A "jövő kék aranya" lesz a víz

Bár hazánk kis területen fekszik, a természeti erőforrásai annál nagyobb értéket képviselnek - hangzott el szerdán Szilvásváradon, a La Contessa Kastélyhotelben tartott Heves megyei gazdasági évnyitón. A megyei kereskedelmi és iparkamara szakmai rendezvényén a térség gazdasági életét reprezentáló vállalkozások vezetői vettek részt, a különböző ágazatokat - így az idegenforgalom és a vendéglátás területét - is képviselve.

Bevezető előadásában Szőllősi László, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára arra emlékeztetett, hogy hazánk természeti kincseinek, erőforrásainak hasznosítása különösen fontos napjainkban a foglalkoztatás bővítésében. Méltatta a kis- és a középvállalkozások szerepét, melyek sokszínűségét Győr-Moson-Sopron, Pest és Borsod-Abaúj Zemplén megyei példákkal is bizonyította. Szólt az Új Széchenyi Terv jelentőségéről, amely több mint 500 milliárd forint pénzügyi forrást biztosít a vállalkozások fejlesztésére. Kijelentette, hogy a VOSZ és az iparkamara kezdeményezésére kiterjesztik a 2010 nyarán beindított Széchenyi Kártya Programot is.

A gazdaságunk helyzetét tette patikamérlegre elemzésében Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Elmondta, hogy egyszerre többféle válság érezteti hatását. A konjunktúra mutató az elmúlt időszakban drasztikusan visszaesett és az üzleti bizalom is csökkent. A kamara veszélyhelyzetet lát az exportpiacokon, a fizetőképességben, a változó árfolyam-, illetve a bürokrácia miatt. Véleménye szerint a feszültségek ellenére végre kell hajtani a kormányprogramot - egyebek között - konkrét akciótervekkel, határidőkkel, ellenőrzésekkel és értékelésekkel.

Szólt a kamaráknak a gazdaságszervezésben való közreműködéséről. Ebben kontinentális európai modellt kell létrehozni, felhasználva - többek között - a német, az osztrák, a holland kamarai tapasztalatokat. Kijelentette, hogy tavaly októberben javaslatukra az Országgyűlés elé terjesztették a vállalkozói regisztrációra vonatkozó jogszabályt, amelyet a T. Ház elfogadott és idén január 1-jétől lépett életbe. Eszerint a vállalkozók kamarai tagsága továbbra is önkéntes marad, a regisztrációjuk viszont kötelező. Ez azért fontos, hogy pontos nyilvántartást készíthessenek a vállalkozások valós számáról, amelyet jelenleg hétszázezerre becsülnek. Az idei nyáron már teljes adatbázissal rendelkeznek majd - erősítette meg Parragh László-, s ehhez hamarosan megteremtik azt a számítástechnikai kapacitást, amely lehetővé teszi a pontos regisztrációt.

A vizet egyre inkább a "jövő kék aranyaként" emlegetik - utalt ennek a stratégiai fontosságára Bánhidy Péter, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Kiemelte az álló-, a ivó-, az ásvány- és a gyógyvizek jelentőségét, amelyben hazánk világviszonylatban is erős. Az állóvizeink közül külön is méltatta a Kelet-Magyarországon található és a turizmusáról nevezetes Tisza-tavat, a felszín alatti vizek hasznosításában pedig a Bükkben levő Lillafüredet. A gazdag ásványvíz források közül kiemelte a balfit, amelyet már a rómaiak is ismertek. Nem kevésbé méltatta parádi, illetve a bükkszéki Salvus vizet is, amelyek a töretlen hírnévnek örvendenek. A kamarai elnök a hévvizekre épült gyógyfürdőkultúrára is utalt, amely az utóbbi időszakban jelentősen fejlődött. Példaként emelte ki a Heves megyei fejlesztések közül az egri, a demjéni, az egerszalóki, a bükkszéki gyógyfürdőket.

A gazdasági évnyitó zárásaként Pakuts Tamás, a házigazda négycsillagos La Contessa Kastélyhotel igazgatója mondott pohárköszöntőt és méltatta a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával kialakított eredményes szakmai együttműködésüket.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.