hirdetés
hirdetés

A Károlyi kastélyba kerül a Vajai hagyaték

A Fehérvárcsurgó-i Károlyi kastély rekonstrukciója több mint másfél évtizedig tartott, mostanára rendszeresen hangversenyeket és kiállításokat rendeznek itt, mondta el Károlyi György, a kastély hasznosítását és felújítását végző Károlyi József Alapítvány létrehozója a közelmúltban náluk járt újságírócsoport tagjainak. 

hirdetés

A kastély könyvtárnak, konferenciatermeknek, a Károlyiak családtörténetéhez kötődő történelmi lakosztályoknak, valamint család- és kastélytörténeti kiállításnak ad helyet, a felújított épületet történelmi hitelességgel állították helyre.

A Műemlékek Állami Gondnoksága (MÁG) 1995-ben készítette el az épület és környezetének állagmegóvási programját. 1997-ben a Párizsban élő Károlyi György által létrehozott Károlyi József Alapítvány és a MÁG együttműködési szerződést kötött a kastély közös felújítására és hasznosítására. Jelenleg a kastélyban működő kulturális találkozóközpont az Európai Kulturális Találkozóközpontok Hálózatának első magyar tagja. 

A rekonstrukció keretében elkészült a kastély két különleges kovácsoltvas kapuja is. Az elmúlt években elsőként a kápolnát állították helyre, ahol a gyertyafényes koncerteket tartják, majd rendbe hozták a kastély északi és déli oldalszárnyát, a szökőkutas díszudvart, és folyamatosan újul meg az egykori főúri lakot körülvevő park. Az egyik oldalszárnyban éttermet nyitottak, és 22 vendégszoba is várja a Fehérvárcsurgóra érkezőket.

A tavaly elhunyt Vajai Szabolcs társadalomtörténész, az Árpád-kor tudósa, neves családkutató a kastélyra hagyta mintegy hétezer könyvét és írásos családtörténeti iratait, amelyek kutathatók lesznek, mondta el Károlyi György. Az új könyvtárrész hamarosan elkészül és a hagyaték méltó helyére kerül.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai