A Gulyás, a batátás és a szilvás az idei legjobbak

A Magyar Pékszövetség hagyományaihoz híven, tizenegyedik alkalommal rendezte meg Kenyérversenyét. Az államalapítás ünnepére készülő Szent István napi kenyér első helyezettjével és az Innovatív kategória győztes termékével, valamint a gyártókkal a Parlamentben megrendezett ünnepélyes díjátadón találkozhatott először a közönség.

Az idei év viszontagságos körülményei ellenére a hazai pékségek félszáz terméket mutattak be a Magyar Pékszövetség rendhagyó versenyén. A megmérettetésre bármilyen sütőipari vállalkozás nevezhetett, függetlenül attól, hogy tagja-e a szervezetnek. Idén három kategóriában várták a termékeket. A kétfordulós zsűrizés során az ítészek körültekintően vizsgálták a kenyereket és péksüteményeket, betartva a Magyar Élelmiszerkönyv szigorú szabályrendszerét. Az első körös, ötfős előzsűrizés után 18 kenyér és 7 sétáló sütemény került behívásra a második körös bírálatra, ahol a sajtó munkatársai is megkóstolhatták a versenytermékeket. Az ítészek azokra a minőségi jegyekre fókuszáltak, amelyek meghatározzák egy termék karakterét. Mustra alá vették a péktermékek illatát, ízét, megvizsgálták a kenyerek héjazatát, bélzetét és nem utolsó sorban szemügyre vették a külalakot. Ezek a szempontok markánsan meghatározzák és befolyásolják az élvezeti értéket és minőséget.


Nemzeti ünnepünkhöz kapcsolódik a verseny
A nemzeti ünnepünk az államalapítást, Szent István szentté avatását valamint az aratás végét jelképezi. Pékjeink évről-évre ennek az ünnepkörnek a tiszteletére sütik meg kenyereiket. A hagyományok szerint az aratás után, Szent István napra sütötték az új búzából az első kenyeret. A kenyér az emberi táplálkozás alapvető élelmiszere, ezért ősidők óta nagy becsben tartják. A búza hazánkban évszázadok óta nagy tiszteletnek örvend. Az Új Kenyér vallásos ünnepe is a népi aratóünnephez kapcsolódik. Ezen a napon aratási felvonulást tartottak, elzarándokoltak a templomhoz, ahol hálaimát mondtak az aratás befejezésére. A kenyér az életet, a megélhetést és az otthon melegét szimbolizálja. Ennek jegyében a Magyar Pékszövetség 2011 óta rendezi meg versenyét, ahol a pékek a föld és búza szeretetéből ihletet merítve, hagyományos kovászos eljárással, kizárólag magyar, természetes alapanyagok felhasználásával sütik a kenyereiket.

A pásztorok világába repít az idei nyertes

A Szent István napi Kenyér első helyezettje a balmazújvárosi Gulyás kenyér, amit a Balmaz Sütöde Kft. kemencéiben sütöttek ropogósra, felelevenítve a gulyások békés életének egyik alapvető élelmiszerét. Az egyszerű, alföldi pásztorélet a magyar nép egységét és egyéni jellegét hangsúlyozza. A Balmaz Sütöde Kft. immáron három évtizede kiváló minőségű alapanyagok felhasználásával készíti péktermékeit a hajdúságiak nagy örömére. A családi vállalkozás szaküzletei tíz településen szolgálják ki a vásárlókat.
A régi hagyományokat megőrizve, az új trendek mentén alkották meg Szent István napi kenyerüket. A generációkon átívelő tudás és szenvedély apáról fiúra száll. A hamísítatlan ízélményt a tradíció, a tapasztalat és a minőség jellemzi, ezeket az értékek köszönnek vissza minden falat pékáruban és kenyérben.
Számunkra évezredes hagyományokat képvisel a liszttel, sóval, kovásszal kelesztett, dagasztott és kemencében kisült kenyér. Szívvel, lélekkel, nagyapáink hagyományait megőrizve idézzük fel kézműves termékeinkkel a régi időket. Kenyereinkkel a régi hagyományokat varázsoljuk a vásárlóink asztalára, a jelen kor újdonságaival megfűszerezve. – mondta Fülep Zsolt, a Balmaz Sütöde Kft. ügyvezető igazgatója.

Élesztő nélkül készült az egészség jegyében

Az innovatív kategória nyertesének a Batátás kenyeret választotta a hétfős szakmai zsűri. A Varga Pékség 95 Kft. terméke az Alföld déli peremének természeti adottságainak egyik alapvető növényének, a batátának a jellegzetes alapízét rejti magában. A sárgás bélzettel rendelkező kenyér az egészséges fogyasztói trendeket szem előtt tartva, a hagyományok mentén, élesztő nélküli technológiával készült. A Duna-Tisza közi hátságon fekvő Ásotthalom egyik jellegzetes növényét, a batátát összeboronálták az alakorral. Az édesburgonya és az ősi, egyszemű búza szerelmének köszönhetően született meg a Batátás kenyér a mórahalomi pékség kemencéjében.
 
„A batáta és az alakor pozitív hatásai köszönnek vissza a termékünkben, megidézve a tájunk bűbájos, homokdűnés tanyasi világot. Ennek a területnek az egyik kedvenc növénye a batáta. Az egészséges táplálkozás jegyében az édesburgonyát párosítottuk az ősi, egyszemű búzával. Ennek a szövetségnek a mentén egy ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag terméket sütöttünk ki hagyományos kemencénkben.” – tájékoztatott Varga Ferenc, a huszonhét éve működő mórahalmi pékség ügyvezetője.



A harmadik kategória ebben az évben újdonság. A Sétáló sütemény első helyezettje a Teljes kiőrlésű tönkölyös szilvás papucs, ugyancsak a Varga Pékség 95 Kft. vitte haza. Termékük a régi alföldi magyar konyhakultúrának tiszteleg az egészséges táplálkozás jegyében. "Nagyanyáink és öreganyáink szívvel-lélekkel készítették el ezt a csodálatos süteményt. Ezzel a termékkel nekik szeretnénk tisztelegni, hiszen egy olyan ízélményt hoznak vissza, ami napjainkban is megállja a helyét a sütőiparban" - nyilatkozta Varga Ferenc.
A Varga Pékségben a teljes kiőrlésű tönkölylisztet megszelídítették, hogy térfogata legyen, mutatóssá váljon és ezt mindenféle adalékanyag nélkül érték el. A benne található szilvalekvárt, maguk főzik, saját lekvárfőzőjükben, igazi gyümölcsből, tartósítószer nélkül, 100% gyümölcstartalommal. A szilvatöltelék is saját gyártású alapanyag, amit egy kárpátaljai hölgy készít a cégnek szívvel-lélekkel. Megérte a sok-sok fáradtság: hihetetlenül természetes ízvilág jellemezi a terméket, ahol az egészség és a hagyomány összefonódik. A tönkölyös szilvalekváros papucs élvezeti értéke felülmúlhatatlan a készítők szerint.


 
A Magyar Pékszövetség Kenyérversenyének győztes kenyereit hagyományosan az augusztus 20-i ünnepségek keretében megrendezett Magyar Ízek Utcájában kóstolhatja először a nagyközönség. A helyszínen lehetőség lesz megkóstolni és megvásárolni a nyertes kenyereket és a sétáló süteményt.


Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.