hirdetés
hirdetés

59%-kal csökkent a vendégéjszakák száma szeptemberben

2020. szeptemberben a koronavírus okozta járvány hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma 91%-kal visszaesett az előző év azonos időszakához képest. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 16%-kal csökkent. Az összes vendégéjszaka 88%-át a belföldi vendégek töltötték el. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 65%-kal volt kevesebb. A vendégéjszakákat tekintve az áprilisi mélyponthoz képest 15-szörös volt a növekedés.

hirdetés

2020. szeptemberben az előző év azonos hónapjához képest:

Részben a beutazást nehezítő intézkedések hatására, a külföldi vendégek száma 94, a vendégéjszakáké 91%-kal visszaesett. A szálláshelyekre érkezett 35 ezer vendég 130 ezer vendégéjszakát töltött el. Annak ellenére, hogy a vendégek nagy része szállodában szállt meg, az ott eltöltött éjszakák száma kevesebb mint tizedére csökkent. Az üdülőháztelepeken, a kempingekben, a panziókban és a közösségi szálláshelyeken 80%-nál nagyobb volt a visszaesés. A legnagyobb mértékű, 96%-os csökkenés Budapesten történt.

belföldi vendégek száma 24, a vendégéjszakáké 16%-kal lett kisebb. A vendégszám 401 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 931 ezer volt. Az öt kereskedelmi szálláshelytípusból egyedül a kempingekben regisztráltak több vendégéjszakát, mint az előző év azonos hónapjában, itt a növekedés mértéke 33% volt. A panziókban 21, az üdülőháztelepeken 18%-kal kevesebb éjszakát regisztráltak. Tízből 7 éjszakát szállodákban töltöttek, ahol a csökkenés mértéke 14%-os volt. A közösségi szálláshelyeken az előző év szeptemberi forgalom valamivel több mint fele jelentkezett. A legnépszerűbb turisztikai régió a Balaton volt.

 

Az összes bruttó árbevétel folyó áron 65%-kal (19 milliárd forintra) esett vissza.

Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken 23%-kal többet, összességében 2,5 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.

2020. szeptemberben:

2390 kereskedelmi szálláshely, köztük 803 szálloda és 899 panzió volt nyitva a hónap egy részében, vagy egészében.

2020. január–szeptemberben az előző év azonos időszakához képest:

A kereskedelmi szálláshelyek 52%-kal kevesebb, összesen 12 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 72, a belföldiek 33%-kal kevesebb (3,5 millió, illetve 8,5 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 52%-kal csökkent, és 202 milliárd forintot tett ki.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai