A fehér kócsag háromezer tonnája és két világ egy városban

Japánban is olyanok a külföldi turisták, mint máshol: nagy monszunesőben is útra kelnek, hogy mielőbb célt érjenek és új látványosságokkal gazdagodjanak. Közéjük tartoztunk mi is, amikor a hűvös levegő és a kiadós csapadék ellenére vastag pulóverben, esernyővel indultunk el Himedzsibe, a japán kisvárosba. Ennek a településnek a legpompásabb látnivalója a régmúltból itt maradt vár.

A város vasúti pályaudvarának várócsarnokában néhány percet eltöltve egy nagyméretű vitrint pillantottunk meg. Ebben láthattuk a helyi nevezetességekről készített makettet, többek között a város legmagasabb épületéről, a várról. Kinn az utcán a szakadó eső ellenére is lüktetett az élet. Autók robogtak folyamatosan, biciklisek és gyalogosok siettek dolgukra.

A legendás asszony malomköve

Árkádok alatt, turisták sokasága között haladtunk a központ felé. Ahogy sétáltunk, elénk tárultak a magas épületek és az ezeket szegélyező parkok is. Így jutottunk el a főtérig, ahonnan alig néhány perc alatt elértük a hófehérre festett várat, és megpillantottuk a körülötte elterülő hatalmas, vízzel teli árkot. A bejárati kapu ajtaja már nyitva állt az érdeklődők előtt, így hamar az egykori ásatások helyszínére értünk, majd pedig a dombra épített erődrendszerhez gyalogoltunk.

Talán kevesen tudják, hogy ez a vár – amelyet a színe alapján fehér kócsagnak neveznek – sok, Japánban látható palota közül az egyik leghatalmasabb és legelegánsabb építmény. Bár a II. világháború alatt súlyos bombatámadás érte, de a gondos felújításnak köszönhetően mára visszanyerte eredeti fényét. A dombon először 1333-ban emeltek erődöt, viszont a mostani várat 1580-ban építették, majd később ki is bővítették. A feljegyzések szerint az építése óriási munkát igényelt, miután háromezer tonna építőanyagot és számtalan nagyobb méretű követ használtak fel hozzá. A vár egy részébe a közeli sírboltokból elhozott ősi kőkoporsókat is beépítették. A legenda szerint Himedzsiben ma is őrzik annak az asszonynak az emlékét, aki egykor ebben a városban élt és egy malomkövet ajándékozott a várat építő kőműveseknek.

Különleges fenyők és ciprusok között

Ki gondolná, de ezen a helyen az elmúlt évszázadok alatt nem volt igazi ostrom. Ennek ellenére a kialakított magas bástyák, a kapuk, az őrtornyok, a keskeny nyílások arra emlékeztetnek, hogy a vár a lövészeknek, az íjászoknak bevehetetlennek bizonyult. Ahogy a belső utakon sétáltunk, kanyarok sokaságával találkoztunk. Mint kiderült, ezeket azért építették így, hogy összezavarják velük a támadókat. A vár manapság is 45 méter magasból vigyázza a vidéket és a tetejéről pazar panoráma tárul a látogató elé Himedzsire és környékére. A csúcsán egy díszes halszobrot helyeztek el, amely villámhárítóként szolgál.

A várat végigjárva, az árokrendszer közelében találtunk rá arra a különleges japán parkra, amelyet mindössze néhány éve, az egykori szamurájházak helyén pihenőhelyekkel és tavakkal alakítottak ki. Különleges növényekkel telepítették be, amelyek között sok az örökzöld, a fenyő és a ciprusféle.

Esőben sétahajóval a csatornán

Himedzsitől elbúcsúzva gyorsvonatra szálltunk és Oszakába, Japán második legnagyobb városába utaztunk. Noha rövid idő alatt a szigetország kereskedelmi és üzleti életének központjába értünk, az időjárás változatlan maradt. Így szakadó esőben barangoltunk a vizek városában, amelyet számtalan csatorna szel át, ezek fölé hidakat építettek. A csatornák és a hidak ma is egy közös célt szolgálnak, nevezetesen az áruszállítást a városból ki- és befelé. Jelképesen úgy is mondják, hogy Oszaka a japán pénzügyi élet centruma.

Ezt meg is tapasztaltuk, amikor a város szórakozónegyedét kerestük fel. Itt éjjel-nappal sok a turista. A csatorna két partján neonfények, hatalmas mozgó rákok és polipok díszítik a különféle tengeri ételeket kínáló éttermek, illetve ivók homlokzatát. A csatorna partján ponyvával fedett sétahajóra szálltunk, a szakadó eső ellenére hamar megtelt a kis vízi jármű.

Két városrész, amely eltér egymástól

Annak ellenére, hogy Oszaka nagy kiterjedésű területen helyezkedik el, metróval mégis viszonylag könnyen jutottunk el a város északi és déli részébe, amelyet mindössze tízpercnyi föld alatt vezető út választ el egymástól. Ám a két városrész két külön világot is jelent. A központi negyedben – amerikai mintára – emelkednek a modern felhőkarcolók különböző irodákkal, szállodákkal és bevásárlóközpontokkal. Itt exkluzív üzletek sokaságával találkozhat a vendég, melyeket hatalmas reklámtáblák különböztetnek meg egymástól. A divat igazi központja ez a hely. A másik viszont egy egyszerűbb városrész. Az ottani lakosok szerint ez az igazi Oszaka, sok lakóval és szerényebb házakkal. Kelet felé haladva emelkedik a vár, amely a város egyik legnépszerűbb turistalátványossága.


Máltán tűzijáték festi az eget

Máltán tűzijáték festi az eget 

A színpompás tűzijáték előadások idén április 20. és 30. között öt helyszínen kerülnek megrendezésre.
Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein

Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein 

Emellett a határrendészet mobil egységei továbbra is végezhetnek bejelentetlen ellenőrzéseket.
Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban

Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban 

Fenntarthatóság állt az idei bécsi Ferien Messe fókuszában.
Köln már most focilázban ég

Köln már most focilázban ég 

Kölnben játszik a magyar csapat a futball EB-n. És mi lehet ott a 90 percen túl?
Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek

Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek 

Minden németországi határátkelőnél ellenőrzést tartanak a nyári futball Európa-bajnokság ideje alatt, jelentették be a hivatalos szervek.
Osztrák kisokos áramszünet esetén

Osztrák kisokos áramszünet esetén 

A körlevélből megtudható, hogy mi a teendő és a helyes követendő eljárás egy teljes és tartós áramszünet következtében kialakult helyzetben.
Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával

Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával 

Újabb szakasza készült el az S7-es gyorsforgalmi útnak Ausztriában.
Ha nyár, akkor Ausztria -  vulkánok, kristályok, császári látnivalók

Ha nyár, akkor Ausztria - vulkánok, kristályok, császári látnivalók 

Akik idén nyáron különleges élményeket keresnek, legjobb, ha nem is mennek messzire.
Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést

Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjével a Klasszis Klub március 21-ei adásában beszélgettünk.
A hely, ahol a hegyi doktor rendel

A hely, ahol a hegyi doktor rendel 

A családi ház, illetve a rendelő, ahol a "Der Bergdoktor", azaz "A hegyi doktor újra rendel" forgatása zajlik immár 17 éve, valóban olyan, mint a filmeken.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.