300 ezer utast is fogadhat Sármellék  

Az ideiglenesen üzemelő sármelléki reptér közel egy évtizede vár helyzetének megoldására. Egész éves nyitva tartásához, nemzetközi kereskedelmi repülőtéri státusához és állandó vámútvonalnak nyilvánításához még hiányzik az objektum területéről többek között a pályafény, valamint a biztonságos leszállást segítő navigációs rendszer.  

Az elmúlt időszakban számos állami ígéretet adtak és vontak vissza a komplexummal kapcsolatban. A légikikötő fejlesztése kimaradt a Nemzeti Fejlesztési Tervből, majd a 2004-es költségvetés módosítása után 670 millió forintos támogatást ígértek a repülőtérnek, amely később 300 millióra módosult. Végül ezt a 300 millió forintos támogatást sem kapta meg a tulajdonos két helyi önkormányzat, a gazdasági tárca a Hungaro Controllt jelölte ki a fejlesztések irányítójának. Ekkor megjelent a színen egy ír befektetői társaság, amely vállalta volna a repülőtér üzemeltetését. Zóka István, a sármelléki repülőtér igazgatója augusztus elején lapunknak úgy nyilatkozott, ha nem sikerül megállapodniuk az ír befektetőkkel, a charterszezon végén valószínűleg be kell zárni a repülőteret. A megállapodás azonban novemberben létrejött, a két tulajdonos önkormányzat aláírta az ír tulajdonú Cape Clear Aviation Repülőtér Üzemeltető és Fejlesztő Kft.-vel az üzemeltetési szerződést.

Biztonságos leszállás ködben, hóban, esőben

Novemberben megtörtént az üzemeltetőváltás, jövőre, a szezon kezdetére a tervek szerint elkészül a reptéri pályafény, a navigációs rendszer (ILS), valamint új terminál is épül, tudtuk meg Zóka Istvántól. Az ILS-rendszer elkészültével a repülőgépek az év minden napján időjárástól és a látási viszonyoktól függetlenül biztonságosan leszállhatnak majd a pályán. A nyugat-balatoni térség termálháromszögét így a gyógyturizmusban főszezonnak számító őszi–téli időszakban is kiszolgálhatja a repülőtér. A fejlesztésekkel várhatóan már májusra vámúttá és hivatalos határátkelőhellyé minősítik a regionális repülőteret, amellyel számos extra költség kerül le a reptérre érkező társaságok válláról. A határnyitásért, az utasok országba léptetéséért és a különböző vámszolgálatokért nem számolhatnak fel külön illetéket, a határőrök ugyanis hivatalból látják majd el ezeket a feladatokat. Kérdésünkre, hogy számíthatnak-e a 300 millió forintos támogatásra, Zóka István elmondta, az ígéretek szerint az összeget továbbra is a repülőtér fejlesztésére kívánja fordítani a gazdasági tárca. 

Dán charter is repült 

A sármelléki repülőtér az idei szezonban a tavalyihoz hasonló eredményeket ért el. Hat légitársaság közlekedtetett charterjáratokat áprilistól októberig. Újdonság, hogy Svájc és Németország mellett az idén Dániából is érkeztek járatok. Június végétől 12 alkalommal közlekedett a Danish Air Transport légitársaság Koppenhága, illetve Billund és Sármellék közötti járata. A reptér teljes charteres utasforgalma idén 13 400 főre emelkedett a tavalyi 11 ezerről. A repülőtér által kezelt utasok száma azonban a 2003-as 20 860 főről csak 21 600-ra növekedett az idén, mivel a kisebb kapacitású magánrepülőkkel érkező német utasok elmaradtak. 

Új terminál, háromszázezer utas 

A repteret korszerűsítő tervek elkészültek, és ha az engedélyeztetési eljárás és a kivitelezés az optimális ütemben zajlik, akkor a teljes fejlesztés 2005 közepére befejeződhet. Az új terminál a jelenleginél jóval nagyobb lesz, évente 300 ezer utast tud kiszolgálni. A régi épületnek a jövőben új funkciót szánnak az üzemeltetők. A befektetések elkészültével és a Polgári Légiközlekedési Hatóság engedélyezése után a repülőtér az ICAO (Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet) által meghatározott magasabb kategóriába kerül majd, amely megkönnyítheti a tárgyalást a különböző légitársaságokkal. Mivel a fejlesztések csak jövő év közepére valósulnak meg, a 2005-ös évben konzervatív becsléseink szerint 20 százalékkal magasabb forgalom várható a repülőtéren, mint idén – hangsúlyozta Gubicza Ágoston, a Cape Clear Aviation Kft. ügyvezető igazgatója. Számos európai hagyományos és diszkont-légitársasággal folynak a tárgyalások a menetrend szerinti járatok beindításáról, közülük néhánnyal már előszerződés is született. Szeretnék, ha a jelenleg charterekkel repült desztinációkból menetrendszerűen érkeznének járatok, hiszen ezeken a küldőpiacokon eddig is magas kereslet mutatkozott a magyar termál- attrakciók iránt, az egész éves üzemelés pedig növelni fogja a termálrégió szezontól független kihasználtságát. Az ügyvezető elmondása szerint a jövőben is kiemelt partnerként kívánják kezelni a Balaton–West-Airport eddigi nagy chartereztető cégeit: a Mutsch Ungarn Reisent és a Balaton Air Kft.-t. 

Nem félnek a fapadosoktól 

Kultsárné Albert Judit, a Mutsch Ungarn Reisen munkatársa szerint a Sármelléken várhatóan megjelenő diszkontjáratok beindulása csak átmeneti utasforgalmi veszteséget eredményezhetne a Mutschnál. Vendégkörük leginkább nyugdíjasokból áll, akiknél előnyt jelent a frankfurti indulás, míg a fapados járatok általában a városoktól távolabb eső, kisebb reptereket használják. Az iroda tapasztalatai szerint a korábbi buszos vendégek is szívesebben választják a repülős utazást. A vállalat jó kapcsolatot ápol a magyar és külföldi szállodák és utazásszervezők által létrehozott Balaton-Air egyesülettel, amelynek köszönhetően Berlinből, Düsseldorfból és Lipcséből is hoznak vendégeket. A tervek szerint jövőre nemcsak Frankfurtból, hanem Hamburgból is indít közvetlen chartert az iroda.

Mutsch Reisen: busz, aztán charter 

Az országos visszaesés ellenére növekedés jellemezte a kizárólag a gyógyturizmusban érdekelt német Mutsch Ungarn Reisen forgalmát az elmúlt években. 2002-ről 2003-ra 62 százalékkal, 2003-ról 2004-re pedig 45 százalékkal emelkedett az irodával beutazó német vendégek száma. Az iroda idén októberig 3200 vendéget utaztatott Magyarországra, akik összesen 52 ezer vendégéjszakát töltöttek el a hévízi, zalakarosi, sárvári, bükfürdői és Balaton-parti szállodákban. Közülük 2300-an charterekkel érkeztek. A Lufthansa CityLine légitársasággal létrejött együttműködésnek köszönhető Frankfurt–Sármellék chartert a vállalat 2002 óta üzemelteti. A járatok gyakorisága és a kapacitása évről évre emelkedett. Az idei szezonban a repülőgép 29 alkalommal tette meg a távot 80 százalékos átlagos töltéssel. 

Charterjáratok Sármellékre
 Légitársaság  Indulás
 Deutsche British Airways  Berlin
 Eurowings Düsseldorf 
Cirrus Airlines  Erfurt 
Cirrus Airlines  Lipcse 
Lufthansa Cityline  Frankfurt 
Swiss Airlines  Zürich 
Danish Air Transport   Billund, Koppenhága 


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.