A kártyás vásárlások alapján úgy tűnik, lassan magához tér a vendéglátás

Júniusban már majdnem annyit fizettek a magyarok bankkártyával éttermekben, kávézókban és bárokban, mint a koronavírus-járvány előtt – derült ki az Erste Bank kártyaforgalmi adataiból.

Mindez azt mutatja, hogy a korlátozó intézkedések feloldásával lassan újraindul az élet a gazdaságban, legalábbis ami a turizmust és a vendéglátást illeti. Igaz, külföldre még mindig csak nagyon kevesen mernek menni. Áprilisban a Budapest Bank adatai alapján szedtük össze, hogy a bankkártyás vásárlások alapján hogyan hatott a magyarok fogyasztására, költéseire a koronavírus. Akkor az derült ki, hogy míg ételre és gyógyszerre többet költöttek a magyarok, mint korábban, a vendéglátásra költött pénzösszeg látványosan bezuhant. Ruhát vagy cipőt nem nagyon veszünk mostanában, gyógyszerre és élelmiszerre viszont rengeteg pénzünk megy el.

Az Erste adatai szerint viszont úgy tűnik, a kijárási korlátozások feloldásával és a jó idő elérkeztével a magyarok újra elkezdtek étterembe és kocsmába járni, a belföldi vendéglátóhelyek, így a hagyományos és gyorséttermek, valamint a cukrászdák és bárok kártyaforgalma is csaknem elérte már a tavalyi szintet. Sőt, a kártyaforgalom már a veszélyhelyzet vége előtt növekedésnek indult, a Balatonnál, a Velencei-tónál és a Tisza-tónál már májusban meghaladta az egy évvel korábbit. Júniusban a Balatonnál 12 százalékkal többet költöttek bankkártyával a fogyasztók, mint tavaly, a Velencei-tónál pedig 6 százalékos bővülést tapasztalt a pénzintézet ügyfelei kártyás költései alapján. Összességében azért még messze nem használják annyian a kártyájukat, mint a járvány előtt, a forgalom a korábbi 60 százalékára, az elköltött érték pedig 46 százalékára állt vissza.

Bár a belföldi turizmus és vendéglátás éledezik, külföldön még nagyon kevés magyar használja az Erste-kártyáját. Olaszországban a magyarországi Erste-ügyfelek kártyaforgalma az elmúlt hónapban darabszámban és értékében is csupán 9 százaléka volt a 2019. júniusinak. Spanyolország esetében a kártyás költések darabszáma ebben az időszakban 8, értéke 7 százaléka volt az előző év azonos időszakában mértnek. Horvátországba viszont láthatóan többen merészkedtek el múlt hónapban, ott júniusban már az előző évi forgalom 40 százalékát érte el a kártyaforgalom.

Forrás: Index


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.