A Hortobágytól a tiszavirágzásig

A Magyar Turizmus Zrt. 2007. évi kiemelt turisztikai terméke a természetjárás, a zöldturizmus. Ennek apropóján vettük górcső alá az Észak-alföldi turisztikai régió idei természetjáró-akcióit, ökoturisztikai érdekességeit.  

Az Észak-alföldi régió elsősorban gyógy- és termálfürdői miatt kedvelt utazási célpont, ezért az idei kampányév különösen jó lehetőséget kínál arra, hogy egy másik oldalát is megismerjük. A térség rendkívül jó adottságokkal rendelkezik az ökoturizmus területén; két nemzeti park, négy tájvédelmi körzet, huszonegy országos és csaknem kétszáz helyi jelentőségű természetvédelmi terület található az Észak-Alföldön. A védett területek között kiemelkedő fontosságú a Hortobágyi Nemzeti Park, amelyet évente mintegy kétszázezer látogató keres fel.

A Hortobágy hazánk egyik legnagyobb összefüggő természetes területe, amely egyedülálló tájképpel, gazdag növény- és állatvilággal rendelkezik. Itt található az ország legnagyobb nemzeti parkja, amely őrzi a magyar puszta sajátos hagyományait, a múlt és jelen értékeit.

1999-ben az UNESCO Világörökség Bizottsága felvette a nemzeti parkot a világörökségi listára. Ezáltal a puszta természeti és kultúrtörténeti értékei – a világ több mint 800 világörökségéhez hasonlóan – az emberiség különleges értékei közé kerültek. Ez a védjegy ajánlás, amely a világ összes turistája számára ugyanazt jelenti: a puszta különleges hely, ahol a kultúrtörténeti értékek az egyetemes emberi kultúra sajátos részét képviselik. Azzal, hogy a terület felkerült az UNESCO világörökségi listájára,az Európában már jól ismert puszta világhírű lett. Az elismerés újabb turistarétegeket vonz. Az utóbbi években észrevehetően megnőtt az ideérkező japán, amerikai és skandináv vendégek száma.

Ma már egyértelműen kijelenthető, hogy a turisták motivációja is megváltozott az idők folyamán. Korábban a vendégek a pusztai romantikát keresték, ma már jelentős az a réteg, amely a nemzeti park természeti értékei iránt érdeklődik. Nagymértékben megváltozott a Hortobágyra érkező turisták összetétele is. A 80-as és 90-es éveket a külföldi – elsősorban német anyanyelvű – turisták dominanciája jellemezte, mára már több a belföldi vendég. Jó részüket a nagyvárosokból érkező hétvégi kirándulók adják. A Hortobágy élen jár a turisztikai termésfejlesztések területén is. A Hortobágyi Nemzeti Park igazgatósága már régóta tervezte a nemzeti park hírnevéhez méltó turisztikai infrastruktúra létrehozását. Az utóbbi évek pályázati lehetőségeit kihasználva sikerült ezeket az elképzeléseket valóra váltania. Ma már a Hortobágy település centrumában álló Látogatóközpont fogadja a vendégeket, ahol ökoturisztikai programok gazdag kínálatából válogathatnak az érdeklődők. Megtekinthetik a Pásztormúzeum új, vetítésekkel és hanganyagokkal bővített kiállítását. A Halastavi Kisvasúttal bejárhatják a halastavak területét, amelyek élővilága rendkívül gazdag. A Fecskeház Erdei Iskola színvonalas szálláshelyként is megállja a helyét, de az általa kínált iskolai programok is vonzóak a diákcsoportok számára. A nemzeti park bemutatóterületeire vezetett túrák, a daruvonulást kísérő programok, természetfilm-vetítések mind hasznos időtöltést nyújtanak. A kézműves bemutatók és foglalkozások, illetve az erdei iskolai programok interaktív módon oktatják a diákokat. A kiépítés alatt álló táblarendszer pedig hasznos információval látja el azokat a turistákat, akik saját maguk szeretnék felfedezni a nemzeti park értékeit.

Az egészséges életmód, illetve az ökoszemlélet a hortobágyi gasztronómiában is visszaköszön. A Hortobágyi csárdában április óta minden felhasznált alapanyag ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származik. Az étlapon a Hortobágyi Nemzeti Parkban nevelt szürkemarhából, bivalyból, mangalicasertésből, rackajuhból, gyöngytyúkból és halból készült, kizárólag biominősítésű ételspecialitások szerepelnek. Az 1699 óta működő csárda a falu legfontosabb idegenforgalmi vonzereje, amely évi 60-65 000 fizetővendéget fogad, és ennek a sajátságos magyar vendégfogadónak a legtipikusabb képviselője.

A „Természetjárás Éve” jó alkalmat teremtett a Hortobágy széles körű népszerűsítésére. Kora tatavasszal geocaching/kincskereső napot szervezett a nagyközönség számára a Magyar Turizmus Zrt., amelynek során valamenynyi új hortobágyi turisztikai attrakciót is megismerhették az érdeklődők.

A Hortobágyon kívül egyéb területek is fókuszba kerültek az év folyamán. Ezek közül is igazi kuriózum volt a regionális marketingigazgatóság által szervezett „Kérészek nyomában” túra. A tiszavirágzásra épülő programon több százan vettek részt, amelyet a megújult Tiszakürti Arborétum népszerűsítésével kötöttek össze. A Tisza folyó önmagában is meghatározó természeti érték a régióban, elsősorban a Felső-Tisza vidékén szervezett vízitúrák jelentenek piacképes turisztikai terméket. Az ebben rejlő lehetőségek bemutatása érdekében az Észak-alföldi RMI júliusban vízitúrára invitálta a szakma képviselőit. A többnapos túra jó alkalmat adott a térség kultúrtörténeti értékeinek megismertetésére is.

A régió turisztikai kínálatában példaértékű az a szolnoki projekt, amelynek során ökoturisztikai játszóteret és turistaút-hálózatot adtak át a közelmúltban a Nagykunsági Erdészeti és Faipari (Nefag) Zrt. Szolnoki Erdészetének parkerdőjében. A 125 hektáros erdőben játszóteret, esőbeállókat, sétáló-, kerékpáros- és lovasutat építettek ki, a csoportos látogatókra gondolva pedig buszparkolókat létesítettek. Uniós előírásoknak megfelelő, akácfából készült eszközökkel felszerelt játszótér, tanösvény, tájba illő erdei iskola létesült. Hamarosan elkészül a jászberényi állatkerttel közösen épülő szolnoki vadaspark is. A természethez kötődő valamenynyi rendezvény megtalálható az RMI honlapján (www.eszakalfoldi. hu) a lovastáboroktól kezdve a vízitúrákon keresztül egészen a szakmai konferenciákig.

Őszi túraajánlatok az Észak-Alföldön:

Vezetett túrák a Hortobágyi Nemzeti Park bemutatóterületein:

Őszi virágok útja: 2007. szeptember 15.
Darvak nyomában: Október 13., október 14., október 19., október 20. Információ: HNP Látogató- és Oktatóközpont, tel.: 52/589-000, 52/589-321 E-mail: info@hnp.hu
Pelikán gyalogos teljesítménytúrák
2007. szeptember 15., Szolnok
Az érdeklődőkkel megismertetik Szolnok város és környéke nevezetességeit. Minden résztvevő térképet, útvonalleírást kap. A szintidőt teljesítők részére oklevelet, a legnagyobb létszámú csapatnak vándorbakancsot adnak. Táv: 15, 20, 30, 50 km. Információ: Szolnoki Közalkalmazott Természetbarátok Turista Egyesülete, Tel: 56/505-285, 30/445-8868, e-mail: vajkodon@chello.hu
Hajta 50/80 kerékpáros teljesítménytúra
2007. október 6., Jászberény, Jászfelsőszentgyörgy, illetve Tápiószele és Farmos térsége
A zagyvamenti, a jászberényi és a farmosi Hajta Természetvédelmi Területek, valamint az újerdői tanyavidék szépségeinek megismertetése. Információ: Polgármesteri Hivatal Sportfelügyelősége Jászsági Diáksport Bizottság, Weiszmüller Imre, Tel.: 57/400-403, Fax: 57/411-248, weiszmulleri@jaszbereny.hu
Madármegfigyelési világnap alkalmából biciklitúrás terepi kirándulás
2007. október 6–7., Túrkeve, Fekete István Oktatóközpont
A madármegfigyelési világnap tiszteletére minden évben megrendezésre kerülő kirándulás szakvezetővel indul a Fekete István Oktatóközponttól. Információ: Nimfea Természetvédelmi Egyesület, tel/fax:56/554-478, tel.: 56/361- 505, e-mail: info@nimfea.hu, Web: www.nimfea.hu
Gombaismereti túra
2007. szeptember 29., Beregi Tisza-hát
Ha gombaevésről van szó, ínyencfalatnak számítanak az erdőn-mezőn gyűjtött példányok. Azonban gyűjtésüknél körültekintően kell eljárni, mivel hazánkban megközelítőleg két és fél ezer fajuk él. De ne felejtsük, az étkezés mellett a gombák gyűjtése is sok-sok örömmel és élménnyel jár! Információ: E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület, Szőke Zsuzsa, szokezs@e-misszio.hu, http://www.e-misszio.hu, tel.: 42/ 504-403, 20/431-8086
Daruünnep
2007. október 21., Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont
Egész napos programok a daru- és madárvonulással kapcsolatban: előadások, filmvetítés, vetélkedők, gyerekfoglalkozások. A nap az esti daruhúzás megtekintésével fejeződik be. Információ: HNP Látogatóközpont, Tel.: 52/589-000, 52/589-321,E-mail: info@hnp.hu 

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?