hirdetés
hirdetés

A standszezonra megnyitó aquapark mellett az ökoturizmus is fejlődik Orfűn

Két nagyberuházás, az aquapark és a kerékpárút elkészülte után további terveket szövögetnek az ágazat helyi szereplői.
hirdetés

Várhatóan a strandszezon kezdetére kinyithat az orfűi aquapark. A Baranya Megyei Önkormányzat beruházásában jelenleg is zajló milliárdos értékű építkezések részeként a strandmedence területén új, feszített víztükrű élménymedencét, versenycélokra is alkalmas medencét, és pezsgőmedencét is kialakítanak. Az egy vízterű medencében vízesés-barlang is helyet kap: a medence közepére kerülő sziget alatt egy barlangszerűen kialakított, fedett átjárót építenek, ahol vízesésen keresztül lehet ki- és bejárni.

A sporttábor területén kialakítandó vízi turisztikai központban különféle vízi sportok kipróbálására nyílik lehetőség. Némi üröm az örömben, hogy a beruházás a sporttábor ifjúsági szálláshelyeinek felújításával válhatott volna teljessé, ehhez azonban a leader-program révén remélt támogatást nem kapta meg a megye. Az is bizonyos, hogy az év közepére már kerékpárút is összeköti Pécset Orfűvel. A biciklisták által régóta áhított szakasz a Mecseki Élménykörút programjának keretében valósul meg. 

– A nyomvonal végleges kijelölése megtörtént, az erdei szakaszokon megkezdődnek a szükséges fakivágások, így rövidesen megindulhat maga a beruházás is – tájékoztatott a friss hírről Gonda Tibor. Az Orfű Turizmus Egyesület elnöke elmondta, hogy a projekt 500 millió forintos támogatást nyert a régiós pályázati forrásokból, és Pécs, valamint Orfű önkormányzata biztosította a fejlesztéshez szükséges önerőt. A kerékpárút a Magyarürögi útról indul, majd Égervölgy érintésével fut a Remeterétig. A Mecsek északi oldalán jó darabig az orfűi út jobb oldalát kíséri, és a Vízfő-forrásnál, a Malomnál ér be a faluba. Orfűn érinti a faluközpontot és a strandot, majd a dombon átvágva éri el Abaligetet. 

A baranyai idegenforgalom egyik legjelentősebb bázisaként Orfűn jelenleg több mint kétezer különböző színvonalú vendégférőhely van. A helyi szolgáltatók véleménye szerint most nem a szálláskapacitások bővítése, sokkal inkább a meglévő kínálat jobb lekötésének elérése a cél. A legnagyobb szállásadóként számon tartott kempingben sem a férőhelyek fejlesztése a cél, sokkal inkább a legutóbb a Fishing in Orfű fesztiválhelyszíneként debütáló létesítmény utóbbi funkciójának erősítése. Ugyanakkor jó hír, hogy az EKF évében már az előzetes érdeklődés erősebb, mint a tavalyi teljes foglaltság. A szálláshelyek kihasználtságának növelése érdekében új marketingkampányba kezdett a település. Új kiadvánnyal szerepeltek a budapesti utazási vásáron, német nyelvű változatát pedig az esseni kiállításon mutatták be.

Bővül a Malommúzeum és a kézművesudvar

További ökoturisztikai fejlesztések indításáról döntött az Orfűi Turizmus Egyesület. Mint Gonda Tibor elnök elmondta, még idén megindítják a Malommúzeum továbbfejlesztését, illetőleg egy kézművesudvar és egy látogatóközpont fejlesztését. A Malommúzeumban egy olyan kallómalmot állítanak fel, amilyen a néprajzkutatók által igazoltan működött Tekeresen, de a tradicionális emlékek sorát egy-egy szén- és mészégető boksa is gyarapítja majd. A kézművesudvar egy fedett foglalkoztatóval, kiállítótérrel bővülhet, illetve egy olyan játszóudvarral, amelynek elemeit maguk a kézművesek építhetik ki. A Víztő-forrásnál a felfedezett bástyarom feltárása szerepel a tervek között. Új túraútvonalat alakítanak ki a Sárkányfalhoz, a barlangászok pedig egy gyakorlóbarlangot építenek ki. (bama.hu)

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk