A magyar piacra is betörne Afrika

Spotlight on Africa címmel workshopot rendeztek a Novotel Budapest Centrum hotelben utazásszervezők és a sajtó részére, ahol az afrikai és indiai-óceáni turisztikai szakma számos képviselője megjelent.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kiállítók Botswanát, Etiópiát, Ghánát, Mozambikot, a Maldív-szigeteket, Namíbiát, Nigériát, a Seychelles-szigeteket, a Dél-afrikai Köztársaságot, Ugandát, Zimbabwét, Kenyát, Mauritiust, Madagaszkárt, Zanzibárt és Tanzániát képviselték, a Kenya Airways-szel és a South African Airways-szel együtt.

A magasabb jövedelmű magyarokat célozzák meg a madagaszkáriak

Volanirina Raveloson, Madagaszkár idegenforgalmi hivatalának ügyvezetője elmondta, hogy – természetesen a hivatalos nyelv miatt – fő küldőterületük egyértelműen Franciaország, jelenleg a turisták mintegy 60%-át teszik ki a francia utazók. Az angol és az olasz piac is fontos, Rómából és Milánóból közvetlen járat közlekedik a madagaszkári Nosy Be szigetére. Közép- és Kelet-Európából csupán a turisták 1%-a érkezik ide, így a magyarok száma is egyelőre elenyésző. Nálunk most a magasabb kategóriájú utazást kereső, fizetőképes réteget próbálják megcélozni, amely bár kicsi piac, de véleményük szerint elérhető. A madagaszkári utazás nem olcsó – mondta Volanirina Raveloson –, legalább 2500 eurót (körülbelül 765.000 Ft) kell rászánni egy tartalmas nyaralásra. A Madagaszkárra utazók átlagosan 17 vendégéjszakát töltenek el itt, ami különösen hosszúnak számít, és egyre népszerűbb az aktív vagy kalandturizmus is. Az emberek elsősorban a különleges flóra és fauna miatt jönnek ide – a világ tizenkettő baobabfa-fajtája közül hét csak itt található meg, de a gyűrűsfarkú makik populációja is hatalmas és területenként eltérő. Ezen kívül néhány káprázatos korallzátonynál lehet búvárkodni, de bálnalesre is el lehet menni – ez persze csupán néhány példa a rengeteg lehetőség közül.

Bár a madagaszkári turizmus megsínylette az utóbbi öt év politikai krízisét, most újra feléledni látszik az idegenforgalom. A dinamikus fejlődés azért is lényeges, mert a sziget turizmusa csak 2005-ben kezdett növekedésnek indulni. Éppen ezért új szállodákra is szükség van. Jelenleg egyetlen ötcsillagos hotel van az egész szigeten, méghozzá a fővárosban, a szállások nagy része a három- és négycsillagos kategóriából kerül ki. A madagaszkári turizmusban 2013-ban 30.000 ember dolgozott, de ebbe csak a közvetlenül az idegenforgalomban dolgozók tartoznak bele – például a kézművesek nem, akik szintén hozzájárulnak a turizmushoz, és nagy hagyománya miatt sok főt számlál.

A szigeten jelenleg is nagy fejlesztések folynak: az elszigetelt, kevéssé lakott területeken turisztikai zónákat alakítanak ki, melynek első lépéseként bevezetik a víz- és villanyszolgáltatást ezekre a helyekre, hogy később elkezdhessék kiépítésüket.

Luxussátrak a vadak földjén

Diamond Carvalho, a családi üzemeltetésű, tanzániai Kearsleys Travel & Tours utazási iroda vezérigazgatója beszámolt arról, hogy országukban a fő húzóerő a Serengeti Nemzeti Park és a Kilimandzsáró, egyre többen kíváncsiak azonban a többi területre is – van miből válogatni, hiszen Tanzánia 16 nemzeti parkkal büszkélkedhet. A tipikus utazási csomag, amire sokan befizetnek öt nap szafarit és három nap tengerparti nyaralást foglal magában, és sokan egy zanzibári utazással is kombinálják az üdülésüket. Igazán különleges szállások közül választhatnak az ide utazók, sokan jönnek luxussátras kempingekbe vagy gyönyörűen felszerelt kunyhókba. Fő vendégkörük az Egyesült Királyságból és Németországból kerül ki. Madagaszkárhoz hasonlóan ők is a magasabb jövedelemmel rendelkező utasokat célozzák meg, hiszen Tanzánia szintén egy költségesebb desztináció – jóval költségesebb, mint például Kenya, ám Diamond Carvalho szerint minőségben is többet nyújtanak.

Az egyik tanzániai kempinget, a Selous vadrezevátumban található The Retreatet képviselte a német Jochen Reinhold, aki elmondta, hogy a védett terület kétszer nagyobb, mint Svájc, és a folyamatos enyhe szélnek köszönhetően nem elviselhetetlen a forróság, és a szúnyogok száma is elenyésző. A The Retreat tulajdonosa egyébként egy svájci orvos, akinek tanzániai férje építészmérnök, így együtt hozták létre a különleges wellness-szolgáltatásokat is nyújtó luxussátras kempinget. Ők a hagyományos dzsipes szafarin kívül gyalogos szafarit és csónaktúrákat is szerveznek, így tényleg szélesebb betekintést nyerhetünk az élővilágba, ahol az elefántok és vízilovak óriási populációja található meg. A kempingben van egy Hippo Point nevű, különálló terület is, ahol csak az itt megszállók tartózkodnak – így sokszor választják ezt a helyet nyaralásuk helyszínéül a hírességek is.

A Tanzániához tartozó Zanzibár szigetén található az Essque, ami egy ötcsillagos, 3-4 hálószobás villákból álló butikszálló közvetlenül a tengerparton – ők a The Retreattel közös, „bush & beach package” elnevezésű csomagot is kínálnak. A két üdülőterületet alig másfél órás repülőút választja el egymástól, így az utazók egy nyaralás alatt élvezhetik a tanzániai vadvilágot és a zanzibári tengerpartot.

Kenya: üdülőből a falvakba

Persze a 45,5 millióra becsült lakosságú Kenya sem panaszkodhat, ha a turisták számára nyújtott luxusról van szó. Az Indiai-óceán partján fekvő Ocean Village például gyönyörű és tökéletesen felszerelt bungalókkal várja az utazókat, nem beszélve az üdülőkomplexumból elénk táruló látványról. A szálló képviselője, Perreaud Georges elmondása szerint hozzájuk is sok német és francia érkezik, de számos belga turista is megszáll itt. A szállodában nyaralók a félpanzió, a teljes ellátás és az all inclusive szolgáltatások közül választhatnak, az üdülő területén pedig többek között teniszpálya és üzletek is találhatók, onnan nem messze pedig golfozni is lehet. A recepción számos utazási iroda kínálja szolgáltatásait, például a szafarit vagy a delfinekkel való úszást, de egy egynapos utazás során a helyi falvak és törzsek életébe is betekintést lehet nyerni. A szálló sikerét pedig mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy nagyon sok a visszatérő vendég.

Nelson Mandela útján Dél-Afrikában

A Dél-afrikai Köztársaság budapesti nagykövetségétől megtudtuk, hogy a három fővárossal – Fokváros (törvényhozás), Pretoria (közigazgatási), Bloemfontein (bírói) – rendelkező állam fő küldőpiaca Németország, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok, de – ahogy Európába – egyre több kínai jön ide is: jelenleg az ötödik helyen állnak a beutazó turisták számát tekintve. A Közép- és Kelet-Európából érkezők száma is növekszik, Magyarországról pedig 2013-ban pontosan 3688 turista érkezett. Bár ez a szám csekélynek tűnik, mégis bizakodásra ad okot, hiszen két évvel korábban még csak alig több mint 2000 magyar utazott ide. Ők egyébként legtöbbször Fokvárosba látogatnak.

Az állam új turisztikai terméke a „Madiba’s Journey”, pontosabban Nelson Mandela útja. Ennek keretében a látogatók bejárhatják az egykori elnök életének fontosabb helyszíneit, többek között azt a házat, ahol felnőtt vagy a Robben-szigeten található hírhedt börtönt, ahol 26 évig raboskodott.

{youtube|id=9GiHiqj4hL4}

Bár Afrika legtöbb államába egyelőre nem sok magyar érkezik, az egyes országok, utazási irodák és szállodák képviselői felől egyértelműen látszik az érdeklődés a közép-kelet-európai, azon belül is a magyar piac iránt. A jelenlévők elmondása szerint bíznak abban, hogy a workshopból hagyományt tudnak teremteni, illetve, hogy egyre több hazai utazási iroda beveszi kínálatába a különleges élményeket nyújtó afrikai desztinációkat. A mostani roadshow keretében Budapesten kívül még Prágában és Varsóban is tartanak workshopot.


A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.
Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.