A MUISZ is részt vett az új package irányelv átültetési nehézségeiről szóló workshopon Brüsszelben

2017. május 11-én Brüsszelben került sor az Európai Parlament turisztikai és kulturális ügyek, közös képviselői munkacsoportjának kezdeményezésére,  az új package irányelv átültetési nehézségeiről szóló szakmai workshopra a két legnagyobb európai szövetség, az ECTAA (Európai Utazási Irodai Szövetségek Egyesülése) és az EGFATT ( Európai Turisztikai Garanciaalapok Szövetsége) szervezésében.

Az európai parlamenti képviselők mellett jelen volt az Európai Bizottság jogalkotásért és az irányelv megfelelő tagállami átültetésért felelős érintett egység képviselője is. A szakmai fórumon több mint 100 résztvevő volt jelen: nemzeti utazási irodák szövetségei, a IATA, biztosítók, pénzügyi és garanciaalapok, légitársaságok, valamint a nagyobb turisztikai cégcsoportok képviselői.

A Magyar Utazási Irodák Szövetségét a Jogi és Etikai Bizottság részéről Füri Mihályné és Gyenizse Dorottya képviselte. A workshop első része az irányelv hatályának kérdésköreire koncentrált (utazási csomag és utazási szolgáltatásegyüttes fogalmai, üzleti utaztatások szabályozása, utas elállás kérdéskörei), a második rész pedig a fizetésképtelenségi szabályokra és a már létező garanciaalapok, illetve biztosítási formák meglévő gyakorlatára fókuszált.

Az utazási csomag definíciós elemeinek értelmezése és a többszereplős online foglalási lánc alapján létrejövő szolgáltatásegyüttesek kezelése jelenti a legnagyobb kihívást. A feltett konkrét kérdésekre a Bizottság képviselője sem tudott egyértelmű válaszokat adni a szakma képviselőinek (pl. csak foglalásokat elősegítő ú.n. közvetítői/facilitator honlapok/szolgáltatók megítélése, utasok utólagos foglalásainak kezelése, utasadat biztonsági kérdések).

Felmerült az is, hogy - ugyan az új irányelv egyik alapvető célja az új online felületek és online szolgáltatások hasonló védelem alá vonása volt, mint pl. a meglévő klasszikus csomagtúráké - a megszületett definíciók miatt ezekre esetekre továbbra sem fog semmilyen nemzeti szabályozás vonatkozni (pl. egyelemű online szolgáltatások vagy sharing economy modell szolgáltatásai).

Emellett az online felületek hatósági ellenőrzése is kérdéses. A fizetésképtelenségi szabályok és vagyoni védelmet nyújtó formák témájában elhangzott előadásokból egyértelműen kiderült, hogy a legnagyobb probléma továbbra is az, hogy az irányelv és a tagállamok jogalkotói esetleges fizetésképtelenség esetén teljes körű, tehát limit nélküli vagyoni védelmet várnak el. A döntően Nyugat-Európában működő, már meglévő pénzügyi garanciaalapok sem feltétel nélkül vállalnak védelmet bármelyik utazási vállalkozóra, s ezt a nagyobb biztosítótársaságok (Generali, Swiss, Zürich) gyakorlata is követi.

A bemutatott elemzésekből kiderült, hogy az elmúlt évek nagyobb európai utazászervezőit is érintő csődjei miatt, több biztosító társaság már csak bizonyos uniós országokban teszi elérhetővé ezeket a biztosítási termékeket. Mindez a keleti és közép-európai országok utazási piacainak jelenthet komoly kihívást, amennyiben a nemzeti jogalkotók a hatályos vagyoni kauciós rendszerek átdolgozásának eredményeképpen jelentősen megemelik a biztosíték mértékét az irányelv ezen előírásainak véghajtása érdekében. Mivel az irányelv nem a pénzügyi szektor szereplőinek ír elő kötelezettségeket, a tagállami jogalkotók feladata eldönteni, hogy milyen szabályozással biztosítják ezen piaci termékek vagy biztosítéki modellek elérését, ha nem akarják az utazási vállalkozók működésének teljes ellehetetlenítését.

A határon átnyúló szolgáltatások szabad áramlása miatt természetesen már most is van lehetőség más uniós országbeli pénzügyi intézet vagy biztosító termékeit is igénybe venni, de ennek a gyakorlata az utazási termékek és piaci sajátosságok, illetve az eltérő nemzeti jogszabályi előírások miatt nagyon elenyésző. Több felszólaló ismét emlékeztetett arra is, hogy az Unióban a légitársaságokra továbbra sem vonatkozik hasonló kötelező fizetésképtelenségi előírás, ami szintén a piaci viszonyok nem kiegyensúlyozott voltát mutatja.

Az eredeti programban a fapados légitársaságok részéről a Ryanair képviselője is tartott volna előadást „az irányelv kibővített hatályának egyes esetekben akár a légitársaságokat is érintő rendelkezéseiről, valamint az ezzel kapcsolatos álláspontjukról és jövőbeni üzletpolitikájukról”, de a légitársaság végül az utolsó pillanatban lemondta részvételét.

Ugyanakkor a Tripadvisor pontosan azért vállalta a részvételt, mert a hagyományos szállodák és szolgáltatók értékeléseinek gyűjtése mellett akár már konkrét szolgáltatások foglalását is eredményezheti az oldaluk használata (lásd hasonlóan a google további fejlesztései). Ezáltal már az irányelv hatálya alá is kerülhetnek.

A fórumon sem az EP, sem a Bizottság részéről nem hangzott el olyan ígéret, hogy tapasztalva akár a jogszabályalkotásért felelős nemzeti tagállamok kormányzati szerveitől, akár a szakmai szervezetek részéről érkező folyamatos visszajelzéseket az új irányelv eddigi nemzeti szintű átültetési nehézségeiről, felmerülne az irányelv szövegének felülvizsgálata vagy akár az implementálásra előírt határidő meghosszabbítása.

Egyértelműen a tagállamoktól várják a nemzeti jogszabályok szükséges átalakítását, illetve az új fogalmak és előírások gyakorlati alkalmazását. A tagállamok többségében pontosan amiatt születtek meg első verziós jogszabálytervezetek, mivel az értelmezési nehézségek és kérdések miatt hosszabb időt vesznek igénybe a nemzeti fogyasztóvédelmi és érintett vállalkozói szakmai szövetségekkel szükséges egyeztetések. Egyes esetekben (pl. preambulum értelmezése) még a Bizottsággal is felmerülhetnek bilaterális egyeztetési igények.

A MUISZ a Cseh Utazási Irodák Szövetségével (ACCKA) együtt - ahol már szintén előkészítette az első jogszabálytervezeteket a felelős minisztérium, s ahol a szigorúbb kormányzati értelmezés miatt a vállalati szektor komoly lobbizásba kezdett – a környező országok szakmai szövetségeivel egy szűkebb körű régiós egyeztetést kezdeményez még a nyár folyamán.

A megbeszélés célja, hogy közösen tekintsék át a legfontosabb problematikus témaköröket és a vállalkozók szemszögéből is elfogadható megoldási javaslatokat. Ugyanis a régi irányelv felülvizsgálatának és új irányelv megszületésének egyik alapvető célkitűzése volt a fogyasztók/utasok megfelelő szintű védelme a vállalkozók terheinek további csökkentése mellett. Ezt a workshopon is többször hangsúlyozták az uniós szervek képviselői.


Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont

Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont 

A számok alapján 2024-re is új látogatói rekordra számítanak.
A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat

A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat 

Az ingyenes utalványok május 31-ig, illetve az őszi szezonban lesznek érvényesek.
Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják...

Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják... 

Idén nyáron 65 napon át tartó kedvezmény-fesztivállal várja Dubaj a magyar látogatókat.
Összefogás Ausztriában a turizmus jövőjéért

Összefogás Ausztriában a turizmus jövőjéért 

A Schönbrunni-kastélyban tartott prezentációval debütált Ausztria legnagyobb magánkezdeményezésű szakmai összefogása.
Van, aki forrón szereti - de Borneón a hőség minden határon túlmegy

Van, aki forrón szereti - de Borneón a hőség minden határon túlmegy 

Nincs rá jobb szó, dögletes meleg van Borneón – de túl lehet lendülni rajta.
A város, ahol érdemes hosszabb időt eltölteni - Stuttgart, nem csak focirajongóknak

A város, ahol érdemes hosszabb időt eltölteni - Stuttgart, nem csak focirajongóknak 

Stuttgart az itt megrendezendő öt izgalmas mérkőzésen túl is tartogat számos látnivalót és izgalmas programot.
Elegük van a turistákból a helyieknek a Kanári-szigeteken

Elegük van a turistákból a helyieknek a Kanári-szigeteken 

A Kanári-szigetek lakosai tiltakozásokat és sztrájkokat terveznek a túlturizmus elleni védekezés érdekében.
Ezek a színes programok várnak Opatijában

Ezek a színes programok várnak Opatijában  

Izgalmas programok, zenei fesztiválok és koncertek.
Ezért ne utazzon senki jogosulatlan utazásszervezővel!

Ezért ne utazzon senki jogosulatlan utazásszervezővel! 

Az engedély nélküli utazásszervezőkkel való utazás veszélyeire figyelmeztet a MUISZ.
Elindult a Mezopotámia Expressz

Elindult a Mezopotámia Expressz 

Az új vasútvonallal felfedezhetjük Törökország kultúrális kincseit.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.