A 10 legszebb karácsonyi vásár Európában

Európában hagyomány, hogy a karácsonyi időszakban a városok és falvak fénybe öltöznek. A legszebb európai karácsonyi vásárokat gyűjtötte egybe a Tourism Review.

A Tourism Review összeállításában nem szerepel magyarországi város, pedig ezen a téren nincs szégyellnivalónk. Budapest legnagyobb karácsonyi vásárát a Vörösmarty téren rendezik meg, amely kézműves, gasztronómiai- és iparművészeti termékekkel, ünnepi műsorokkal várja a látogatókat. A turisták a város nevezetességeit megtekintve, biztos, hogy belebotlanak még nagyobb forgatagokba, hiszen a Szent István téren, a Bazilikánál fényfestés, a Bálnában ingyenes korcsolyapálya, a Városligeti parkban 100 program, hócsuszda és számos attrakció várja a kicsiket és nagyokat. Ne csak Budapestet említsük: Pécsett ismét a Széchenyi téren felállított Adventi Kézműves és Mesevásár várja az ünnepi időszakot megelőzően a minőségi kézműves termékekre vágyókat és a forralt bor hódolóit, de még számos várost említhetnék.

 

Ezek után nézzük, melyik európai városokat ajánlja a nemzetközi turisztikai oldal!

Anglia, Bath

Anglia délnyugati részén található a világörökség részeként fenntartott, gyógyfürdőiről ismert város, Bath. Nemcsak nyáron, hanem télen is vonzza a turistákat, mivel az egyik leghíresebb Karácsonyi vásárral büszkélkedhet. Több mint 170 fabódéból árulják a kézművesek a magas minőségű termékekeiket.

Belgium, Brüsszel

Az egyik legismertebb Európában az öt héten át tartó brüsszeli karácsonyi vásár, ahol egy 21 méter magas karácsonyfát állítottak az UNESCO világörökség területén, a Grand Palace-nél. A számos eredeti ételt, ajándékokat és parfümöket a 2 kilóméteres körben felállított fabódékban vehetjük meg. A gyerekeknek korcsolyázási lehetőség is van egy 740 négyzetméteres területen.

Dánia, Koppenhága

A vásárt a Tivoli Kertben rendezik meg, ahol Európa legrégebbi vidámparkja található. A vásárt több száz karácsonyfa és több mint félmillió fény díszíti. A hagyomány szerint, Lucia napján 100 angyalnak öltözött lány fog énekelni. A vásárban a jellegzetes dán ételeket és italokat is meglehet kóstolni.

Lengyelország, Gdansk

Lengyelország hatodik legnagyobb városa, egyben legfontosabb kikötője Gdansk. A tradicionális karácsonyi vásáron találkozhatunk a Télapóval, körhintázhatunk vagy korcsolyázhatunk a jégpályán.
Európa számos pontjáról hoznak ide fenyőfákat télen, melyeket süteményevés, gesztenyeevés és forralt bor mellett csodálhatunk meg.

Spanyolország, Madrid

Aki Madridba látogat karácsonykor, ne hagyja ki a Plaza Mayor-t, Madrid főterét sem, amely egykor bikaviadaloknak, bajvívásoknak, kivégzéseknek és színházi előadásoknak adott helyet, de most a fergeteges és díszes karácsonyi vásárral várják a turistákat. Aki ide látogat, ne öltözzön annyira melegen, hiszen a hőmérséklet télen sem esik 10 fok alá.

Németország, Nürnberg

Európa egyik legnagyobb és legfényesebb karácsonyi vásárának története egészen 1628-ig vezethető vissza Nürnbergben, München után Bajorország második legnépesebb városában. A 180 faházikó fehér és vörös vászonnal és kézzel készített dekorációval van díszítve. Ahogy belépünk a vásárra, megérezhetjük a gyümölcskenyér, a sült kolbász és a forralt bor illatát, melyek igen jól tudnak esni a hideg téli időben.

Csehország, Prága

Budapesttől nem messze lévő városban, Prágában a cseh karácsonyi hagyományokat fedezhetjük fel. A legnagyobb és legismertebb karácsonyi vásárt az Óváros Főterén tartják, ilyenkor a karácsonyi fények, színek, illatok meseszerűvé varázsolják a világ egyik legszebb terét. Az iskolás gyerekek karácsonyi dalokat énekelnek, karácsonyi babákat és játékokat vásárolhatunk, de az ínyencek a híres cseh söröket és a sonkát is megkóstolhatják.

Franciaország, Strasbourg

A strasbourgi karácsonyi vásárt, a híres Christkindelsmärik-ot 1570-ben rendezték meg először, és mára már több mint 2 millió látogatót vonzz ez az időszak. A 300 faház a város részein vannak felállítva, így nem kell félni, hogy kimaradunk a karácsonyi hangulatból. Ízletes mézeskalácsok, pék-, és cukrászsütemények valamint forralt borok változatos kavalkádja várja a gasztronómia szerelmeseit. Számos kiállítás, esemény és koncert lesz vásár időszak alatt.

Észtország, Tallin

Tallinn Észak-Európa egyik legősibb városa és az UNESCO Világörökség része. Karácsonyi vásár igazi középkori hangulatot kínál. Az óváros szívében áll Észtország leghíresebb karácsonyfája, körülötte kunyhók várják a látogatókat kézműves termékekkel, hagyományos észt étel- és italkülönlegességekkel.

 

Ausztria, Bécs

Természetesen nem maradhat ki a sorból a bécsi karácsonyi vásár sem, amely pár óra alatt megközelíthető Budapestről, ha az itthoni vásárokat már bejártuk. Tradicionális kézzel készített karácsonyi dekorációkat vehetünk szemügyre, de koncertek és gyerekprogramok is csábítják a nézelődőket. A hagyomány egészen 1298-ig vezethető vissza és ma már több mint 20 vásár közül válogathatunk Bécsen belül.

 

Forrás: Tourism Review


Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója

Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója 

London kiváló vasúti összeköttetésekkel rendelkezik a környező városokba, ahol számtalan csábító egynapos kirándulási helyszín található.
Osztrák paradigmaváltás a turizmusban

Osztrák paradigmaváltás a turizmusban 

A turizmussal kapcsolatos fontos kérdésekre adhat választ Ausztria több kezdeményezése és kiállítása.
Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban

Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban 

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt.
Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében

Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében 

A holland város a turisták által eltöltött éjszakák számát is korlátozza.
Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban

Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban 

Az előzetes foglalások alapján biztosra vehető: idén is sok magyar vakációzik az Adrián.
Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról

Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról 

DZT: év kezdetétől február végéig az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos a növekedés.
Aquapark nyitás Šibenikben

Aquapark nyitás Šibenikben 

Június elején új, egész évben nyitva tartó attrakcióval gazdagodik a horvátországi Šibenik.
Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon?

Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon? 

Él egy Suju Kali nevű 50 éves elefánt Nepálban, aki több mint 30 éve szállít turistákat, és sok elefánthoz hasonlóan ő is szorong, sőt, néha agresszív az idegenekkel. A következőkből kiderül, miért.
A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.
Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.