A Római-parti evezősök védelmében...

Szerdán az Országgyűlés Sport- és Turizmus Bizottsága foglalkozott az evezősök kontra motoros jachtok Római-parti ügyével. Munkatársunktól

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

De a védősáv csupán egy a számos javaslattól, melyet egy ideje több fórumon és hivatalban megjárattak az evezősök képviselői. Mindenekelőtt Gál Attila, aki megelégelte azt, ami egy ideje a fővárosi vízi sportélet ősi helyszínén folyik. És ez nem csupán a Duna. Mint arról a Turizmus Online hasábjain több alkalommal beszámoltunk, az utóbbi években igen jelentős mértékben elszaporodtak a Duna evezősök által legintenzívebben használt szakaszán, a Rómaitól Szentendréig a bámulatos teljesítményű kisgéphajók; „előkelő” körökben motoros jachtok.

A képlet sokszor a következő:

kigyúrt srácok egy-két cicababával, vagy nagydarab, 50-es férfiak a csónakkikötőből - bocsánat, marinából - kihajtva értelmetlen sebességre kapcsolnak és döngetnek végig a szentendrei Duna-ágban, majd vissza. Vagy megállnak bárhol wake boardozni, ilyenkor a jól felszerelt kisgéphajó mélynyomóiból a hangulat kedvéért néha a tuc-tuc is dübörög. Hullámaik árnyékában, vagy taraján evezősök - sportolók, gyerekes családok, vagy éppenséggel 60-70 éve a Dunán evező nénik és bácsik - várják, hogy odébb száguldjanak. De egy nyári napon alig dübörög el az egyik hajó, a nyomában ott a másik. A hajókat vezetők közlekedési kultúrája - Dunán gyakran evező munkatársunk tapasztalata szerint (is) - erős hasonlóságot mutat a közúton nagyobb teljesítményű személygépjárműveket vezetőkéhez. Azaz úgy képzelik itt is, hogy az erő dönt. Az úton sem, de áramló közegben - víz és levegő - közlekedve meg végképp nem az erő az érv.

Tenni kell valamit!

A kezdeményezést pár éve Gál Attila vette magához. A szenvedélyes kenus A Mi Dunánk!!! című blogján aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy javaslatainak minél nagyobb tömegbázist kerítsen. Illetve megkezdte levelezését hivatalokkal, találkozókat kezdeményezett illetékesekkel, míg eljutott oda, hogy Bús Balázs III. kerületi polgármester felkarolta az ügyet. A polgármester két alkalommal interpellált az Országgyűlés előtt - eddig sikertelenül, mikor is az illetékes Sport- és Turizmus Bizottság október 5-én, szerdán váratlanul meghallgatásra invitálta Gált, illetve Réti Gézát és Varga Józsefet az evezősök képviseletében.

Mint arról Gál Attila is beszámolt szerdán a Turizmus Online-nak, Bús Balázs már eleinte is rokonszenvezett az evezősök elképzelésével. Ennek tudatában némiképp elkeserítő lenne, hogy a parlement felé egy ismert televíziós személyiség tiltott területen történt jetskizése nyitotta meg az utat. Legalábbis az Index tudósítása szerint, mely ekképp fogalmaz: „Bús Balázs, Óbuda polgármestere azután vitte a Parlament turisztikai és sportbizottsága elé a problémát, miután nemrég kiderült, hogy Sebestyén Balázs, tévés sztár a tilosban jetskizett a Dunán.”

A bizottságnak

Gál Attila, javaslatait felvázolva beszélt a 100 méter széles, Római parti biztonsági sávról, melyhez társulna a motorosok sebességkorlátozása, a teljesítményre vonatkozó korlátozás a teljes szentendrei Duna-ágban. Tiltaná továbbá a Lupa-sziget és Szentendrei-sziget közötti belső ág használatát a motorosok számára. Nos, itt van egy nagyon helyes, nyaralókkal - nem egy közülök modernista építészeti emlék - tűzdelt kis sziget, amelyikkel szemben, a gémekkel, kormoránokkal teli Tündér-sziget előtt áll az a magányos fa a vízben, melynek képmása valaha a papír tízforintos hátulját díszítette. Persze ezeket a szépségeket nehéz egy 25 csomóval száguldó, akár még a francia riviérán is ámulatot kiváltó méretű jachtról élvezni. Szintén szerepel a javaslatok között a jetskizés és vízisielés helyzetének rendezése, melyben A Mi Dunánk!!! szintén nem a teljes tiltás híve. Megoldásként a jelenlegi zavaros helyzet helyett - melyben bárhol, az említett Lupa-szigeti szakaszon is minden további nélkül űzik e két tevékenységet - 2-3 helyszínt jelölnének ki Dunakeszi, illetve Dunabogdány vagy Tahitótfalu térségében.

Ennél radikálisabb

álláspontot képivsel Réti Géza és Varga József. Az Összefogás a Dunai Evezősökért két embere úgy látja, hogy az érintett „motorosok a megfelelő jogszabály módosítások által legyenek kitiltva a Duna szentendrei kiságából. A nagyág a továbbra is rendelkezésükre áll kikötőhelyeikkel, szórakozási lehetőségeikkel.” Motorral ők csupán a szolgálati illetve a menetrend szerinti sétahajóforgalmat látnák szívesen. Szintén felvetik a Gál Attila által javasolt 100 méteres sáv kialakítását a Római 3 folyamkilométerén, ahol - lévén, hogy a folyó főágáról beszélünk - a motorosok még közlekedhetnének, de a sáv bármilyen érintésekor csupán alapjárati, 5 kilométeres sebességgel. Valahol középen lesz majd a megoldás?

A jelentések szerint a bizottság elnöke, Bánki Erik támogathatónak tartotta a római parti biztonsági sáv ötletét. Érdeklődésünkre, hogy előrelépésnek tekinthető-e a szerdai, bizottság előtti meghallgatás, Gál Attila igennel felelt hozzátéve, hogy jövő héten Óbudán egyeztetnek az érdekelt felekkel konkrétumokról, a javaslatok törvénybe ágyazásának lehetőségeiről.


Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.
A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből

A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből 

Isztambul a második törökországi város, amely már Debrecenből is közvetlenül elérhető Antalya után.
Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően

Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően 

Izrael vasárnap reggel megnyitotta légterét a szombat éjszakai, sikeresen kivédett légitámadás után, jelentették be hivatalosan Izraelben.
Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja?

Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja? 

A pályázat célja, hogy minél több vonzó bringás helyszínt tegyen ismertté.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.