A jó öreg lebbencsleves esete a molekuláris gasztronómiával

Észak-Alföldön eddig is komoly hagyománya volt a  helyi terményekre és fogásokra épülő gasztronómiai rendezvényeknek. Idén - a „Gasztroélmények Éve” keretén belül - még hangsúlyosabb szerephez jutnak a régió különleges ízei.

Az Észak-alföldi régió turisztikai kínálatának egyik meghatározó pillére jelenleg is a gasztronómia, a kulináris élvezetek széles tárházával, egészséges és kiváló minőségű élelmiszerekkel, ételekkel, gasztofesztiválokkal. Ezekből kaphattunk ízelítőt az idei Utazás kiállításon is a régió standján, ahol Krivács András, a baktalórántházi Fenyves Szálloda és Konferenciaközpont tulajdonosa és a szálloda kulináris csapata bebizonyította, hogy a legmodernebb gasztronómiai irányokhoz is illeszkedik kínálatuk.

Az ételek látványa már magával ragadta a vendégeket, de az ízek sem okoztak csalódást. Előételnek libamájzserbót tálaltak birsalmazselével, petrezselyem kaviárral, kakaós diós morzsával, tőkegomba variációval és céklalabdával. Főételnek nyírkércsi tanyasi szárnyas-duett került az asztalra sertésjavába göngyölve ropogós leveles tésztán, fényezett répával, zöldborsó pürével, supreme mártással. Végül az egészet egy nagyon látványos és meglepő desszerttel sikerült lezárni: madártej panna-cotta volt eperraviolival, fehér csokoládé csokiba bújtatva.

A standon arról is hallottunk a Magyar Turizmus Zrt. regionális marketingigazgatóságának munkatársaitól, hogy milyen helyi termékek és gasztronómiai események állnak idén a régió turisztikai kínálatának középpontjában.

Külön figyelmet kapnak a térség hungarikumai: a debreceni páros kolbász, a magyar szürke marha, a magyar akácméz, és a pálinka. A szatmári szilva, a szabolcsi alma és az újfehértói fürtös meggy neve fogalom csakúgy, mint a belőlük készült eredetvédett pálinka.

A zamatos pálinkák hazája, Szatmár-Bereg, amelynek természeti és épített kincsei között néhány korty pálinka „társaságában” még kellemesebb a barangolás. Jellegzetes finomsága e vidéknek a papírvékony héjú milotai dió, a nagydobosi sütőtök, a vállaji kolbász és szalonna, az itteni akácosok termelte édes méz. Tematikusan szervezett családi napok formájában gyümölcsös kalandok várnak ránk a régió almáskertjeiben is.

 

A rideg hortobágyi pusztákon élő pásztorok ősi receptjei alapján, bográcsban készül ma is a gulyás, a pörkölt, melyek alapanyagai a nélkülözhetetlen pirospaprika, és a puszták állatainak mással össze nem téveszthető ízű, bio minősítésű húsa. A kézzel gyúrt lebbencstésztából főzött leves és a csak ezen a vidéken jellemző slambuc a hajdani pásztorvilág ízeivel lepik meg a látogatót. A régión áthúzódó tematikus gasztronómiai útvonalak mentén a látogatók nem csak az éttermek kínálatát kóstolhatják végig, hanem meglátogathatnak helyi méhészeteket, megtekinthetik, hogyan készül a kecskesajt vagy részt vehetnek szilvalekvár-főzésben, vagy akár egy eredeti disznótoros programon is. A gasztronómia rendezvényekre nemcsak a hasukat szerető családokat várják hanem mindenkit, aki szeretné megtapasztalni az alföldi emberek utánozhatatlan vendégszeretetét!

12 hónap - 12 gasztrorendezvény az Észak-Alföldön

Januárban: XV. Nemzetközi Böllérverseny, Napkor

Minden évben hamisítatlan falusi disznóvágásra várják az érdeklődőket Napkoron a Napkorona Udvarházban, a Nemzetközi Száncsengés és Böllérversenyen.

Februárban: Hagyományos Hajdúsági Disznótor, Hajdúböszörmény

A rendezvény a hajdúsági disznótor népi hagyományait és kulináris különlegességeit mutatja be, hagyományőrző programokkal, népművészeti bemutatókkal, disznótoros és kemencés ételek kóstolójával.

Márciusban: Szoboszlói Toros Napok

A Szoboszlói Toros napok nyitja meg a hajdúszoboszlói gasztrokulturális programok sorát a 2016-os évben is.

Áprilisban: Sárrét Íze Fesztivál, Nagyrábé

A Sárrét íze fesztivál a térség legnagyobb gasztronómiai rendezvényévé nőtte ki magát, változatos kulturális programmal is szolgál.

Májusban: Debreceni Pulykanapok, Debrecen

Ha pulyka, akkor Debrecen, ha nyár, akkor Pulykanapok. Ezen a vidám nyári fesztiválon a profik és a hobbiszakácsok csapatai külön-külön versengenek a legeredetibb és legfinomabb pulykából készült étel díjáért.

Júniusban: XI. Alföldi Betyárétel Főző Fesztivál, Kétpó

Évek óta békebeli hangulatával, sokszínű programjaival vonzza a fesztivál a családokat a térség minden pontjáról, az ország számos településéről.

Júliusban: Mézeskalács-fesztivál, Debrecen

Debrecenben még a tányér is ehető, persze csak ha mézes. Az eredeti, kizárólag Debrecenben és ütőfával készült mézeskalács nem csak finom, de szép ajándék is, melyet mindenki más formában szeret.

Augusztusban: Nemzetközi Szilvalekvárfőző Verseny, Szatmárcseke

Környékbeli és külföldi főzőcsapatok gondoskodnak a régi, népi hagyomány – a lekvárfőzés – felelevenítéséről.

Szeptemberben: 18. Szolnoki Gulyásfesztivál, Szolnok

Szolnok, a gulyás fővárosa - így szól a minden év szeptemberében megrendezésre kerülő, Nemzetközi Gulyásfőző-és Hagyományőrző Fesztivál szlogenje.

Októberben: VI. Hortobágyi Lehalászási Ünnep, Hortobágy

A két napos rendezvény alatt folyamatos színpadi programok, horgászverseny, országos halétel főzőverseny, gyermekjátékok és kézműves vásár biztosít igazi kikapcsolódást, amelynek középpontjában a hortobágyi hal szerepel.

Novemberben: Márton-napi vigasságok, Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő

A Sóstói Múzeumfalu évzáró rendezvényén az új bor és a libákból készült finomságok kóstolása mellett ismételten sok-sok libás program várja a kicsiket és a nagyokat.

Decemberben: Halvasárnap, Debrecen

A karácsony jelképes eledele kerül terítékre a legkülönféleképpen elkészítve. Halfüstöléssel, roston sült különlegességekkel, kóstolóval, vásárral és egész napos rendezvényekkel várják a családokat Debrecen főterére.

Bővebb információ, további programok:

www.itthon.hu/eszakalfold www.itthoneszakalfoldon.blog.hu


Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.
Törzshely a Pesti Broadway-n

Törzshely a Pesti Broadway-n 

Március 23-a este, egyetlen karszalag megvásárlásával részt vehetünk a Színházak Éjszakája összes eseményén.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.