A repülés, az űrkutatás, a kékfestés és az ibolya városa

Talán nincs még egy olyan sokszínű város, amelynek olyan sok emblémája van, mint a dél-nyugat franciaországi Toulouse-nak. November 3-tól közvetlen járattal is elérhető Budapestről.

A Ryanair a pandémia előtt már elindította új járatát Budapestről Toulouse-ba, amely a járványügyi helyzet miatt rövid ideig közlekedett csak. Most azonban tényleg felkerülhet a sokszínű város a magyarok vakációs térképére. November 3-án indult újra a közvetlen járat, amellyel két és fél óra alatt megérkezhetünk a barátságos dél-nyugat franciaországi városba, amely a Pireneusok és a Földközi-tenger között fekszik.

Romantikus reneszánsz hajóról szemlélve

Toulouse vidám hangulatú, dinamikus város, kiemelkedően sok napsütéssel, ahol nemcsak a nyár, de a koraősz is ideális időszak a tartalmas időtöltésre. Gazdag építészeti örökséggel rendelkezik a reneszánsz korból, számos reneszánsz épületét hotellé alakították át. 12 múzeummal és évi több, mint 30 fesztivállal büszkélkedhet. Nagyszámú spanyol lakosságának köszönhetően számos fesztiváljának tematikáját a latin táncok: salsa, tango adják. A város mérete ellenére emberléptékű, gyalogosan vagy akár kerékpárral is könnyen bejárható, és családok számára is minden évszakban ideális desztináció. 130 parkjában és kertjében bőven akad látnivaló. Toulouse-t a vízről is be lehet járni a Canal du Midi-n és a Garonne folyón közlekedő turistahajókkal. Téli úti célként is megállja a helyét a város és környéke, hiszen közvetlen vonattal másfél óra alatt elérhető számos síterep a francia Pireneusokban.

Kékfestés másképp

Toulouse három Unesco világörökséggel is büszkélkedhet, ezek a Canal du Midi csatorna, a Saint-Sernin Bazilika és a Hôtel Dieu egykori kórház épülete. Utóbbi kettő a Compostellába vezető zarándokút két állomása is. Ide látogatva a színek mellett sem mehetünk el szó nélkül. Toulouse-t rózsaszín városnak is nevezik, mert számos épülete korabeli rózsaszínes téglából épült. Lépten nyomon szembenjön az ibolya lila színe is, hiszen a virágból különböző édességeket és kozmetikumokat készítenek városszerte. Végül pedig a kék szín is fontos Toulouse életében, ugyanis még az indigó megjelenése előtt a festőcsülleng növényből nyerték a kék színt. Ma a ruhák kézzel való színezése mellett kozmetikumokba is használják.

Sztratoszférán innen és túl

Toulouse az egyetlen európai város, ahol felfedezhetjük a repülés és az űrutazás világát. A repülés szerelmesei ne hagyják ki az Airbus gyárat,  amelyet izgalmas vezetett túrák során ismerhetnek meg, sem az Aeroscopia repülőparkot, amely mintegy 30 legendás repülőt vonultat fel a múltból a duplafedelű gépektől a Concorde-ig és az „Envol des pionniers” is kötelező táncnak számít,  mely az első pilóták, (pl. Antoine de Saint-Exupéry) világába repít vissza minket. Ha pedig valaki a csillagok közé vágyik, neki találták ki a Cité de l’Espace-t, mely Európa legnagyobb űrmúzeuma kül- és beltéri attrakciókkal. Utóbbi 2022-ben egy új, a Mars világát bemutató részleggel bővül. A város különleges tárlata a La Halle de la Machine, amelyben furcsábbnál furcsább szobrok lépnek működésbe, többek között egy gigantikus méretű Minotaurusz.  

Kacsa, sólet, ibolyás süti

Ami a gasztronómiai élvezeteket illeti, kipróbálhatjuk a helyi ízeket Franciaország legnagyobb fedett piacán, a marché Victor Hugo-n. Érdemes megkóstolni a kacsából készült ételeket, a helyi sóletet (cassoulet), kolbászokat, borokat és sajtokat, valamint a különleges “Paris-Toulouse” ibolyás krémmel töltött mandulás süteményt is. A Garonne partján minden nyáron tobzódhat az ember a jobbnál jobb étkekben, amelyekről a kitelepülő pop up éttermek gondoskodnak. A város borait a közeli Occitanie régió ültetvényei adják, amely az ország második legnagyobb borvidéke, és a teljes francia termelés 33 százalékát biztosítja. Egy angol szaklap szerint pedig itt található a világ legjobb borbárja, az N5 Wine Bar.

 

Olcsóbb, mint a főváros

A szálláshelykínálatban egyaránt jelen vannak az olcsóbb és a felső kategóriás szálláshelyek. Jövőre egy butikhotel és egy hostelt és hotelt egyaránt magában foglaló hibrid szálloda nyitja meg kapuit Toulouse-ban. Marine Esch, a város képviseletében, az Atout France online workshopjának keretében arról tájékoztatta lapunkat, hogy Toulouse Párizsnál jóval olcsóbb úti cél, ráadásul mivel üzleti desztináció, hétvégén alacsonyabb árakkal csábítják a szabadidős turistákat a helyi idegenforgalmi szolgáltatók.

Újdonság: kínai fényszobor fesztivál

2021. december 1. és 2022. február 1. között először kerül megrendezésre Toulouse-ban a “Festival des Lanternes de Blagnac” lámpás- és fényszobor fesztivál. Esténként 18 és 23 óra között a város zöld szívében található Ritouret parkban, mintegy 8 hektáros területen 2500 óriás, színes szobrot csodálhatnak meg az érdeklődők, melyek lámpásokkal vannak megvilágítva. Az installációkban megjelennek a tradícionális kínai kultúra szimbólumai és Toulouse történelmi- és repülési hagyatékai is. Pandák, kínai műemlékek, dinoszauruszok… 80 Zigong-i kínai művész - festők, lakatosok, ruhatervezők… - ősi tudásával pár hónap alatt készülnek el ezek a monumentális szobrok. Kihagyhatatlan esemény, melynek 3 télen keresztül ad majd otthont Toulouse.



További információk a városról a Toulouse-i Idegenforgalmi Hivatal angol nyelvű honlapján: https://www.toulouse-visit.com/  



Máltán tűzijáték festi az eget

Máltán tűzijáték festi az eget 

A színpompás tűzijáték előadások idén április 20. és 30. között öt helyszínen kerülnek megrendezésre.
Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein

Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein 

Emellett a határrendészet mobil egységei továbbra is végezhetnek bejelentetlen ellenőrzéseket.
Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban

Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban 

Fenntarthatóság állt az idei bécsi Ferien Messe fókuszában.
Köln már most focilázban ég

Köln már most focilázban ég 

Kölnben játszik a magyar csapat a futball EB-n. És mi lehet ott a 90 percen túl?
Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek

Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek 

Minden németországi határátkelőnél ellenőrzést tartanak a nyári futball Európa-bajnokság ideje alatt, jelentették be a hivatalos szervek.
Osztrák kisokos áramszünet esetén

Osztrák kisokos áramszünet esetén 

A körlevélből megtudható, hogy mi a teendő és a helyes követendő eljárás egy teljes és tartós áramszünet következtében kialakult helyzetben.
Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával

Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával 

Újabb szakasza készült el az S7-es gyorsforgalmi útnak Ausztriában.
Ha nyár, akkor Ausztria -  vulkánok, kristályok, császári látnivalók

Ha nyár, akkor Ausztria - vulkánok, kristályok, császári látnivalók 

Akik idén nyáron különleges élményeket keresnek, legjobb, ha nem is mennek messzire.
Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést

Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjével a Klasszis Klub március 21-ei adásában beszélgettünk.
A hely, ahol a hegyi doktor rendel

A hely, ahol a hegyi doktor rendel 

A családi ház, illetve a rendelő, ahol a "Der Bergdoktor", azaz "A hegyi doktor újra rendel" forgatása zajlik immár 17 éve, valóban olyan, mint a filmeken.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.