hirdetés
hirdetés

A falusi turizmus jelene és jövője

A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) elnöke Lajosmizsén, a Tanyacsárdában megtartott szerdai sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium az egyes szálláshely-típusokhoz tartozó védjegyek kiadásának és nyilvántartási rendszerét az idei évtől különböző szakmai szervezetekre bízta.

Munkatársunktól

hirdetés

Dr. Csizmadia László elmondta, hogy a falusi szálláshelyek védjegyrendszerét a FATOSZ, a kempingekét a Kempingek Szakmai Szövetsége, a fizető-vendéglátókét a Magánszállásadók Országos Szövetsége koordinálja.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a Nemzeti Tanúsító Védjegynek számos haszna lesz, aki megszerzi, automatikusan felkerül a FATOSZ most újjászülető honlapjára, és a MT. Zrt. által működtetett Nemzeti Egységes Adatbázis (NETA) rendszerébe is.

Mi lesz azzal a mintegy ezer szolgáltatóval, akiknek már van napraforgós minősítésük? Nekik újra kell jelentkezni? – hangozott el a kérdés a tájékoztatón. Nem kell aggódni, mert a minősítés érvényessége 2015-ig használható lesz, és ők is igényelhetik a Tanúsító Védjegyet.

Hogyan szerezhetnek védjegyet a falusi szállásadók? Kérelmüket a FATOSZ megyei falusi turizmus szervezetéhez kell benyújtani, ezt követi egy helyszíni szemle, majd a bíráló bizottság hagyja jóvá a kérelmet. A sikeres pályázóval a szövetség öt évre szóló védjegyhasználati szerződést köt, megkapják a táblát, és az oklevelet.

A szövetség régi álma teljesült most, amikor létrehozták a www.falusiturizmus.eu néven a falusi szállásadók saját, önálló turisztikai szolgáltató portálját, amely augusztus elsejéig még tesztfázisban, de már 150 szállásadóval megkezdte működését.

Három lépcsőben vezetik be a rendszert - tájékoztatta az újságírókat a rendszert működtető Innovates Kft. ügyvezetője, Csizmadia Gábor. Lesz programajánló, nyár végére elkészül a jogi háttér, információt helyeznek fel az adatvédelemről és az etikai alapelvekről. Végül az ajánlatok és a bemutatók idegen nyelven is megjelennek, és összeköthetőek lesznek az okostelefonokkal is.

Nézze meg a galéria többi képét is!

A falusi szállásadók krémje mutatkozott be a tájékoztatón, elsőként Nádasy Erika színművész mutatta be Eger környéki portáját, ahol hétvégeken színi előadást is tartanak.

Csekő Anita értékesítési vezető a több mint 35 esztendős lajosmizsei Tanyacsárdát mutatta be, amely idén nyerte el a Magyar Turizmus Minőségi Díjat. Ágyas barackpálinka és friss, meleg pogácsa várta az újságírókat, majd hidegtál, helyben sütött kenyérrel. Lovaskocsizással és lovasbemutatóval folytatták a vendéglátók, és bográcsban főtt gulyással fejezték be a programot.

Számtalan színes program várja az ide látogatókat, közülük csak néhány: Reneszánsz forgatag a Tanyacsárdában; Pusztakaland; Pusztaolimpia; Lovasbemutató; Tábortüzes boszorkánytánc; Ökörsütés. Aki nyugalomra vágyik, és nem akar kocsiba ülni, annak érdemes a nosztalgiavonattal utazni a fővárosból a pusztába.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai