A "láthatatlan ember" ismeretlen levelei Egerben

Gárdonyi Géza újabb, eddig ismeretlen levelei kerültek az egri Dobó István Vármúzeum birtokába - tájékoztatta a Turizmus Online-t Szalainé Király Júlia irodalomtörténész-muzeológus, a hevesi megyeszékhelyen.

A Gárdonyi-hagyaték kezelője arról számolt be, hogy az elmúlt évben két alkalommal bővültek az íróra vonatkozó dokumentumok a vármúzeum gyűjteményében. Legutóbb tizenhét levéllel gyarapodott a kollekció.

A szakember azt is kiemelte, hogy 2013-ban, a Gárdonyi Emlékévben megélénkült az író emlékeire utaló antikvár piac. Ennek köszönhetően a múzeumnak sikerült megvásárolnia a Nyugati Antikvárium novemberi árverésén 34 Gárdonyi Gézához kapcsolódó iratot. Ennek a fele az író levelezéséből származott. A muzeológus megerősítette, hogy az intézménynek 2013-ban volt elég pénze, hogy az iratokat közel egymillió forintért megvehesse. A fennmaradt levelek Gárdonyi utolsó éveinek igazi dokumentumai.

Az iratokból kitűnik, hogy az írónak az I. világháborút követő években komoly gondjai voltak, nélkülözött és betegeskedett, megfogyatkozott ereje miatt pedig nehezen alkotott. Egy 1919-ből fennmaradt levél szerint Gárdonyit aggasztotta, hogy nincs elkészült kézirata és arról panaszkodott, hogy az I. világháború befejezése óta egyre nagyobb a nyugtalanság, a nyaralóját szétrombolták, a kertjébe temetői keresztet dobtak, a szőlőjébe pedig tízszer törtek be.

A dokumentumok része a Gárdonyi Géza halálakor 1922 őszén készült gyászjelentés is, de van közöttük egy elismerő oklevél, amelyet a Dante Kiadó az 1930-es években adományozott azoknak, akik a Gárdonyi-életmű könyvsorozatot megvásárolták. Ezt az oklevelet már Gárdonyi fiai: Sándor és József írták alá.

Található az íratok között egy teljes bírósági dokumentációs anyag is, mely az írónak egy kiadóval szemben felmerült jogi problémáit igyekezett rendezni. Levélben írt Gárdonyi az egykori Singer Wolfner Irodalmi Részvénytársasággal folytatott peréről is. Az író ezt azért kezdeményezte, mert lejáróban volt a szerződése a kiadóval. A részvénytársaság viszont ezt megelőzően nagyszámú készletet halmozott fel a népszerű Gárdonyi kötetekből, amelyet az alkotó kifogásolt. Újabb kéziratot viszont rögtön nem tudott adni az Egri Csillagok és a Láthatatlan ember javított változatából, amelyet a kiadó nem várt meg. Így - feltehetően üzleti okokból - a régebbi kiadást sokszorosította.

Gárdonyi emellett még további 8-9 kötetet szeretett volna a munkái közül megjelentetni, amelyek korábban nem kerültek nyomdába, de erre sem került sor. A per csak az író halála után, az 1920-as évek közepén fejeződött be. A magánlevelek között is több érdekesség található. Így az egyik 1920 januárjában íródott, amikor Gárdonyi a Légrády Testvéreknek köszönte meg, hogy fűtésre küldtek neki tűzifát Egerbe.

A legendás kiadó 1922-ben mozgalmat indított annak érdekében, hogy beteg Gárdonyi Gézát Budapestre szállítsák gyógykezelésre. Ehhez egy lakáskiutalási kérelem is kapcsolódott, amelyet az író írt, kérve az illetékesek segítségét ahhoz, hogy a fővárosban a kezelések mellett, a lakásban fejezhesse be az életművét. Sajnos ez elmaradt.

Ezt követően dr. Setét Sándor egri ügyvéd 1922 október 23-án küldött levelet a Nemzeti Újság szerkesztőségébe, hogy mielőbb járjanak közbe az író budapesti gyógykezelésének megkezdésére, mert vese-, máj- és szívgyengeségben szenved.

Az is olvasható a levelek egyikében, hogy Gárdonyi halála előtt három nappal, 1922 október 27-én a barátja Bleckerman Adolf egri igazgató-tanító arra figyelmeztette a Légrády Testvéreket, hogy az író nagyon beteg, meggyengült a látása és gyengén táplálkozik. Ezért szeretné, ha mielőbb kezelnék. Ám erre Gárdonyi Géza 1922 október 30-án bekövetkezett halála miatt már nem volt lehetőség.

Szalainé Király Júlia azt is elmondta, hogy a nagy értékű gyűjtemény szakmai feldolgozását megkezdték és mielőbb szeretnék egy tudományos kiadványban publikálni. A tervek szerint a dokumentumokat még az idén, augusztus 8-10. között, az egri Gárdonyi Irodalmi Fesztivál keretében kamara kiállításon mutatják be a közönségnek. Emellett az október végén megrendezésre kerülő Gárdonyi Napokon szintén megtekinthetik majd a Dobó István Vármúzeumban az érdeklődők.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?