A francia, aki elment és visszatért

Gauthier nem csak egy séf a sok francia szakács közül: hiszen ő nemcsak megvalósítja különleges elképzeléseit a konyhán, hanem emellett szabadidejét kalandtúrákkal és hegycsúcsok meghódításával tölti.

A La Grenoillére vendégei már megszokhatták, hogy Gauthier filozófiájára nem a hagyományos ízvilág jellemző: helyette szívesen kísérletezik régi receptek átalakításával és jól bevált ételek újragondolásával. A végeredmény pedig a különleges francia konyha, mellőzve az unalmas megoldásokat.

GYEREKKÉNT A PAPA KONYHÁJÁN

Már kezdetkor nyilvánvaló volt, hogy a konyha lesz Gauthier életének legfontosabb helyszíne. 1979-ben, amikor a kis Alexandre meglátta a napvilágot, édesapja átvette a La Grenoillére étterem és fogadó irányítását. A kisfiú gyermekkora nagy részét az étteremben töltötte, és egyértelművé vált számára, hogy a jövőben is ott szeretne majd szorgoskodni. „Mivel egy étteremben nőttem fel, természetes volt, hogy amint lehet, apám nyomdokaiba lépek” – mesél családi éttermükkel kapcsolatos korai élményeiről.

IDE A VÁNDORBOTOT!

Séffé válásának következő lépcsőfoka a College of Hotel Management elvégzése volt Le Toquet városában. Miután bizonyítványt szerzett, vándorútra kelt: megfordult a Hotel du Lacban St. Moritzban, a Palermóban található The Institute Culinaire főzőiskolában, és szakmai tapasztalatot szerzett a pekingi Péninsula Palace-ban is.

ELSZÁLLT A MICHELIN-CSILLAG

Amíg Gauthier karrierje felfelé ívelt, apja átélte minden séf rémálmát: 2001-ben étterme elve- szítette Michelin-csillagát. Ez nagy presztízsvesztést jelentett, hiszen a La Grenouillére az 1930-as évek óta minden évben elnyerte a francia étteremkritikusok legrangosabb elismerését. A séf apa ezután fiához fordult segítségért: megkérte, hogy térjen haza szülővárosába, és segítsen, vegye is át egyben az étterem irányítását.

REPÜLT A BÉKACOMB

Alexandre a családi étterem, a La Grenouillére új séfjeként első lépésként száműzte az étlapról a francia konyha klasszikus ételeit, mint például a békacombot és a francia narancslikőrös palacsintát. Döntését így magyarázta: „Nem akartam azokat a tradicionális fogásokat elkészíteni, amelyek apám konyhájára voltak jellemzőek. Hamar rájöttem, hogy a siker érdekében egyrészt meg kell találnom a saját stílusomat, másrészt újra kell gondolnom a jól bevált recepteket.”

MEGHÖKKENTŐ KREÁCIÓK

Az identitáskeresés annyira sikeres lett, hogy a gourmet-világ legjava hamar az ünnepelt séfek közé emelte az ifjú Gauthier-t, köszönhetően szokatlan és merész művészetének. A francia séf elmondása szerint kedvenc elfoglaltsága a szabályok áthágása, és így olyan különlegességeket varázsol éttermében az asztalra, mint a fürjtojás zúzott csíraágyon, reszelt fokhagymával tálalt szőlőszemekkel vagy a karamellizált fésűkagyló tintahallal színezett sült burgonyával.

VISSZATÉRT A MICHELIN-CSILLAG

Az extravagáns francia első hivatalos szakmai elismerését 2005-ben kapta, amikor Alain Ducasse sztárséf meghívta a Plaza Athénében rendezett Four de France gasztronómiai eseményre, ahol mindig Franciaország feltörekvő szakácsai bizonyíthatják rátermettségüket. 2007-ben nyitotta meg második, Froggy’s Tavern elnevezésű grilléttermét, de az igazi szakmai siker egy évvel később érkezett: Gauthier visszaszerezte a La Grenouillére étteremnek hét éve elvesztett Michelin-csillagát. Ennek köszönhetően La Madelain-sous-Montreuil városkája újra felkerült a világ gasztronómiai toptérképére.

ROLAND TRETTL UTÁN MARTIN KLEIN AZ IKARUS ÉLÉN

Az új esztendő beköszönte jelentős változás hozott a Red Bull céget alapító Dietrich Mateschitz által megálmodott és Eckart Witzigmann védnöksége alatt létrehozott osztrák topétterem, a salzburgi Hangar–7, Ikarus életében. Ugyanis Roland Trettl, aki a nyitás óta vezette a ház konyháját, másutt keres új kihívásokat. Ő az, aki kialakította és működtette a ház alapkoncepcióját – hogy minden hónapban más és más topszakács koncepciója alapján főznek a konyhán –, amelyet utóda, Martin Klein, aki az első naptól kezdve Trettl mellett dolgozott, most megbízhatóan visz tovább.


Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.
A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad

A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad 

Norvégia legnagyobb fjordja közelében, gyönyörű környezetben fekszik a Vatnahalsen Hotel.
Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból

Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból 

A Château Neercanne egykor bárók otthona volt, ma Michelin-csillagos étterme miatt Hollandia kedvelt luxusszállodájává vált.
Szallas.hu: húsvéti locsolkodás helyett wellnesshotelben lazulás

Szallas.hu: húsvéti locsolkodás helyett wellnesshotelben lazulás 

A négynapos húsvéti hosszú hétvége és a tavaszi szünet sok magyarnak üdüléssel telik a szállásfoglaló portál adatai szerint.
Méhlegelő és gólyafészek: az ötcsillagos tokaji ház zöld szintet lépett

Méhlegelő és gólyafészek: az ötcsillagos tokaji ház zöld szintet lépett 

A Minaro Hotel Tokaj MGallery Magyarországon másodikként megszerezte a Green Key minősítést.
MTÜ: arattak Budapest és a fürdővárosok szálláshelyei az idei első hosszú hétvégén

MTÜ: arattak Budapest és a fürdővárosok szálláshelyei az idei első hosszú hétvégén 

Erős forgalom jellemezte a turisztikai szezonnyitónak is tekinthető március 15-i hosszú hétvégét, írták friss közleményükben.
Miért fontos, hogy őszinte legyen a recepciós mosolya?

Miért fontos, hogy őszinte legyen a recepciós mosolya? 

Utazni, új helyeket megtapasztalni élmény, de vajon élmény lehet-e egy ilyen helyen dolgozni? 
Az Év Alvásbarát Szállodája ez a belvárosi hotel lett

Az Év Alvásbarát Szállodája ez a belvárosi hotel lett 

Átadták az Alvásbarát Szálloda idei minősítési díjait az Alvás Világnapja alkalmából a Magyar Tudományos Akadémián.
Újabb hétvége, újabb tűz  egy hotelben

Újabb hétvége, újabb tűz egy hotelben 

Ezúttal egy etyeki szálláshelyen égett a berendezés.
Dübörög a hazai szállás- és vendéglátóhelyeken a kutyabarátság

Dübörög a hazai szállás- és vendéglátóhelyeken a kutyabarátság 

A legfrissebb felmérések szerint Magyarországon jelenleg 3 millió gazdás kutya él, ezzel vezető helyen vagyunk Európában.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.