A focilázon túl

Az idei nyár legjelentősebb sporteseménye kétségkívül a németországi futball világbajnokság volt, amelynek ideje alatt minden korábbi várakozást felülmúlva közel 21 millió turista érkezett az országba. A sporteseménynek otthont adó 12 város egyike, a bajor tartományi központ, München és környéke azonban az év minden részében kínál érdekes látnivalókat, így nem véletlen, hogy Németország turisták körében legkedveltebb tartománya éppen Bajorország.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

'

A sporteseményt megelőzően a frankfurti Német Turisztikai Hivatal (DZT) ötmillió plusz vendégéjszakával számolt 2006-ra, és ezt az év végéig bőven teljesíteni fogja, ugyanis már az első félév 3 milliós vendégéjszaka-többlettel zárult. A rendezvény pénzügyi mérlege 56 millió eurós nyereséget mutat. A foci vébé volt eddig az első olyan kezdeményezés, amely felülmúlta az évente 6 millió vendég által látogatott Oktoberfestet, de Németország számára az igazi profitot az az erkölcsi elismerés jelenti, amely visszabillentette a németek öntudatát, ugyanis a világ egy toleráns, vendégszerető házigazdát ismert meg bennük.

Stílusos megérkezés

A müncheni repülőtérre 2005-ben Magyarországról 59 ezer utas érkezett, akiknek 67 százaléka üzleti utazó volt. A modern repülőtéren 200 üzlet és étterem, a repülőtéri központban konferenciaközpont, és a Kempinski-lánc dizájnos szállodája teszi kényelmessé az itt tartózkodást. A 33 étterem kínálatában már itt találkozhatunk a bajor ínyencségekkel: fehérkolbász, párolt káposzta, bajorperec, és itt található a világ egyetlen repülőtéri sörfőzdéje is. A "mini polisz" az Októberfest idején a helyi lakosokat is fiestára csábítja, a repülőtér központját ilyenkor sörsátrak, télen pedig jégpálya és karácsonyi vásár teszi hangulatossá. Münchent 114 légitársaság köt össze 220 várossal világszerte. 7 millió utas véleménye alapján a Skytrax független közvélemény-kutató cég 2006-ban a "Legjobb európai repülőtér" díjával ismerete el Németország második, Európa nyolcadik legnagyobb repülőterének szolgáltatásait.

Régmúlt és jövő

A városba menet a focivébé nyitómeccsének is helyt adó Allianz Arena tűnik elénk. Az egyesek szerint ufóra, míg mások szerint csónakra emlékeztető stadiont az egész világ megcsodálhatta a televíziós közvetítéseknek köszönhetően, a látvány testközelből még lenyűgözőbb. A 70 ezer fős létesítmény külső PVC anyagú "héja" kis légcellák millióiból áll, amelyeket megvilágítva a stadion piros vagy kék színben pompázik attól függően, hogy a FC Bayern München vagy az TSV 1860 München hazai csapat játszik.

München a modern életfelfogást a hagyományok tiszteletével ötvöző nagyváros, amelyet közel 20 millió látogató keres fel évente. Belvárosában, a tömegtől zsongó Marienplatzon áll a városháza, amelyet érdemes a nap folyamán többször felcsendülő harangjáték idején megcsodálni. A turistákat az idegenvezetők garantáltan elviszik a város legismertebb vendéglőjébe, a Hofbrauhaus sörfőzdébe.

A kultúrára éhezőknek is akad itt látnivaló bőven: a Nymphenburg-kastélyt, a régi és az új képtárat (Alte und Neue Pinakothek) érdemes felkeresni, a modern és kortárs festészet és építészet szerelmeseinek irány a modern gyűjtemény (Pinakothek der Moderne), itt többek között Andy Warhol, Kandinskij és Paul Klee remekeiből csemegézhetnek. München túl kulturális sokszínűségén egy mozgalmas, nyüzsgő város, Angolkertjében, a város közepén elterülő parkban éttermek és kávézók napernyői hívogatják a turistákat. Németországban a sportolási lehetőségek száma végtelen, ott jártunkkor megcsodálhattuk, ahogy a parkot átszelő Isar folyón egy szörfös csapat tagjai mérik össze tudásukat dacolva a hidegvízzel. Ha már a sportnál tartunk: természetesen a bicikliseknek sem lehet okuk panaszra, itt tökéletes feltételek adottak a kerekezéshez.

A Bajor Alpok csúcsain

Ha az ember több várost szeretne felkeresni Bajorországban, arra 5-7 nap is elegendő. A mi utunk következő állomása Bad Töltz. A takaros kisváros főutcáját a Marktstrassét festett homlokzatú házak szegélyezik. A domboldalban vezető meredek utcában korán elindul az élet, akad, aki a napernyő alatt még kávéját kevergeti, míg mások a zöldség- és gyümölcsárusok portékái között válogatnak. A Münchentől 50 km-re délre fekvő várost az Isarmenti bicikliúton is megközelíthetik a sportos túrázók. A város híres fiúkórusa már ötven éve ad koncerteket szerte a világban. Ha egy napra érkezünk, esti programnak mindenképp iktassunk be egy marionett előadást a város hangulatos stúdiószínházában. Az Isar folyó túlpartján fekvő városrész kedvelt üdülőövezet, amelyet sok idős látogat egész évben, az Alpamare élménypark pedig a kisgyerekes családoknak is kiváló szórakozást nyújt. Innen nem messze található Németország leghosszabb, 1286 méteres nyáribob pályája. Utunk következő megállóhelye Füssen, a „Romantikus útvonal” utolsó állomása. A hegyvidéki város sikátoros utcáival, bencés kolostorával általában egy nyugodt hely a pihenéshez, azonban itt jártunkkor a múlató turistáktól és helyiektől volt hangos, ugyanis a németek ezen az estén megnyerték a vb bronzmeccsét.

Kastélyok birodalma

Bajorországban 45 vár, kastély, rezidencia található, a leghíresebbek a II. Lajos király nevéhez fűződnek, évente több mint 5 millió látogató keresi fel őket. A két legnépszerűbb építmény szinte minden utazási irodai prospektusban fellelhető: a II. Maximilian király uralkodása alatt épült Hochenschwangaui kastély és a híres uralkodó, II. Lajos álompalotája a Neuschwanstein kastélya. Az utóbbi egy hegycsúcsra épült, így a vár megközelítése kevésbé fitteknek lovaskocsival ajánlott. A várból látható a völgyben elterülő 4 tó, amelyek közül a Forggensee partján fekszik a Festspielhaus. A kedvelt koncerthelyszínt az év bármely időszakában érdemes felkeresni, itt egész évben játsszák azt a musicalt, amely II. Lajos életét mutatja be. A hóbortos uralkodó nem spórolt a pénzzel, hogy építkezési hóbortjának eleget tegyen, és lovagkor iránti álmait kiélje. Ezért az államkassza határtalan költekezése miatt hamarosan kiürült.

A síparadicsom Oberstdorf

Neuschweinsteintől továbbhaladva elérkezünk Oberstdorfba, itt található Németország legmagasabban fekvő nordic walking útvonala, amely az oberstdorfi Nebelhorn csúcsain vezet végig. A júliusban túrára indulók is csomagoljanak meleg pulcsit, 2224 méterre felérve hűvösebb a levegő, mint amikor a völgyben beszáll az ember a felvonóba. A panoráma mesés; 400 behavazott hegycsúcs között jó időben kivehető a német Alpok legmagasabb pontja, a Zugspitze, és a svájci, osztrák Alpok hegycsúcsai is látszanak. A túrára indulók 12 különböző fokozatú túraszakasz közül választhatnak. Az igazi túrázók az éjszakát egy turistaházban akár itt fent is eltölthetik. A Nordic-walking, a sífutáshoz hasonló sport az egész testet megmozgatja, Németországban különösen közkedvelt szabadidős tevékenység. Megelőzésre és rehabilitációra is alkalmas a botos séta.

A sízők három kedvelt hegye a Nebelhorn, Fellhorn és Söllereck december közepétől májusig síelhető terepet nyújt. Oberstdorf 75 kilométernyi sípályájára 30 sílift szállítja a sportolókat. A város abszolút a sportra van berendezkedve a sí, jégkorong, curling mellett nyáron paplanernyősök, túrázók, hegymászók érkeznek ide. A város Németország legdélebben fekvő kúrahelye, évente közel 300 ezer látogató fordul meg itt, akik 2,4 millió vendégéjszakát töltenek el. Az ötcsillagos hoteltől az alpesi kempingig széles a szálláshely kínálat. Oberstdorfot a 20 század elején gyógyklimatikus üdülőhellyé minősítették, 1964 óta pedig elismert Kneipp-kúra hely. Legutóbb 2005- ben rendeztek itt világversenyt, az északi sí világbajnokságot.

Számmisztika

Az összes németországi vendégéjszaka egynegyedét Bajorország produkálja, ami több mint százmillió vendégéjt jelent évente. A tartomány 13 500 szálláshelyet, több mint félmillió vendégágyat (548 ezer) kínál. További 40 ezer privátszálláshely van, és 330 ezer embernek teremt munkahelyet a turizmus. A tartomány turizmusa a bruttó nemzeti termékhez 27 milliárd euróval járul hozzá. 2005-ben összesen 5 millió külföldi érkezett, 12,5 százalékuk a Benelux államokból, 11,3 százalék az USA-ból, 9,6 százalék Olaszországból, 8,2 százalék Ausztriából. Üzleti turizmus területén 2005-ben 19,3%-kal vezető a többi tartományhoz képest. Összesen 5,7 millió üzleti utazó szállt meg a tartomány szálláshelyein 2005-ben.

Turistarekord

2005 rekordévnek számított: a Németországba beutazó turisták száma 6,4 százalékkal növekedett, elérve a 48 milliót, a látogatók 75 százaléka európai államokból érkezett. A szervezet bécsi regionális menedzsmentjének felmérése szerint 8,2 százalékkal növekedett az Ausztriából, 7 százalékkal a Görög-, 5,7 százalékkal a Török-, 4,8 százalékkal a Csehországból érkezők száma. A magyar vendégek tekintetében azonban 0,6 százalékos csökkenést regisztráltak a vendégéjszakák területén, viszont az érkezések száma 2,2 százalékos növekedést mutatott. Idén májusig a magyarországi vendégéjszakák száma 3,1 százalékkal növekedett.

Bajorországba július végéig 42 millió vendégéjszakát regisztráltak, ami a megelőző év azonos időszakához képest 2 százalékos növekedést jelent. Az egész évre a tavalyinál 3 millióval több, azaz 75 millió vendégéjszakával számolnak. Az év első felében 28,8 ezer magyar vendég érkezett, akik 60,5 ezer vendégéjszakát töltöttek el, ez a tavalyi első fél évhez képest 2,6 százalékos mínuszt jelent.

Munkatársunk a DZT meghívására vett részt a tanulmányúton.
'

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.