A Balatonboglári Borvidéki Borversenyen az újságírók is szavazhattak

A Dél-Balatoni Borút Egyesület idén április 26-án rendezte meg a Balatonboglári Borvidéki Borversenyt. A rendezvénynek ezúttal is a Rádpuszta Gasztro- és Élménybirtok adott otthont. A borversenyen a négy szakmai bírálóbizottságon túl Magyarország borvidékei közül elsőként a Dél-Balatoni Borút Egyesület vonta be a média képviselőit is a borok bírálatába, így idén első alkalommal kiosztották a Borvidéki Borverseny médiadíját is.

A borversenyt a hagyományokhoz híven Dr. Kállay Miklós emeritus professzor, a Szent István Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézet igazgatója elnökletével tartották meg. A borverseny szakmai bizottságában helyet foglalt még három olyan „Az év bortermelője” címmel büszkélkedő borász, aki a régió borászati hírnevét öregbíti: Garamvári Vencel (2006), Konyári János (2008) és Légli Ottó (2010). Ők a kategória-győztes borok (ún. csúcsborok) bírálatát végezték.

A borverseny menetéről és jelentőségéről Bujdosó Ferenc, a Balatonboglári Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke hangsúlyozta, hogy „a szakmai bírálatok alapján a nevezett 144 tétel – köztük 83 fehér, 25 rosé, 27 vörös, 9 gyöngyöző és pezsgő) közül a legtöbb ezüst minősítést kapott. Tehát az erős középmezőny is mutatja, hogy a borok minősége kifejezetten jó, méltó képviselői a dél-balatoni borok jó hírnevének”. „Nagy öröm számunkra, hogy egyre nagyobb érdeklődés kíséri mindazt, ami a dél-balatoni régióban zajlik, így büszkeséggel tölt el, hogy nemcsak boraink létéről, hanem azok kimagasló minőségéről is tudnak az emberek” – tette hozzá Gádor Dénes, a Dél-balatoni Borút egyesület elnöke.

Nagyarany minősítést ezúttal két bornak ítéltek oda, mindkettőt az IKON Borászat kapta ’11-es évjáratú cabernet franc-jával és Tulipán elnevezésű vörös cuvée-jével. Ez utóbbi lett egyébként a médiadíj győztese is. Arany minősítéssel 26 bor büszkélkedhet, köztük a Rád-Vin, a Kristinus Borbortok, az IKON Borászat, a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet, a Késa Birtok, a Várszegi Pincészet, a Hujber Pince, a Garamvári Szőlőbirtok, a Buzás Szőlőbirtok, a Konyári Pince, Szentpáli Antal, a Pócz Pince és a Veszprémi Pince egyes tételei. Összesen 78 ezüst és 35 bronz minősítés került kiosztásra a borversenyen, valamint három tétel különdíjban részesült.

A „csúcszsűri” hét kategóriában állapította fel a rangsort, az eredmények a következők:

1. olaszrizling – Várszegi Pincészet: Olaszrizling ’15

2. chardonnay – Pócz Pincészet: Chardonnay ’15

3. Irsai Olivér – Garamvári Szőlőbirtok: Irsai Olivér ’15

4. Gyöngyöző – Hujber Pince: Frizzante ’15 (mustból erjesztett gyöngyözőbor)

5. rosé – IKON: Rosé cuvée ’15

6. Cabernet franc – IKON: Cabernet franc ’11

7. Vörös cuvée – IKON: Tulipán ’11

A média képviselői két szempont alapján adhatták le szavazataikat: a legszebb címke és a legszebb tétel kategóriában. Utóbbit a szakmai zsűri által kiválasztott hét csúcsbor közül vakkóstolás alapján, pontozásos rendszerben értékelhették.

A címkeverseny győztesei:

1. hely: Kristinus Borbirtok: Rosé cuvée ’15

2. hely: Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet: Kapitány ’15

3. hely: Gutman Borpince: Star rosé cuvée ’15

A média bora pedig az IKON Borászat Tulipán elnevezésű vörös cuvée-je lett.

A díjkiosztóra hagyományosan augusztus első hetében kerül sor a Lellei Borhéten. A borverseny alkalmat teremtett arra is, hogy bemutassák a média képviselőinek a hamarosan elkészülő dél-balatoni gasztro-zsebtérképet, amely a Dél-Balatoni Iránytű nevet viseli.

A Dél-Balatoni Bor a Balatonboglári Borvidék és a Dél-Balatoni Borút Egyesület hivatalos közösségi szervezete. Az összefogás két éve jött létre azzal a céllal, hogy a dél-balatoni bor- és gasztrokultúrát, a régióban rejlő turisztikai és kulturális lehetőségeket népszerűsítse. A borúti tagok ennek érdekében számos programmal várják a Dél-Balatonra látogatókat 2016-ban is. Ezen programok tervezéséhez nyújt segítséget a hamarosan megjelenő Dél-Balatoni Iránytű, amely a vendéglátóhelyek, pincészeteken túl azokat a látnivalókat és helyeket is megjeleníti, ahová mindenképp érdemes ellátogatni.

Forrás: Vendég&Hotel Online


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.