hirdetés
hirdetés

49 milliárd 15 havi munkáért

December 13-án, délután átadták a 48,6 milliárd forintos beruházás részeként felújított Sopron – Szombathely – Szentgotthárd vasúti pályaszakaszt.

hirdetés

A rekonstrukció 15 hónapon át tartó munkálatai során, 154 km-nyi sínt, 320 000 tonna zúzott követ és 27 000 tonna betont használt föl a GYSEV Zrt. Az uniós támogatás mértéke 85 % volt. A 2009 szeptemberében megkezdett kivitelezésen megközelítőleg 300 ember dolgozott és összesen 116 km hosszú sínszakaszt érintett.

Jelen voltak

A felújított pályaszakaszt Schváb Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedési helyettes államtitkára, Dávid Ilona a GYSEV Zrt. elnök vezérigazgatója, valamint a kivitelező Savaria 2009 konzorcium részéről Homlok Zsolt, a Swietelsky vasúttechnika ügyvezető igazgatója és Mikics György a Thales Austria Gmbh. ügyvezető igazgatója adta át, a büki vasútállomáson megrendezett átadó ünnepségen.

Csak úgy száguld majd!

A fejlesztéseknek köszönhetően a dízelmozdonyok helyét a 2010/11-es menetrendtől kezdődően a villamos vontatás veszi át. Szombathely és Szentgotthárd között előreláthatólag 2011 nyarától kerülhet sor a 120km/h-s sebességemelésre, így a menetidők jelentősen csökkennek majd a felújított teljes pályán. A beruházás várhatóan 2012 decemberében zárul, addigra elkészül a soproni aluljáró, a szombathelyi felüljáró, és a GYSEV beszerez négy darab villamos motorvonatot.

Ilyen még nem volt

December 12-étől, az új menetrend életbe lépésének napjától, a pótló buszok helyett ismét vonatok szállítják az utasokat Szombathely és Szentgotthárd között a GYSEV vonalán. A szeptember 1-je óta tartó teljes vágányzár feloldása, a felújított pályaszakasz átadása érzékelhető menetrendi változásokkal jár együtt.

Az EU történetében ez volt az első olyan vasúti projekt a 2007–2013 közötti időszakban, amelyet az Európai Unió támogatásra érdemesnek ítélt, és jóváhagyott - tájékoztatta közleményében a GYSEV a Turizmus Online szerkesztőségét.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai