hirdetés
hirdetés

60 perce van, hogy kijusson. Ön bevállalná?

Eddig már 48, köztük hét vidéken létesült szabadulószoba jelentkezett be a negyedik alkalommal megrendezendő Szabadulószobák Éjszakájára – jelentette be Pattantyús Ádám, a Szabadulószobák Éjszakája ötletgazdája és főszervezője október 18-án, az eseményt beharangozó sajtótájékoztatóján. 

hirdetés

Mint minden évben, idén is egy napon, országszerte több tucat szabadulószoba várja a vetélkedőket, kincskeresőket, nyomozni vágyókat. Október 27-én, a negyedik Szabadulószobák Éjszakáján a csatlakozott szabadulószobák meghosszabbított nyitva tartással, és 50% kedvezménnyel várják az érdeklődőket.

Hét évvel ezelőtt elsőként a magyar piacon jelentek meg a furfangos szobák, és idén világbajnokságot is szerveztek Budapesten.

Számos szabadulószoba külföldi, vagy akár vegyes nemzetiségű csapatok számára is alkalmas. Nemegyszer a nyelvgyakorlás miatt érkeznek, ahol beszélni nem kell, de egymás között kommunikálni muszáj és a játék során ez nagyon fontos, összekovácsolja a szereplőket.

Pattantyús Ádám, aki családja, főleg programozó matematikus édesapja segítségével építette a fővárosban mind a négy szabadulószobáját azt mondja:

"A magyarok kifejezetten keresik a kihívást, jók vagyunk logikában, és a szobák valóban megdolgoztatják az agytekervényeket. A csapatok 30-40 százalékának viszont csupán pár perc híja, hogy a végső küldetést is teljesítsék, és ha nem is sikerül kijutni, addig is annyi valódi sikerélmény éri a játékosokat, hogy végül mindenki boldogan távozik.

Egyetlen kaland többet ér, mint ezer egyforma nap, amit kényelemben és jólétben töltök." írta Paulo Coelho és a diákok számára, ebben a világban, ahol a számítógépek uralkodnak, fontossá válnak a szabadulószobákban a logikus gondolkodásra késztető percek" – véli Pattantyús Ádám.

A statisztikák szerint a fiatal turisták a romkocsmák után a szabadulószobákat keresik. "Ha megvizsgáljuk a legnagyobb, utazással kapcsolatos ajánlót és kritikákat megjelentető honlapot, ahol az emberek értékelik a programokat is, melyeket kipróbáltak, kivétel nélkül a szabadulós játékok dominálnak. Hazánkban például a Szórakoztató és játékos kikapcsolódási lehetőségek kategóriájában az első 20-ban 14 szabadulós játék található, sőt az első három vezető pozícióban kizárólag szabadulószobák vannak!„– mondta a főszervező. 

A játék alapkoncepciója az évek alatt nem változott, egy zárt szobarendszerből kell kiszabadulni 60 perc alatt lakatok, számzárak nyitásával és a kerettörténet rejtélyeinek, valamint a szobákban található logikai feladatok megoldásával.

A játékok egyediségét a szoba köré felépített kerettörténet adja, az, hogy melyik korba, helyszínre, milyen rejtélyes ügyhöz repíti vissza a játékosokat a szoba üzemeltetője. Az újabb szabadulószobák már különböző látványelemekkel (például lézer) igyekeznek még élvezetesebbé tenni, az amúgy is tartalmas kikapcsolódási formát.

Több mint 100 ilyen szoba működik már Magyarországon, zömében Budapesten, de vidéken is számos vállalkozás él és virul, több mint 10 vidéki városban, sőt lassan már nincs olyan nemzetközi nagyváros, ahol ne lehetne a nagyvilágban kicsit játékosan nyomozni.

Egy közös bennük: a szabadulás felé mutató út izgalmas feladatok megoldásán keresztül vezet a célba, minden helyszínen egy megoldható, és logikus feladatrendszert alkotva.

A játékban nincs szükség lexikális tudásra, pusztán józan paraszti észre, jó megfigyelőkészségre és csapatmunkára.

Sikernek tekintem, hogy kis újságírócsapatunk a határidő lejárta előtt kijutott a Mézeskalácsházból a gonosz Boszorkány fogságából.

A csatlakozott szabadulószobák listáját itt tekintheti meg. 

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai