A francia gasztronómia "szentélye" segíti a menedzserképzést

A hazai és a nemzetközi kapcsolataira egyaránt épít a szakemberképzésben a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola Turizmus és Területfejlesztési Tanszéke. Ezek közül legújabb a francia European Center for Culinary Professionallal (a CEPROC-al ) való együttműködésük.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A világhírű francia gasztronómia "szentélyének" tartott intézmény étel- és az italkultúra oktatási programokat és képzéseket ajánl - tájékoztatta a Turizmus Online-t Dávid Lóránt, tanszékvezető főiskolai tanár. - Szeptemberben - alig néhány hete - szakmai delegáció járt bemutatkozó látogatáson Gyöngyösről Párizsban a CEPROC-nál és tárgyalásokat folytatott a kapcsolatokról. Abban állapodtak meg, hogy közös programot dolgoznak ki az együttműködésre. A delegáció bemutatta a tanszék által alapított gasztronómiai menedzser szakirányú továbbképzési szakot, amelyet a legszélesebb alapokon kívánnak megvalósítani. Ehhez pedig a francia intézmény segítségét is szeretnék felhasználni.

Az említett szakirányú továbbképzést 2013-ban indítják, amely négy féléves oktatást jelent a Károly Róbert Főiskolán. Erre a már diplomával rendelkező érdeklődőket várják. Olyan ismereteket oktatnak majd, amelyek az élelmiszerekhez, az élelmiszerbiztonsághoz, a vendéglátáshoz kapcsolódnak. Ezekhez pedig folyamatos keresik a kapcsolatokat. 

Dávid Lóránt azt is elmondta, hogy a főiskola eddig is jelentős erőfeszítéseket tett a nemzetközi kapcsolatainak bővítésére. Részt vesznek a Sagittarius elnevezésű, európai uniós támogatással megvalósuló programban, amely a helyi természeti és kulturális - benne a kulináris - örökség feltárására és hasznosítására irányul. A másik az úgynevezett Leonardo-projekt, melynek részeként a tananyag fejlesztési és tantervkészítési feladatokban jár az élen a gyöngyösi felsőoktatási intézmény.

A turisztikai és vendéglátó képzés színvonalát jelzi az is, hogy a főiskolán a gyakorlati oktatásban olyan közismert, kiváló gasztronómiai szakemberek vesznek részt, mint Buday Péter, Benke László Keresztúri Ferenc, illetve Nagy Zoltán királyi főszakács. Az elméleti anyagot pedig jeles hazai és külföldi szakkönyvekből sajátítják el a hallgatók. Ezek között találni a legújabbat, amelyet a főiskola Turizmus és Területfejlesztési Tanszékének tanárai írtak, a Gasztro-Turizmus témakörben. Egyébként a Kelet-Magyarországon működő felsőoktatási intézmények közül jelenleg egyedül a Károly Róbert Főiskolán folytatnak turizmus menedzsment mesterképzést, ami szintén a tanszék szakmai munkájának elismerését jelzi.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.