A beaujolais-nak is betett a covid

Negyedével csökkent idén a híres francia éttermi bor, a beaujolais forgalma.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A hagyomány szerint november harmadik csütörtökén borünnepet szokás rendezni a Beaujolais-borvidéken, de ezt idén a járvány miatt törölték. A termelők idén változtattak stratégiájukon, és nem az éttermeknek, hanem egyéni vendégkörnek adják el a borokat, adja hírül az euronews portál.

Ezek a helyi, minőségi borok ezért most csak  6-10 euróért kerülhetnek a családjaikkal otthon maradó emberekhez, aki számára ez megfizethető palackonkénti ár. A szupermarketláncok sem kínálnak olcsóbban borokat, ezért a belföldi eladásra összpontosítva meg lehet menteni a pincészet idei évét.

Bár 30 százalékkal kevesebb lesz a forgalom egy jó évhez képest a borászok szerint. Az éttermek bezárása veti vissza a forgalmat, valamint az export csökkenése. A Beaujolais Nouveau fő vásárlója az Egyesült Államok és Japán, Európán belül a svájci és a brit partnerek.

Érdemes megnézni, hogyan alakul az export a pandémia évében. A Château de Bellevue szőlőiből bort készítő Maison Loron pincészet háromszáz éve prosperál, külföldön is kedvelt az innen származó beaujolais. Hektárok tucatjain terem a szőlő, a bor felét adják el exportra. A jelenlegi igazgató négy éve vezeti a borházat, a világjárvány eddig a legnagyobb kihívás számára. Philippe Bardet úgy érzi, hogy idén már önmagában nem elég, hogy jó minőségű a boruk. A japán piacról folyamatosan csökken a megrendelés, ahogy Amerikából és a britektől is.

A Beaujolais Nouveau éttermi bor, de a vendéglátóhelyek bezárása, az ünnepi rendezvények elmaradása visszaveti a fogyasztást sok országban. Összességében negyedével eshet a Beaujolais Nouveau forgalma az idén. A termelők a helyi vásárlókra szabott árakkal és kiszállítással igyekeznek ellensúlyozni az export csökkenését. A bor nem maradhat a hordókba, jövőre már az új termés kerül a pincékbe.

Forrás: Euronews


Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.