A puding próbája

Tavaly ősszel Magyarországon is elindultak a turisztikai felsőoktatásban az első évfolyamok, amelyeknek végzősei már az egész Európai Unióban elfogadott bachelor, majd ezt követően master fokozatot szerezhetnek. A puding próbája az evés, nagy gondok eddig nem voltak az új rendszer beüzemelésével, de néhány konkrét probléma már felmerült.

'

A Bolognai Nyilatkozat (1999. június 19.) aláírói önként vállalták, hogy felsőoktatás-politikáikat 2010-re összehangolják, s ezzel az Európai Felsőoktatási Térség részévé válhatnak. A nyilatkozatban megfogalmazott legfontosabb célok a következők voltak: érthető és összehasonlítható fokozatokat adó képzési rendszer kialakítása, alapvetően két fő képzési ciklus, az alapképzés (undergraduate) és az egyetemi (graduate) képzés bevezetése. Kreditrendszer, amely elősegíti a hallgatói mobilitást. Egyenlő esélyek: a hallgatóknak a tanuláshoz, a gyakorláshoz és az ehhez kapcsolódó szolgáltatásokhoz való hozzájutásra, a tanárok, kutatók és az adminisztratív dolgozók számára a kutatással, oktatással és gyakorlattal a z európai kapcsolatban eltöltött időszakra vonatkozó társadalombiztosítási jogok garantálása. Minőségbiztosítás: összehasonlítható kritériumok és módszerek alkalmazása. Az európai dimenzió erősítése tantárgyfejlesztéssel, intézményközi kooperációval, mobilitási lehetőségekkel és integrált programokkal.

Az egyes BA-alapképzési szakokat, így a turizmus-vendéglátás alapképzési szakot is a főiskolákból és egyetemekből kialakított konzorciumok teremthették meg, amelyet a Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) véleményezett, és az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OM) hagyott jóvá és engedélyezett. A szakalapítási anyag tartalmazza a szakmai kompetenciákat, az elsajátítandó ismeretköröket, a kötelezően előírt kreditek nagyságát és az elmélet és a gyakorlat arányát.

Az integráció Magyarországon

Az integráció szükségességét szakmai körökben sohasem vitatták. A magyar felsőoktatás elaprózott és merev szerkezete mindenképpen reformra szorult. Kisebb-nagyobb zökkenőkkel 2000. január elsejével az első integrációs folyamat – még a bolognai folyamat (bf) beindulása előtt – befejeződött. Az intézményi partner kiválasztásánál az egyetemek és főiskolák számára azonban még nem volt világos, hogy a gyakorlatban az új, integrált intézmények mire is vállalkoztak. Az új strukturális rendszerben kellett tehát nekifogni a BA–MA kétciklusú képzésre való átállásra. A 2006. szeptemberi tanévvel a puding próbája elkezdődött. A reform egyik legvitatottabb pontja itthon és külföldön is az elmélet és a gyakorlat aránya a BA-képzésben. Mivel a végzettek egy része a BA megszerzése után nem tanul tovább, így számukra a piacképes végzettség a fontos. Másik részük viszont továbbtanul, számukra az alapképzésnek kell belépőt biztosítania a módon nem kap prioritást, máshol a tantervben két idegen nyelv is szerepel. A minisztérium álláspontjával kapcsolatban az akkreditációról, az alapképzésről és az esélyegyenlőségről Arató Gergely, az OKM államtitkára leszögezte: az alapképzés nem azonos a főiskolaival, és a mesterképzés sem azonos az egyetemmel, bár a BSc diploma hasonló esélyeket nyújt majd a munkaerőpiacon, mint a főiskolai diploma, mivel az alapképzés jobban megfelel a főiskolai profilnak. Az is valószínűsíthető, hogy mesterképzést inkább az egyetemek indítanak.

„A felsőoktatási törvény tiltja, hogy a felsőoktatási intézmények előnyben részesítsék a náluk végzetteket a mesterképzésre történő felvételnél” – tájékoztatott a szaktárca. Vagyis aki főiskolán szerzi meg BAoklevelét, a mesterképzést viszont máshol szeretné elvégezni, ugyanolyan esélyekkel indul, mint a választott intézmény végzett hallgatói. „Akkreditációs vizsgálat során tudni kell nemet mondani” – jelentette ki Hiller István a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság ülése után február 5-én.

A miniszter a mennyiségi változás után a minőségre szeretné helyezni a hangsúlyt. Véleménye szerint az akkreditációs bizottság és a piac véleménye sokszor nem egyezik meg. „Van felsőoktatási intézmény, amelynek diplomáját a piac nem sokra értékeli. Előbb-utóbb a kettő közelíteni fog egymáshoz, aztán teljes fedésben lesznek, s ezt a folyamatot fogja elősegíteni a minisztérium is.”

Budapesti sikertörténet

A Budapesti Gazdasági Főiskola az ország három legismertebb és legnagyobb presztízsű főiskolájának integrációjából született. „Már előtte is volt egy laza szövetség, amelyből logikusan nőtt ki az integrált szervezet” – kezdi a beszélgetést Dr. Szalók Csilla, a BGF Kereskedelmi, Vendéglátó-ipari és Idegenforgalmi Főiskolai Karának intézeti tanszékvezetője. A három budapesti főiskola integrációja a meglévő problémák mellett is sikertörténet, habár az integráció idején még nem lehetett látni a bolognai folyamat lényegét. A tanszékvezető az integráció és a BF előnyeként említi az átjárhatóságot, a hatfokozatú nyelvvizsgára való áttérést, valamint a kreditrendszer és a minőségbiztosítási rendszer bevezetését. A saját intézményében történt változások kapcsán először a régi és az új képzés különbségeiről beszélgettünk.

„A főiskola erőssége a négyéves, vállalkozáscentrikus tanterv volt, amelynek szerves részét képezte a kétszemeszteres munkahelyi gyakorlat. A rugalmas rendszerben a féléveket lehetett variálni, így nem zúdult rá a teljes diákgárda egyszerre az iparágra. A diák számára is kedvező volt, hiszen több területen is kipróbálhatta magát. A vendéglátás ráadásul gyakorlatias pálya, lehetőleg már az első évben el kell kezdeni a gyakorlatot.” Az új felsőoktatási törvény szerint a turisztikai képzés hét szemeszterre csökkent, így a képzésbe épített szakmai gyakorlat egyszemeszteres lett. A tanszékvezető szerint ezért néhány külföldi gyakorlati programot át kell szervezni. Mivel ez nemzetközi iparág, a nemzetközi tapasztalat egy végzősnek felbecsülhetetlen előnnyel jár. Az amerikai, 11 hónapos gyakorlatra eddig évente 30-40 diák mehetett. A rövidebb gyakorlati idő nemcsak a szezonalitás miatt lehet kedvezőtlen, a szemeszterek kezdéséhez és a fogadó partnerekhez is igazodni kell, ráadásul meg is drágítja a programot, hiszen a járulékos költségek (repülőjegy, biztosítás) rövidebb időszakra oszlanak el.

Az átjárhatóság biztosítása érdekében Dr. Szalók Csilla elmondta, hogy a főiskolának a tanterv egy részét a hasonló profilú egyetemekkel akkreditáltatnia kellett, ez nagyrészt meghatározza az elmélet és gyakorlat arányát. A BF előtt az európai piacból és a hazai munkaerő- szükségletből indultak ki. Kanadai példa alapján szakmai tanácsadó testületet hoztak létre (utazási irodák, szállodaszövetség, RIB képviselőiből), amely szakmai tanácsokkal látta el az intézményt a tantervvel kapcsolatban. A főiskola egyik javaslata szerint megoldást jelenthetne két különböző hosszúságú kurzus indítása; a hétszemeszteres képzés mellett nyolcszemeszteres, kétszemeszteres gyakorlattal. A tanszékvezető nagy fegyverténynek tartja az idegen nyelvű képzés sikeres akkreditálását, amelynek bevételeit a hazai képzés színvonalának további emelésére fordítják. Az átjárhatóságot nemzetközi szinten az egységes diplomamelléklet (supplement) biztosítja, amely pontosan tartalmazza a képzés alatt elsajátított tanulmányokat és kompetenciákat. A turisztika és vendéglátás oktatásának területén bekövetkezett másik nagy változás a két szak összevonása. Az alapszak hivatalos neve ezentúl turizmus-vendéglátás alapképzési szak (baccalaureus, bachelor, rövidítve: BA), amely hét féléves képzés, egy félévig tartó, összefüggő szakmai gyakorlattal. Megszerzéséhez államilag elismert vagy azzal egyenértékű, legalább két középfokú, C típusú szaknyelvi nyelvvizsga szükséges, amelyek közül az egyik helyett C típusú, felsőfokú általános nyelvvizsga is tehető, illetve ezzel egyenértékű érettségi bizonyítvány vagy oklevél. A BGF-en a felvételi statisztikák szerint a turizmus mindig is népszerűbb volt. Az összevonás eredményeként természetszerűleg emelkedtek a ponthatárok, így sokan, akik vendéglátósnak készülnek, nem fértek be.

Az összevont szaknak biztosítania kell, hogy a végzősök mindhárom szakterületen, a szálláshelyek, a vendéglátás és az utaztatás területén is piacképes tudást kapjanak, ezért az első évben az összes hallgató ugyanazokat az alapozó tantárgyakat tanulja, és a második évtől választhatnak specializációt. A főiskola attól tart, hogy a legjobbak döntően a turisztikaspecializációt választják, míg a többiek jobb híján maradnak a vendéglátón. Ez utóbbi viszont annyira speciális terület – pontosan a dualitása miatt, azaz termel és szolgáltat is –, hogy nem mindenki alkalmas erre a pályára. A szakmában elég jelentős azoknak a száma, akik a vendéglátást továbbra is önálló alapszakként szeretnék látni. Úgy vélik, hogy az öszszevonás és a kevés gyakorlati idő az egyébként elismert magyar vendéglátásnak komoly presztízsveszteséget okozhat. Talán megérett az idő arra, hogy az oktatási reform kidolgozói figyelembe vegyék a szakmai szervezetek, többek között a Vendéglátók Ipartestületének és a felsőoktatásban dolgozó szakembereknek a véleményét, hogy közös gondolkodással és konszenzussal a magyar vendéglátóipar szakember- utánpótlása hosszú távon megoldódjon.

Kevesebb elmélet a Közgázon

A BGF-től eltérő kérdéseket kellett megoldani a közgazdaságtudományi egyetemen. Míg a főiskolán az elmélet előretörésének vagyunk tanúi, az egyetemen ennek az arányát kellett csökkenteni. „A közgazdasági tanulmányoknál az eddigi 3+2 felosztás alapvetően más jellegű és tartalmú volt, mint a BAés az MA-képzés, mivel osztatlan egyetemi képzésen belüli oktatási struktúrát jelentett – magyarázta dr. Papp Ilona, az egyetem szolgáltatásmenedzsment tanszékének vezetője. – A BA képzésben az elmélet már az alapozó tárgyaknál is kevesebb, amely féléves kötelező szakmai gyakorlattal lett kiegészítve, így a képzés, hasonlóan a többi intézmény képzéséhez, három és fél év lett.”

Arra a kérdésre, mennyiben tér el az egyetem BA-képzése a többitől, a következőket hangsúlyozta: „A szakalapítás után a szakindításnál az intézmények már önállóan dolgozták ki pályázati anyagaikat lehetőségeik és adottságaik figyelembevételével. Eldönthették, hogy a megalapított szakok melyikét szeretnék indítani. A képzésben elsajátítandó ismeretköröknek azonosnak kell lenniük, de ezt különböző tantárgyi struktúrával lehet oktatni, továbbá különbözhet a szakon belül a harmadik évben felvehető szakirányok köre és a hozzájuk kapcsolódó választható tárgyak.” Az egyetemen elindított turizmus-vendéglátás szak fő sajátossága, hogy a turizmusismereteket rendszerösszefüggéseiben oktatják mint a szolgáltatások egyik domináns részelemét. A diákok átfogó ismereteket kapnak a kapcsolódó szolgáltatási területekről is, így a közlekedési, egészségügyi és pénzügyi szolgáltatásokról is. A szakirányok között szerepel a környezeti menedzsment, a szálloda- és rendezvénymenedzsment, valamint a rekreáció- és egészségturizmus. A BGFfel ellentétben nem indult vendéglátással kapcsolatos szakirány, hanem az alaptárgyak között szerepel a szálloda- és vendéglátó-menedzsment tárgy. Viszonylag kis létszámú a 2006 szeptemberében indult első évfolyam. A 865 első helyen ide jelentkezőből 65 fő kezdhette el tanulmányait. „Célunk, hogy az ezen a szakon végzett hallgatóink egyetemünk valamelyik mesterképzési szakán minél nagyobb eséllyel folytathassák tanulmányaikat – mondta a tanszékvezető, majd hozzátette, hogy a folytatási lehetőség más felsőoktatási intézmények (egyetemek, főiskolák) BA-diplomásai részére is nyitva áll. – Az MA-szakra a bekerülés feltételeit az adott szak vezetése határozza meg, és akik ezt teljesíteni tudják, bármelyik alapképzési rendszerből, bármelyik felsőoktatási intézményben szerzett közgazdasági BA-diplomával bekerülhetnek.” Túljelentkezés esetén azonban felvételi vizsga is várható. A turizmus-mesterképzés 2-3 éven belül indul majd angol nyelven.

Lassan járj

Számos szakember szerint az átalakítás túl gyorsan, túl sok területen ment egy időben végbe. Az aláíró országok között nem egy alapító EU-s tagország is hezitál, hogy bizonyos struktúrákat drasztikusan megváltoztasson- e. Mindenképpen érdemes lenne a többi tagállam reformfolyamatát figyelemmel kísérni, hiszen a nemzetközi szakirodalom is igazolja, hogy a fenti vitapontok például a BA tartalmát illetően máshol is felvetődtek. A németek például a BF ellenére meghagyták oktatásuk duális szerkezetét. (Lásd egyik keretes cikkünket.) Több országban a szakemberek továbbra is kitartanak az elmélet–gyakorlat arány változatlansága mellett, éppen a piacképesség biztosítása érdekében.

A német minta: Berufsakademie

Ez az oktatási forma 1974-ben indult német nagyvállalatok kezdeményezésére a célból, hogy a felsőoktatás keretén belül gyakorlatorientált képzést nyújtson. A hagyományos felsőoktatás (Universität és Fachhochschule) mellett lassan kialakult a gyakorlati képzésen alapuló modell. Az előzmény a Stuttgart-modell volt, amelynek indulásánál a Bosch, a Deimler Benz és a SEL bábáskodott. A képzés kétszintű, a diákok az első két év befejezése után kapnak a munkaerőpiacon jól hasznosítható végzettséget, azonban maradhatnak még a harmadik évre is, amely specializáltabb tantervvel és gyakorlattal folytatódik. 2006 szeptemberétől számos helyen ezt a hároméves képzést alakították át a BA-fokozatnak megfelelően, anélkül, hogy a gyakorlat–elmélet aránya jelentősen torzult volna. Ezzel ez a régi-új hároméves képzés az elméleti és gyakorlati tudás olyan kombinációja, amellyel a végzősök naprakész tudással felfegyverkezve a munkaerőpiacon sikeresen helyt tudnak állni. A felvétel kritériumai a sikeres érettségi/felvételi (Abitur) és érvényes munkahelyi szerződés, amellyel a diák egyben munkavállalóvá is válik. Egy félév 12 hetes tanulási időből és ugyanannyi munkahelyi gyakorlatból áll. A végzősök többségének már a záróvizsgák előtt megvan a munkahelye, és egy IMB-tanulmány szerint 30–44 éves koruk között sem pozícióban, sem fizetésben nem maradnak el egyetemet végzett társaiktól. Tanulmányi idejük alatt a hallgatók fizetést is kapnak munkaadójuktól, amely jelentős anyagi fedezetet és biztonságot nyújt a diáknak.

A főiskola szolgálóleánya

Kevesebb iskolapadban töltött idő, több munkahelyi gyakorlat; ez lehetne a mottója a kétéves felnőttszakoktatás átalakításának, amelynek célja jó általános műveltséggel rendelkező, nyelvet beszélő, piacképes végzettséggel rendelkező munkaerő képzése. Sokan úgy vélik, hogy ha a BA-képzésben túl nagy lesz az elmélet aránya, a megújult rövid ciklusú szakképzés konkurenciát is jelenthet az egyetemeknek és főiskoláknak. Számos országban van hagyománya az ilyen képzési formának, az egyik sikeres példa a német Berufsakademie, amely a magyar rendszer átalakításához is mintaként szolgál. A hatéves magyarországi tapasztalat azért veti fel a rendszer újragondolását, mert az eredeti céllal ellentétben a diákok nagy része a főiskolai/egyetemi tanulás előszobájának tekintette. Sokan eleve azért jöttek ide tanulni, mert az egyetemre/főiskolára nem vették fel őket. Nagy részük tovább próbálkozott, és sikeres felvételi után abbahagyta az iskolát. A presztízsnövelés egyik eleme, hogy az érettségi pontok alapján nehezebb lesz bekerülni, a másik az érvényes munkaszerződés megléte. Az új tanterv szerint a második év trimeszterekre lett bontva, amely alatt hat hét szakmai gyakorlatot kell teljesíteni. A szakmai gyakorlat hossza a munkaerőpiac befogadóképességétől függően a jövőben akár hosszabb (hat hónap) is lehet. A továbbtanulás az átjárás kreditek (általában 30-60) beszámításával továbbra is biztosított. Az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) szerint a képzés új neve: idegenforgalmi szakmenedzser. Az egyetlen kritika, amely az oktatók részéről eddig megfogalmazódott, (a BA-hoz hasonlóan) a turizmus és a vendéglátás összevonása. Az általános tanterv mellett kevés idő jut a szakirányokra. Az Európai Unió is kiemelten kezeli a rövid ciklusú, munkaerőpiachoz igazodó képzéseket, és a magyar oktatási kormányzat is ezt a képzést szándékozik megerősíteni. Erre utal az államilag finanszírozott FSZ-keretszám az idei 11 ezerről 16 500-ra való emelése.

'

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?