morbid bagolyköpet-installációjával dekorált kis féregjáraton, akkor egy lépcsőforduló után bemehet a Brew Studióba, ahol ma már második generációs házi-sörfőző kurzusokat tart a Hara Punk csapata és nem mellékesen izgalmas főzőkurzusok, főzőpárbajok, forgatások, lakáséttermes események zajlanak Zsoldos Krisztina szervezésében.

Ha a főbejárattól balra található ajtón megyünk be, akkor Steierlein Stein Péter őrült birodalmába – a Mahung dzsúzbárba - jutunk, melyben alkoholt nemigen találunk, de a legvadabb összetételű gyümölcs és zöldségdzsúzokat igen, valamint fagyi helyett működő hideg gyümölcskrémeket, válogatott superfoodokat, és egy csomó olyasmit, ami detoxikál, megtisztít, felpörget, elszórakoztat és megnyugtat.

Ha beljebb merészkedünk az udvaron, akkor bal kéz felé az első ajtó a Fej-Tor-Potroh falóba vezet, ahol a Butcher’s Kitchen szakmai vezetésével mostanra összeállt az az egyszerű kocsmai sörkonyha, ami ellátja a sörfanokat a megfelelő protein-gazdag táplálékkal a sör mellé. Balra nyílik az Élesztő fő pultja, itt csorgott az elmúlt két évben összesen több mint 300 féle magyar kézműves sör, ez a húsz csap tulajdonképpen hazánk legfőbb kézműves sörös magazinja, ahol szinte minden valamire való újdonsággal találkozni lehet. Itt kerültek először csapra a Londonból és Berlinből importált kézműves söreink is. Ha tovább haladunk az Élesztő gyomra felé, akkor végül elérkezünk a Frissítő Sörkoktélbárba, ahol Németh Grabovszky Gábor keveri a jövő italait és építi az egyetemes sörkoktélkultúrát egy fekete holló barátságos tekintetétől kísérve.


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?