hirdetés
hirdetés

A magánszektor és állami szféra összehangoltabb munkát kíván

Október 1-2. között az Európai Unió soros osztrák elnöksége és az Európai Bizottság közös szervezésében Bécsben rendezték meg a Európai Turizmus Fórumot (ETF), ahol ez EU tagországok delegációi és turisztikai szakértői gyűltek össze tapasztalatcserére. A 17. alkalommal megrendezett ETF kiemelt témája a fenntarthatóság, valamint a turizmus és az életminőség összegyeztethetőségének kérdése volt – tájékoztatta szerkesztőségünket a helyszínről a GD Consulting képviseletében Kovács Balázs.

hirdetés

A kétnapos tanácskozást Elisabeth Köstinger, Ausztria turizmusért felelős minisztere nyitotta meg, aki előadásban utalt arra, hogy jövő év tavaszára készítik el az ország fenntartható turizmus-stratégiáját, amelynek kidolgozásában a szakmai szerevezetek meghatározó képviselői is aktívan részt vesznek.

A stratégiában nagy hangsúlyt kap a mezőgazdaság, a gasztronómia és a turisztikai ágazat között meglévő szinergiák mentén történő összehangolt fejlesztés megvalósítása, valamint a fenntarthatóság szempontjait visszatükröző új indikátor-rendszer kidolgozása.

Elżbieta Bieńkowska EU Bizottság biztosa beszédében a turizmus fenntarható fejlesztése érdekében felhívta a figyelmet arra, hogy a magánszektor és állami szféra eddiginél összehangoltabb munkát kíván, így biztosítható, hogy a turizmus továbbra is meghatározó szektora maradhasson az európai gazdaságnak.

A kétnapos konferencia során elhangzott előadások és panelbeszélgetések a digitalizásció és a jövő turistánaik elvárásiat és motivációt ugyanúgy érintették, mint a közlekedési hálózatok területén megfigyelhető trendekhez való igazodás szükségességét. Az aktuális témák között sorra előkerült az „overtourism” kérdése is, amely jelenség elkerülése érdekében a kapacitások és a kereslet optimális harmonizációjak szükségességét (balanced tourism) hangsúlyozták a szakértők.

Magyar szempontból említést érdemel, hogy a konferencia nyitónapján részt vevő Zurab Pololikashvili UNWTO főtitkárköszöntőjébnen kitért az elmúlt héten a Turizmus Világnapja alkalmából Budapesten megrendezett ünnepségre, amely keretében – meglátása szerint - követendő formát találtak az állami és a magánszektor közti hatékony együttműködésre.

Az Európai Parlament turizmus-munkacsoportjának vezetőjeként bevezető elődást tartott Ujhelyi István, aki az Európai Bizottságon belül a turizmus területének önálló biztost, s elkülönített költségvetést javasolt.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk