hirdetés

"Értetlenül állunk azelőtt, ami szombat este az Onyxban történt"

Ahogy bejárta a hír a magyar sajtót egy szempillantás alatt, és ahogy mi is beszámoltunk róla: Magyarország egyetlen két Michelin-csillaggal rendelkező étterme, az Onyx Utolsó vacsora elnevezéssel tartott egy fine dining menüsoros/filmforgatásos/teremszétveréses performance-t, amin a vendégektől kezdve a tulajdonosi körig mindenki részt vett, aki csak jelen volt e szerintük jeles, mások szerint eléggé dicstelen és szomorú eseményen.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

Ez utóbbiak véleményét osztja velünk együtt a ház belső építészeti munkáiért felelős sztárdizájner, Varró Zoltán is, aki az eseményekre reagálva a következő közleményt juttatta el a hazai médiához: „Sok üzenetet kaptunk az Onyx Étteremben történtek kapcsán, és ezért szeretnénk tisztázni, hogy a VarroDesign tavaly óta nem vesz részt az Onyx Étterem életében, így a szombat esti eseményekről is a sajtóból értesültünk. Bár egyetértünk azzal, hogy egy étteremnek időről időre meg kell újulnia, nehéz szívvel olvastuk, hogy egykori közös, sok sikert megélt munkánk ilyen sorsa jutott. VarroDesign”

Varró Zoltán az Onyx Étterem megjelenése, valamint mellette, a vele szintén egy tulajdonosi csoportba tartozó Gerbeaud Cukrászda felújítása kapcsán sok-sok évig dolgozott együtt annak tulajdonosaival, Pintér Katalinnal, és lányával, a házban igazgatói pozíciót betöltő Niszkács Annával. Ez a szoros és sikeres munkakapcsolat azonban egy éve, mint közleményében is áll, véget ért. 

Nyilvánvaló, hogy változást akarnak, de hogy ilyet, erre senki álmában sem gondolt

A Gerbeaud-csoport tulajdonosai és étteremigazgatója mindenki számára egyértelművé tette, hogy milyen elképzeléseik vannak a a házzal kapcsolatban a jövőt illetően. Ez amúgy nem egyezett  az akkor még a topkonyhát vezető séfjük, Mészáros Ádám célkitűzéseivel sem, aki azóta már odébb is állt. És akinek egyébként, ezt senki nem vitathatja el, köszönheti a Gerbeaud tulajdonos-csoportja a Magyarországon kapott eddigi legnagyobb elismerést, hiszen az Onyx 2018 tavaszán elnyerte a két Michelin-csillagot.

Szóval már tavaly fehéren-feketén kiderült, merre veszi az irányt a két Michelin-csillaggal rendelkező fine dining étterem: demokrácia lesz a konyhai munka területén, letisztult, egyszerű, laza, közérthető megjelenés a vendégtérben. Pedig közismert, ha bárki csak lazán, oldott stílusban szeretne egy jót enni, akkor elmehet Budapesten sok másik helyre, ám ha ünnepelni szeretne szeretteivel, akkor ma már mindenkinek, aki csak megteheti, az Onyx jut elsőként eszébe idehaza.

Nyitni kell a magyar vendégkör felé - ez világos, mint a Nap

Mert, tegyük hozzá, a covid-helyzet nagyban elősegítette azt, amit üzenetet sok étterem meg is értett, és követ: egyre több magyar vendéget szeretne becsalogatni asztalaihoz – értve persze ezen azt a normális helyzetet, amikor nyitva tarthatnak a vendéglátóhelyek. Hiszen a mostani szituáció, amikor minden egység zárva tart, teljesen abnormális, de persze a covid-járvány terjedése miatt sajnos nagyon is érthető.

Amúgy az még egy érdekes szituáció, amit az Onyx véghez vitt: az ominózus Utolsó vacsora szombat este javában a kijárási tilalom életbe lépése után történt, a kalapácsos sztoriról nem is beszélve, ezt azonban a performance szervezői úgy hágták át ravasz módon, hogy filmforgatásnak álcázták a különleges búcsúvacsorát, így kapva engedélyt a hatóságoktól a késői időpontra.

Felújítani, csinosítani, ráncfelvarrni lehet egy sikersztorit, na de szétverni?!

A mai világban, amikor kivétel nélkül minden hazai étterem bizonytalan ideig zárva tart, ahol csak ezt megengedhetik maguknak a tulajdonosok, ott felújításra, csinosításra fordítják a hirtelen rájuk szakadt szabadidőt- és kapacitást, valamint az erre fordítható anyagiakat. De a „verd szét, amit hosszú évek alatt felépítettél, kialakítottál és sikerrel megvalósítottál!” mottót az Onyx-nál alkalmazták először a hazai fine dining éttermek sorában. 

Hiszen köztudott, a ház a tavaszi kényszerű bezárásig full üzemmódban működött: aki be akart jutni, több hónapig előjegyzéssel türelmesen várt erre az ünnepi pillanatra. Pedig igazi értéket szétverni - ez teljességgel érthetetlen. Ha már minden áron új külsőt szerettek volna az értékes belbecsnek, akkor akár a drága dizájnt egy árverésen ki is árusíthatták volna – mondjuk, akár jótékony célra is...

Az Onyx Étterem, és ezt senki nem vitathatja el, a magyar gasztronómia megújulásának, újjászületésének jelképe, amelyet a világ is elismert a Michelin-csillagok odaítélésével. Kérdés, mit szólnak majd a most történtekhez, a változások ilyen formán alakulásához a Michelin-ítészek? 

Az étterem tulajdonosai időközben bejelentették, és honlapjukra is kitették az infot, hogy a ház szétveréséről készült filmet is hamarosan közzéteszik, ahol láthatja majd a nagyközönség.

(Csak zárójelben jegyeznénk meg: mi nem várjuk izgatottan azt a napot, amikor a szétverésről szóló film elérhetővé válik. És a ház tulajdonosi körének helyében nem is lennénk rá túl büszkék...) 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vágó Ágnes, főszerkesztő
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

kapcsolódó cikkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Utazási irodásként miképp készülnek a majdani esetleges nyitásra?

Kiadónk társoldalai