hirdetés
hirdetés

A fővárosban a kerületek vetik ki az idegenforgalmi adót

Ezentúl nem a főváros, hanem a kerületek szedik be az idegenforgalmi adót, hacsak a kerület az ellenkezőjéhez beleegyezését nem adja.

Munkatársunktól

hirdetés

Több szervezetet, és a kerületek vezetőit is megosztotta az a tavaly őszi rendelkezés, amely szerint a budapesti kerületek eldönthetik, hogy január elsejétől a területükön befizetett idegenforgalmi adó beszedését átengedik a fővárosnak, vagy saját maguk szedik be. (Idegenforgalmi adót annak kell fizetnie, aki nem állandó lakosként az önkormányzat illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát eltölt.)

És hogy ne legyen olyan egyszerű a dolog, az ünnepek között több kerület is bejelentette, hogy saját maga szedi be az idegenforgalmi adót (ifa), de már nem 3 százalékot, mint amit eddig a főváros szedett, hanem különböző mértékben emelik a tarifát.

A Fővárosi Önkormányzat Közgyűlése szerdán megtartott rendkívüli ülésén 22 igen, 8 nem és egy tartózkodó önkormányzati képviselő szavazata alapján az idegenforgalmi adóról szóló 31/1994. (VI. 10) Főv. Kgy. Rendeletét módosította: „2011. január 1-től a kerületi önkormányzat által helyi adót a kerületi önkormányzat helyett a fővárosi önkormányzat akkor jogosult rendeletével bevezetni, ha ahhoz minden adóév tekintetében az érintett kerületi

Önkormányzat képviselőtestület előzetesen belegyezését adja. Tekintettel a Htv. módosítására az idegenforgalmi adórendeletben rögzíteni kell, hogy annak területi hatálya mely területekre terjed ki, ezért szükséges a rendeletmódosítás.”

Értelemszerűen a Fővárosi Közgyűlés az idegenforgalmi adó bevezetésére akkor jogosult, ha ahhoz minden adóév tekintetében az érintett kerületi önkormányzat képviselő-testülete előzetes beleegyezését adja.

Több képviselő szólalt fel és védte meg álláspontját, a főpolgármester megjegyezte, hogy ezzel a rendeletmódosítással évente mintegy 1,4 milliárd forinttól esik el a főváros költségvetése.

Rogán Antal (Fidesz) felszólalásában elmondta, hogy a rendelet lényege, hogy nem a kerületek többsége dönti el, hogy ki vesse ki az adót, hanem az adott önkormányzatok egyenként dönthetnek erről, és úgy vélte, érdemes a kerületeknek ezt a szabadságot megadni.

A szállodások szerint

Kérdés, hogy a szállodák felkészültek-e a változásra, erről a szállodaszövetség az MTI-hez eljuttatott közleményében így ír: a szállodák, partnereik egy részével a 2011-es szobaárakban már 2010 nyarán megállapodtak, így nincs lehetőségük azokat az adóváltozások miatt megemelni, tehát a magasabb adókból származó többlet terheket kénytelenek átvállalni.

A közleményben emlékeztetnek: tavaly decemberben az V., XII., XIII. kerület "szakmai egyeztetés nélkül" megemelte az eddigi 3 százalékos idegenforgalmi adót (ifa) 4 százalékra, míg a VI. és VIII. kerület a szoba árbevétel 3 százalékában megállapított eddigi adó helyett vendégéjszakánként 431 forintban állapította meg az idegenforgalmi adót, a IX. kerület pedig vendégéjszakánként 300 forintban.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai