hirdetés
hirdetés

Túrák határok nélkül

A gótikus úton Borsodtól Gömörig

Két évvel ezelőtt Borsod-Abaúj-Zemplén megye, valamint a szlovákiai Gömör és Szepesség összefogásával indult el útjára egy turisztikai projekt. 2008-ban a Magyarország - Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program felhívására nyújtottak be közösen pályázatot, és nyertek 294 ezer eurós vissza nem térítendő támogatást a Tours Without Borders elnevezésű projekttel.

hirdetés

Nagy Katalin, a B-A-Z megyei Tourinform iroda vezetője elmondása szerint ebből az összegből 135 ezer a Borsod megyei rész, a többivel az iglói önkormányzat gazdálkodhat. Az összeg 85 százaléka uniós forrásból származik, 10 százalék az állami társfinanszírozás és 5 százalék a pályázó önereje. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, valamint a Szepesség és Gömör (Szlovákia) térségekben kidolgozott közös idegenforgalmi szolgáltatás-csomagok bemutatóját a Gótikus út mentén kialakított programcsomagok rövidített bejárását szakmai tanulmányút keretében tesztelték a közelmúltban

Az út során az újságírók és az idegenforgalommal foglalkozó szakemberek ellátogattak Putnokra, megtekintették a Gömöri Múzeumot és a térség gótikus látnivalóit, majd Sajómercsén, Gál Benedek és családja portájára látogattak egy középkori lakomára. A házigazdák a későbbiekben lovastúrák formájában is szeretnék az érdeklődőknek bemutatni az útvonal értékeit. Gömörszőlősön É. Kovács Judit és családja vezette végig a résztvevőket, bemutatva e kicsiny falu páratlan értékeit és a gazdag néprajzi gyűjteményeket.

A program Szlovákiában, Rozsnyón folytatódott, a városnézést követően Iglón megtekintették a Mária Mennybemenetele templomot, melynek tornya legmagasabb az országban, ezután a lőcsei Szent Jakab templom következett, mely páratlan fafaragásairól és Európa legmagasabb fa oltáráról híres. A szepeskáptalani gótikus templom után a csoport a Világörökség részét képező szepesi vár megmászásával fejezte be a tanulmányutat.

A közös célok megvalósításáért közös termékcsomagok, tematikus útvonalak kerültek a középpontba, melyek mindkét térségen keresztül haladnak, egységet alkotnak, ilyenek a Vaskultúra Útja (ipari és bányászati emlékek), a Gótikus Út és a Várak és Kastélyok Útja. A közös útvonalak mindkét térség felkeresésére ösztönöznek, az előzetes foglalási lehetőség pedig egyfajta „garancia” beépítését is jelenti (ha már lefoglalta valaki, nagy valószínűséggel igénybe is veszi).

A fő tevékenységek: közös hálózatépítés az információs irodák és a vállalkozók között, közös programcsomagokat kidolgozása. Mindkét térségben új turisztikai honlap lesz, ahol online lehet foglalni.

Közös kiadványok, térképek készültek több nyelven, közel 200 ezer példányban, ezek 5 magyar és 5 szlovák Tourinform irodában ingyenesen érhetők el. A szeptember 1-jén indult új honlapok elérhetősége: www.baztour.hu és www.spis-gemer.sk.


A kassai DELTA Utazási Iroda tulajdonosa, Hančák Zita kísérte csoportunkat a Gótikus úton, az ő véleménye szerint jó dolog, hogy vannak ilyen utak, gond lehet azonban, hogy az érdeklődők csak hosszas előzetes egyeztetés után tudják megtekinteni a rozsnyói katedrálist vagy az iglói templomot. Viszont a szolgáltatások színvonala Szlovákiában is egyre kedvezőbb, több jó minőségű szálloda, étterem áll az utasok rendelkezésére.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai