A magyar turizmus legjobb évét várják az MTÜ-nél jövőre

„Elmondhatjuk, hogy Magyrország kormánya minden eddiginél több forrást biztosít turizmusra — jelentette ki dr. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), vezérigazgatója június 9-i sajtótájékoztatóján, Budapesten. A jövő évi költségvetés parlamenti tárgyalása nyomán Guller szerint annak „egyik nagy nyertese a magyar turizmus” lehet.

2018-ban 53,5 milliárd forintot tehetnek ki a turizmusfejlesztésre szánt források. Tájékoztatása szerint ez duplája a tavalyinak, hétszerese a 2010-esnek. Az összegből 10 milliárdot tesz ki a turizmusmarketingre, kommunikációra költhető turisztikai célelőirányzat. További 1 illetve 1,1 milliárdot szintén az MTÜ kap fesztiválok támogatására, nemzeti ünnepek koordinálására. A maradék 41,4 milliárd pedig a kiemelt turisztikai térségekben történő fejlesztések előkészítésére, megkezdésére használható fel. Az eddig megnevezett kiemelt térségek — Balaton, Tokaj-Felső Tisza, Nyírség, Fertő-tó — fejlesztésére mintegy 500 milliárd, zömében uniós forrás költhető a következő évek során. A vezérigazgató elmondta, hogy tárgyalások folynak Debrecen-Hortobágy, Tisza-tó, Dunakanyar térségek kiemeltté nyilvánításáról.

Az MTÜ-nél szintén üdvözölnék, ha a kormány úgy döntene, Budapest is e térségek közé sorolható. Guller ugyanakkor fontosnak vélte megjegyezni, hogy az ország ne csak Budapestről szóljon, jussanak el a külföldiek az ország egyéb régióiba is.

Valóban Budapest továbbra is első helyen szerepel a nemzetközi vendégéjszakák és érkezések száma, valamint a növekedés mértéke terén. Vélhetően így lesz ez még egy darabig, azonban a vidék turizmusiparát továbbra is mozgásban tartja a SZÉP-kártyával jelentősen megtámogatott belföldi turizmus — tudtuk meg a friss KSH adatokat is megosztó Guller Zoltántól. A kártya bevezetése óta mintegy 400 milliárd áramlott a belföldi turizmusba — tájékoztatott. „Az MTÜ kampányban buzdította a magyar polgárokat a SZÉP-kártya használatára” — emlékeztetett. Csak idén áprilisban 446 ezer belföldi érkezésre jutott közel 1 millió vendégéjszaka valamint 7,2 milliárd forintnyi költés. Mindhárom adat kétszámjegyű növekedést mutat előző év azonos időszakához képest. Guller szerint ez is bizonyítja, hogy a „magyar családoknál még több pénz van”. Az év első négy hónapjának 6,9 millió vendégéjszakájából 9,5%-os növekedés mellett 3,2 millió írható a belföldi kereslet számlájára.

Az ország külföldi népszerűségének okait Guller Zoltán egyebek mellett abban látja, hogy a „terrorral küzdő Európával ellentétben a turista Magyarországon biztonságban van”. Másfelől az elmúlt évek attrakciófejlesztései nyomán van miért idejönni. Kiemelte egyebek mellett a Budai Várat, mint „legfontosabb turisztikai élményigéretet”, valamint a Liget-projektet. „Turistamágnesként működik” — mondta a hazai rendezésű nemzetközi sport- és kulturális nagyrendezvényekről.

2019-ig eldől, hogy ez, valamint a többi mágnes a kormányzati intézkedésekkel egyetemben működik-e olyan hatékonyan, hogy a vezérigazgató által megfogalmazott cél, mely szerint a turizmus jelenlegi 10%-os közvetett és közvetlen hozzájárulása a GDP-hez 16 százalékra növekedjen, teljesül. Az ágazatra ösztönzőleg hathat az áfa mértékének csökkentése, valamint ennek nyomán a bérhelyzet javulása. Addig is Guller javaslata szerint a magyar turizmus legjobb évében érdemes időben belföldi szállást foglalni különös tekintettel a hosszú hétvégékre, melyből jövőre 9 is lesz.

Forrás: Turizmus Online


Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.
Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.