A magyar Limes a világörökség kapujában

Pest Megye Önkormányzata és a Magyar Limes Szövetség, mint stratégiai partnerek, előkészítő munkát kezdeményeztek július 30-án, az Önkormányzat dísztermében. 

Közös kezdeményezésük tárgya a magyarországi Limes UNESCO világörökségi címre való jelölés további turisztikai előkészítése és ezzel párhuzamosan, ahogy arról mi is rendszeresen beszámolunk olvasóinknak, egy a Duna-menti turizmust összefogó program kidolgozása.

Ennek a programnak a Dr. Karsai Árpád és Dr. Balogh Tamás által jegyzett stratégiai előkoncepciója már elkészült. Következő lépés a turisztikai kínálatot összefogó szakmai szervezet felállítása. Egy szakmai alap kidolgozása és a vélemények összegyűjtése indult meg tehát, annak érdekében, hogy az érintett római kori határmenti, megyei és települési önkormányzatokkal a Limes Szövetség a meglévő és leendő attrakció-helyszínek elé tárja, megvitassa és véglegesítse a koncepciót, partnereket szerezzen, valamint elkezdje a meglévők egységes, többféle tematikájú értékesítését.

A Magyar Limes Szövetséget az Emberi Erőforrások Minisztériuma

kijelölte a Dunamenti nemzetközi UNESCO Világörökség ’Római birodalom határai’ Program” projekt gazdájának, kezdte előadását Hirschberg Attila, a Szövetség ügyvezető elnöke, aki a programban rejlő gazdasági potenciál felismerője és szorgalmazója. „A magyar Duna-menti turisztikai kínálat kiegészítése a Limes-szel, mint világörökség helyszínnel” című előadásban, majd a felmerülő kérdések kapcsán is, a résztvevők többek között arra keresték a választ, vajon megéri-e és visszahozza-e a befektetett energiát ez a törekvés. A számos jó példa egyikeként Hirschberg Nagy Britanniát hozta fel.

Nagy Britannia a Római Birodalom

legnyugatibb határvidéke volt. Hadrianus császár parancsára a második század elején egy, a szigetországot derékban átvágó falat építettek az északi barbárok betörései ellen. A mintegy 120 km hosszú fal a Római Birodalom nagyságára emlékeztet és a jelenkori turizmus zseniális szervezettségének köszönhetően, ma jelentős bevételeket hoz. 2010-ben 1,2 millió turista 3,7 millió vendégéjszakát töltött el a térségben, 340 milliárd forintnak megfelelő bevételt hagyva a fal és a környék közel 2000 turisztikai vállalkozásánál. Nyugodtan kimondhatjuk, hogy ez az egyik legjobb példa a kulturális örökség újrahasznosítására.

A magyarországi limes-szakasz közel háromszoros,

417 km hosszan, változatos és gyönyörű tájon fut keresztül, a Szigetköztől a Dunakanyaron át Gemencig, ami már önmagában is turistacsalogató. A Duna-mente szinte összefüggő kulturális értéktárának többsége sajnos egyelőre holt érték, előnyeiket nem sikerült még kihasználni az azokat összefűző valóságalapú koncepció hiányában. A leendő római alapú UNESCO világörökség márkánkkal a Duna szakaszunk, az UNESCO egyik legnagyobb helyszínsorozataként a világ figyelmének a középpontjába kerülhet. Így a meglévő nem római emlékeket és meglévő infrastruktúrát is lényegesen könnyebben lehet értékesíteni - véli Hirschberg.

A Limesből, az őrtornyok, erődök láncolatából, az ókori városok romjaiból, látvány- és élményparkokkal, múzeumi bemutatókkal és attrakciókkal kiegészítve minimálisan annyit kell bemutatni, hogy az megfeleljen a világörökség hívószavának és helyzetbe hozza a nem római eredűeket is, hiszen ha a turista már ott van, annak minden színvonalas, élményt adó attrakciója, emléke eladható - folytatja. Szerinte ezek profi szervezés esetén, a lényegesen jobb adottságainkból fakadóan akár túl is nőhetik az angol példát. A közlekedési infrastruktúra is magasan fejlett a párhuzamos autópályáknak és a szinte teljesen kiépített alárendelt úthálózatnak köszönhetően. A hiányzók fejlesztése, ha csak a kerékpárutakat említjük, már elkezdődött. de az egyes helyszínek gyors folyami elérése még sok feladatot jelent. A szállodahajók ma elhaladnak a potenciális attrakcióhelyszínek és örökség-nyomok mellett, de a fővárosba érkező külföldi vendégeknek alig egy százaléka jut csak el az egyre turistabarátabb Aquincumba.

A fórumon megtudhattuk,

hogy a szervezeti fejlesztés mellett a kommunikáció felépítése is jó úton halad. Egy szép megjelenésű, tartalmas, lényegre törő kiadvány is napvilágot látott annak érdekében, hogy lobbianyagként szolgáljon és segítsen a partnerek megtalálásában. Ennek rövidebb, angol nyelvű anyaga is várható. Ez akár kereskedelmi célokat is kielégíthet. A tervezett Duna-Limes honlapjának tartalmi felépítését is kézhez kapták már az érdeklődők. 

Összefoglalva

a Limes és a Duna egy olyan egyedi és varázslatos élményzóna lehet, ahol a Római Birodalom folyami védelmi rendszere természeti szépségeivel, kulturális attrakcióinak sorozatával együtt látogatható továbbá több ezer év kulturális és természeti örökségére épülő tematikus utakat kínál. Szükséges a továbbiakban egy, a programterületet egybefogó csúcsszervezet, egységes és minőségi kínálat biztosítása a teljes folyószakaszon, melyet a könnyebb kezelhetőség érdekében három szakaszra tagolták a koncepció kidolgozói.


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?