A múltról mesél a gozói "óriások tornya"

Az ősi kövek csendet árasztanak. Az elmúlt évezredek alatt nagyon megkoptak, mégis különlegesek maradtak. A Máltához tartozó Gozó szigetén látni őket, amelyek a világ legrégibb - ötezer éves - építményeinek fennmaradt maradványai. Az ikertemplom romjait ma a Világörökség részeként mutatják a turistáknak.

A sziget fővárosától Victóriától kiépített út vezet Xaghra faluba, ahová naponta autóbuszokkal hozzák és viszik az érdeklődőket. Vannak akik a község szállodáiban és magánszálláshelyein töltenek egy-két éjszakát, hogy azután túrákra indulhassanak a közeli dombra épített néhai ikertemplomok romjaihoz. Különleges hely ez a tetőn, melyet nemcsak zarándokok látogatnak, hanem a világ minden részéből érkező vendégek. Gyorsan előkerülnek a fényképezőgépek, hogy emlékként örökítsék meg ezt a helyet.

A Ggigantija - ahogy a helybeliek emlegetik -, valószínűleg a világ legrégibb szabadon álló épületegyüttese, amely idősebb az egyiptomi piramisoknál és az angliai Stonehengi emlékhelynél is. Az elnevezése gigantikust, óriást jelent. A hagyomány szerint a köveket Gozó déli részéből, Ta Centből a saját fején hozta ide egy női óriás Sansuma i.e. 3600-3000 körül és ő építette a templomokat. A kőoszlopok közül némelyik eléri a hat méter magasságot, a súlya pedig több tonnára tehető.

A ma már kerítéssel körbevett ásatások területéről nagyszerű panoráma tárul a látogató elé, jól rálátni Xaghra központjára, a falu épületeire és kupolás templomára. A feljegyzések szerint a dombon található két egykori ikertemplom helyszínét - amelyet egykor előkert díszített -, először az 1770-es években fedezték fel, majd közel kétszáz éve, 1827-ben találták meg ismét. A szakemberek szerint a két szakrális helyet, több évszázadnyi különbséggel építették fel.

Ottó Bayer ezredes, gozói egykori alkormányzójának kezdeményezésére kezdték el az ásatásokat, de csak jóval később, 1933-ban vették állami kézbe a területet. Akkor láttak hozzá a folyamatos régészeti munkákhoz, valamint a helyreállításhoz. Ezt 1949-ben, majd 1956- és 1959 között tovább folytatták. Aztán az UNESCO "Málta Megalítikus templomai" néven 1980-ban a Világörökség részévé nyilvánította az egykori romokat. Két esztendővel ezelőtt pedig fából készült pallókat építettek a turistáknak ahhoz, hogy zavartalanul végigjárják és megtekintsék az egyes részeket.

Az érdeklődőknek természetesen van mit nézniük. Az évezredekig eltemetett déli és északi templomban feltárt központi folyosóról például medence alakú szentélyek nyílnak. A nevezetességek közé tartozik a boráldozati hely, illetve azok a korallmészkőtömbök is, amelyeken spirális díszek láthatók. Van itt jósüreg és lábmosó medence is. Az oltárköveket az állatáldozatok rituáléjához használták. A közelben 1887-ben egy köralakú, boltíves földalatti barlangot is találtak, amely a sziget lakóinak i.e. 4000-2500 között temetkezési helyéül szolgált. Itt csontvázakat és szobrokat ástak ki, melyek napjainkban a Gozói Történeti Múzeumban találhatók.

A két valamikori templom fennmaradt kövei között érdemes elidőzni, sétálni és a kiállított magyarázó táblákon elhelyezett képes történeti utalásokat is végigolvasni e páratlan emlékű hely értékeiről. Arról pedig, hogy a gigantikus köveket miként hozták ide, arról a megtalált apróbb, gömbölyű kövek árulkodnak. Feltehetően ezeken görgették a nagyobbakat és így juttatták el a dombtetőre. Az egykori "görgőkből" néhányat ma is őriznek a déli templom homlokzata előtt.

Az "óriások tornya" - ahogy a gozói templomromokról manapság beszélnek, méltó ehhez az elnevezéshez, hiszen Európa történetének egy különös fejezetét idézi.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?