70 éve van diplomáciai kapcsolat Kína és Magyarország között

A magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének 70 éves évfordulója alkalmából idén számtalan eseménnyel, programmal emlékeznek mindkét országban.

A kerek évfordulót a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál nagyszabású koncertprogrammal köszöntötte. Az egyébként is gyümölcsöző kulturális együttműködéseket sorában is különleges volt az esemény, a Tiltott Város Kamarazenekar autentikus kínai hangszereken nemcsak tradicionális népzenét játszott a Várkert Bazárban, hanem kortárs kínai alkotást is bemutatott. Gao Pin A négy nem című, magával ragadó kompozíciójában zongorát is alkalmazott, a mű szép sikert aratott.

 

Bán Teodóra, az eseményt szervező Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője külön kiemelte, milyen megtisztelő és jövőbe mutató kezdeményezés, hogy az együttes magyar zeneszerzőket kér fel darabok írására. Így hangzott el ősbemutatóként Sáry Bánk A hegy hangja című műve. Liu Shun professzor, a zenekar vezetője, tudós kutató elmondta, hogy a zenekar működésének 10 éve alatt sokfelé turnéztak, Budapestre nagy örömmel készültek, minthogy nemcsak a diplomáciai, hanem a zenei kapcsolatok is elevenek a két ország között. A 12 tagú társulat muzsikusai mind magasan képzett zenészek, akik október 17-én Pekingben mutatják be Sáry Bánk kompozícióját. A két ország közötti diplomáciai kapcsolatok 70 éves évfordulója alkalmából több más, gazdasági, turisztikai, kulturális találkozót, programot rendeztek.

A teljesség igénye nélkül tekintsük át néhányat: Magyarország volt az idei expo díszvendége Nyugat-Kína legnagyobb, második alkalommal megrendezett befektetési es kereskedelmi kiállításán, a 22. Nyugat-Kínai Kereskedelmi és Befektetési Expón (WCIFIT) 2019. május 16-18. között, Csungking városában. Hazánk külön 200 m2 -es pavilonban, 50 kiállítóval vett részt az eseményen. A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) és az Artificial Intelligence Worldwide Travel Chain (AIWTC) globális kínai utaztató cégnek a 22. Nyugat-Kínai Befektetési Expón kötött megállapodása alapján a mesterséges intelligencia alkalmazása terén élenjáró, világméretű utazási platformot üzemeltető kínai nagyvállalat mintegy 40.000 Budapest Card értékesítését vállalja 2020 márciusáig bezárólag a kínai piacon. Díszkivilágítással ünnepelték a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatokat, a magyar nemzeti ünnepen, augusztus 20-án. A Jialingjiang folyó partján tornyosuló kilenc felhőkarcolón egy órán keresztül voltak láthatóak a magyar nemzeti színek augusztus 20-án, a Csungkingi Magyar Főkonzulátus szervezésében.

Az év második felében a 33 millió fős tartományi jogú város egyik kedvelt közparkjában Petőfi Sándor és Szendrey Júlia kettős mellszobor avatására is sor kerül majd a főkonzulátus tervei szerint. Kiemelten nagy számú kínai delegáció érkezett a magyar fővárosba az idén. Az egyik legfontosabb találkozón a Főpolgármesteri Hivatal Nemzetközi Kapcsolatok Csoportjával együttműködve a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) 4 fős delegációt fogadott a Városházán. A Kínai Akadémia Társadalomtudományi Karának munkatársai a One Belt One Road és a 16+1 országok (Kína és 16 kelet-közép-európai állam közötti együttműködés) projektjeinek keretében vizsgálták az érintett országok turisztikai együttműködéseit, Kína és az országok közötti kommunikációk és turisztikai cserekapcsolatok helyzetét. A turisztikai kapcsolatok erősítése amiatt is rendkívül fontos, mivel Kína Budapest TOP10 küldőországa között stabilan szerepel, a 9. helyen.

Mindemellett a kínai vendégek egyre hosszabb ideig tartózkodnak a fővárosban, mi több, a sanghaji járatnyitást (2019. június 7.) követő első három hónapban közel 15 ezer utas használta a járatot. Év végéig további 25 ezer légiutast prognosztizálnak a China Eastern Airlines leányvállalatának Shanghai-Budapest járatára, akiknek túlnyomó része feltehetően a kereskedelmi szálláshelyek vendégkörét gyarapítja majd. Nem elhanyagolható, és mindehhez adódik a 2015 májusa óta működő Peking-Budapest járat forgalma. Összegezve: Már két közvetlen légi járat köti össze a két országot, elérte a 4,5 milliárd dollárt a kínai cégek beruházásainak értéke Magyarországon, hét kínai vállalattal stratégiai együttműködési megállapodást kötöttek, négyszeresére nőtt a kínai turisták száma, és elindult az első közös magyar-kínai egyetemi program. Mára Kína vált Magyarország első számú kereskedelmi partnerévé az EU-n kívüli országok sorában.

Forrás: Turizmus Online


Máltán tűzijáték festi az eget

Máltán tűzijáték festi az eget 

A színpompás tűzijáték előadások idén április 20. és 30. között öt helyszínen kerülnek megrendezésre.
Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein

Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein 

Emellett a határrendészet mobil egységei továbbra is végezhetnek bejelentetlen ellenőrzéseket.
Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban

Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban 

Fenntarthatóság állt az idei bécsi Ferien Messe fókuszában.
Köln már most focilázban ég

Köln már most focilázban ég 

Kölnben játszik a magyar csapat a futball EB-n. És mi lehet ott a 90 percen túl?
Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek

Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek 

Minden németországi határátkelőnél ellenőrzést tartanak a nyári futball Európa-bajnokság ideje alatt, jelentették be a hivatalos szervek.
Osztrák kisokos áramszünet esetén

Osztrák kisokos áramszünet esetén 

A körlevélből megtudható, hogy mi a teendő és a helyes követendő eljárás egy teljes és tartós áramszünet következtében kialakult helyzetben.
Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával

Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával 

Újabb szakasza készült el az S7-es gyorsforgalmi útnak Ausztriában.
Ha nyár, akkor Ausztria -  vulkánok, kristályok, császári látnivalók

Ha nyár, akkor Ausztria - vulkánok, kristályok, császári látnivalók 

Akik idén nyáron különleges élményeket keresnek, legjobb, ha nem is mennek messzire.
Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést

Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjével a Klasszis Klub március 21-ei adásában beszélgettünk.
A hely, ahol a hegyi doktor rendel

A hely, ahol a hegyi doktor rendel 

A családi ház, illetve a rendelő, ahol a "Der Bergdoktor", azaz "A hegyi doktor újra rendel" forgatása zajlik immár 17 éve, valóban olyan, mint a filmeken.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.