hirdetés
hirdetés

A minisztérium rendet kíván tartani a borpiacon

Cél a feketegazdaság terjedésének megakadályozása

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kezdeményezte a Nemzetgazdasági Minisztériumnál a gyümölcsborok köztes alkoholtermékké minősítését, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (NÉBIH) pedig a borseprő felhasználásának szigorú ellenőrzését.

hirdetés

A gyümölcsborok előállításakor víz, cukor és számos adalékanyag mellett piaci szereplők jelzése alapján akár a borseprő illegális hasznosítása is elképzelhető. A borseprő felhasználására vonatkozó szabályok kijátszói a tisztességes szőlőbortermelők munkáját és piacait veszélyeztetik, az így forgalomba hozott kétes eredetű alkoholtermékek pedig egyúttal a fogyasztókat is megkárosítják.

seprőA folyamat megelőzése érdekében a VM a NÉBIH-nél kezdeményezte a borseprő felhasználásának szigorú ellenőrzését, továbbá – élve az európai uniós jog adta lehetőségekkel – kezdeményezi a gyümölcsborok köztes alkoholtermékké minősítését a jövedéki szabályozásban. A köztes alkoholtermékek jövedéki adója literenként 255 forint 20 fillér, amely kellő visszatartó erőt jelent a borhamisítók számára.

A jövedéki szabályok módosításával megakadályozható a feketegazdaság terjedése, egyúttal pedig védelmet jelent a magyar szőlőbor termelőknek és fogyasztóknak.

(forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium, Élelmiszer Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai