A bibliára építik a turizmust Vizsolyban

A község büszkeségét, a román kori műemlék református templomot és a Vizsolyi Bibliát évente 15-20 ezer turista látogatja meg – mondta lapunknak Bihi Miklós, Vizsoly polgármestere. A biblia nemrég a hungarikumok sorába került, amely arra ösztönzi az önkormányzatot, hogy tovább fejlesszék a turizmust a faluban.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ahogy emlegetik, a Vizsolyi Biblia a reformáció korának legjelentősebb szellemi és nyomdatechnikai teljesítménye volt. Ez az első teljes nyomtatott magyar nyelvű mű, amelyet Vizsoly tett ismertté és híressé. A bibliát a híres abaúji bortermelő városban, Göncön görög és héber nyelvből fordította magyarra az 1580-as évek második felében Károli Gáspár - eredeti nevén Radicsics Gáspár (1529-1561) -, a tudós prédikátor a munkatársaival. A kézirat lapjait naponta gyalog vitték át Göncről Vizsolyba a nyomtatáshoz. Közöttük volt Szenczi Molnár Albert is, aki Göncön diákoskodott, majd később zsoltárokat fordított és szótárt is készített.

Négyszobás panzió és vendéglátóegység

Az első teljes magyar bibliát Vizsoly főutcáján, a református templommal szemben levő egykor állt sekrestyében nyomtatták. Ma ennek a helyén egy felújított, fehérre meszelt, apró ablakos régi ház található, melynek a falán táblát helyeztek el a híres eseményre emlékezve. Az első kiadást főúri pártfogók: Rákóczi Zsigmond egri főkapitány, Báthory István országbíró, Drugeth István zempléni főispán és Mágócsy Gáspár földbirtokos támogatták. A feljegyzések szerint a bibliát 1589 február 18-án kezdtél el nyomtatni és az idén 425 éve, 1590 július 20-án fejezték be a nagy munkát Mantskovits Bálint lengyel származású tipográfus mester irányításával. A Vizsolyi Biblia ma is a legteljesebb magyar nyelvű szentkönyvünk és kiemelkedő kulturális emlékünk, amely az egyetemes keresztény vallás értékeit közvetíti. Ennek a bibliának az egyik példányát őrzik hazánk becses, védett épületében, a vizsolyi református templomban. A faluba vezető főút mentén tábla is jelzi a turistáknak ezt a kiemelkedő látványosságot.

Bihi Miklós polgármestertől arról is értesültünk, hogy az elmúlt több mint egy évtizedben átépítették a települést és korszerűsítették az úthálózatot. Jelenleg arra törekszenek, hogy a helyi mezőgazdaságot és a turizmust fejlesszék. Pillanatnyilag nincs szálláshely és étterem a faluban, ami komoly gondot okoz. Így csak átmenő turizmusról beszélnek Vizsolyban, melyen változtatni akarnak szálláshelyekkel és vendégéjszakákkal. A Start közmunka-program keretében összefogással, szociális szövetkezetet alakítottak és kertészeti növényeket termelnek. Egy kecskefarmot is létrehoztak, amelyet a turizmus szolgálatába szeretnének állítani, bemutatással és állatsimogatással. Az idén például sertésekkel és baromfiakkal is gyarapítják az állományt. Emellett elkészültek egy négy szobás panzió és vendéglátóegység létrehozására is.

Helyi specialitásokat termelnek

A falu határában horgásztavat találni, amelynek a környezete egyre jobban kiépül. A közeli Hernád-folyó pedig a hegyi kajakosok vonzó túrázóhelye lett a nyári időszakban. Ám ehhez kapcsolódva fontosnak tartják, hogy kikötőt is létesítsenek, miután ezt egyre inkább igénylik a sportolók. Gyümölcsös telepítésére is készülnek, különösen az abaúji-tájhoz tartozó kajszi barack ültetvényeket hoznak létre. Vizsoly lakóházainak pincéiben pedig laska- és csiperkegombát is termelnek. Mindezeket az érkező vendégeknek is ajánlják majd, mint helyi specialitásokat.

A természeti szépségekben gazdag, jó levegőjű falu iránt az utóbbi időben többen is érdeklődnek. Így az elmúlt időszakban néhány szlovák család is vásárolt itt hétvégi házat. A már megvalósult fejlesztések pedig Vizsoly további komfortosítását szolgálják. Így például tavaly adták át faluházat, amelyeket különböző rendezvényekre használnak. Ifjúsági közösség színterének nevezik, ahol kiállításokat rendeznek, találkozókat tartanak. Jelenleg egy Erdélyből, Kalotaszegről érkezett lakásberendezéseket, különleges festett motívumokkal díszített bútorokat és egyéb tárgyakat láthatnak az érdeklődők. Azt is tervezik, hogy iskolások bevonásával nyári táborokat szerveznek.

Gyermekesély házat nyitnak

Nemrég egy szabadtéri színpad terve is elkészült Vizsolyban, amelyet európai uniós támogatással szeretnének létrehozni. Ezért támogatásért pályáznak. A színpad jó lehetőséget nyújt ahhoz, hogy olyan egyedi fesztivált rendezhessenek, amely a fiatal irodalmi- és zenei tehetségek felkutatást szolgálja majd. Egyébként az elmúlt időszakban a vizsolyi református közösség a műemlék templom környékén turisztikai látogatóközpontot alakított ki. Nemrég pedig a gönci református közösséggel együtt nyertek el pályázatot. A támogatásból a vizsolyi templom udvarán bormúzeumot építenek, ahol elsősorban Tokaj-hegyaljai nedűket mutatnak be. Mindezek mellett a helybeli reformátusok szintén pályázati támogatással kívánják létrehozni és megnyitni a közösségi házukat. Ezt Gyermekesély házként kívánják működtetni, mellyel a környék szegény, de tehetsége fiataljait szeretnék felkarolni.

Természetesen a Vizsolyba érkezők egyéni túrákat is tehetnek a környező szépséges abaúji tájakon. Így például a közeli műemléki boldogkői várhoz, vagy Tállyára, ahol a kiváló borok kóstolása mellett megtudhatják, hogy ez a falu Európa mértani közepe. De ellátogathatnak Göncre a Huszita Házhoz is, vagy Tokajba, a világörökségi területre.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.