A Sahel vidéke

Tunéziában egykor punok, rómaiak, bizánciak, arabok, spanyolok, törökök és franciák is uralkodtak, az 1960-as évektől azonban Tunézia lett a hódító, amely ma már több millió turistát vonz évente, közelségének, környezetének, színes kulturális örökségének és nem utolsósorban az elérhető áraknak köszönhető.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

'

A látogatók közt a legnagyobb népszerűségnek a Sahel vidék örvend, amely az ország keleti partvidékének közepén fekszik. A tengerparton színvonalas szállodákat és változatos kulturális látnivalókat találunk. A vidék központja Sousse, amely harminc évszázadnyi viharos történelme során ipari és kereskedelmi központtá és az egyik legjelentősebb desztinációvá vált. Óvárosába érve rögtön egy fontos épülettel, a Nagymecsettel találkozhatunk. A több mint ezeréves építmény érdekessége, hogy a mecsetnek nincs minaretje, helyette az északnyugati sarkon felállított pavilonból hívják imára az embereket. A vele átellenben fekvő Ribat őrtornya viszont több mint húsz méterre nyúlik a föld fölé. A Ribatot a murabitinek, azok a férfiak használták, akik vallásosságuk ellenére nem riadtak vissza a kardforgatástól sem, ha éppen úgy hozta a hadisors. Itt megtekinthetjük Afrika egyik legrégebbinek tartott imatermét. Pár méterrel arrébb a szukok, a tunéziai bazárok forgatagába léphetünk be. A szűk kis utcákon árusok tömege próbálja, legtöbbször sikeresen eladni portékáját.

A szent város

A Sousse-tól nyugatra elterülő Kairouan nevét a muzulmánok vallásos áhítattal ejtik, hitük szerint ugyanis hét zarándoklat a szent városba, Kairouanba felér egy mekkaival. A Sidi Sahab Zaouia, más néven a Borbély-mecset ugyan nem a legnagyobb a városban, mégis vallási és idegenforgalmi szempontból is jelentős. Kis kupolás termeken és nyitott folyosókon át juthatunk egy szent nyugvóhelyéhez. E rövid úton azonban sokáig elidőzhetünk, mivel a falak mindenütt lélegzetelállítóak. Az arab építészet összes stílusa jelen van: a mennyezetet faragott fa, a falakat faragott kövek és színes csempék díszítik. Kairouannal egyidős a település Nagymecsetje is, mindkettőt Oqba Ibn Naffi alapította. Az udvarára belépve az épület monumentalitása a legszembetűnőbb: erődszerű falak és egy 35 méter magas minaret tornyosul körülöttünk.

Dobogós amfiteátrum

A Sousse-tól délre található El Djemben áll a római birodalom harmadik legnagyobb amfiteátruma. 149 méteres hosszúságával, 124 méteres szélességével és 36 méteres magasságával megközelíti a római Colosseum méreteit. Az i. sz. 230-ban épült amfiteátrum egyik érdekessége, hogy a szokottnál puhább kőkockákat a mesterek szándékosan túlméretezték, így az esőzések miatt azok egy része lemállott és a kövek közé, kötőanyagként beépült. Lelátóin fénykorában 30 000 ember élvezte a játékokat, ami az akkori város össznépességét jelentette.

Medina Tours: 12 éve Tunéziában

A Medina Tours Utazási Iroda immár 12 éve foglalkozik tunéziai üdülések szervezésével, és az elsők közé tartozik a kiutaztatott turisták számát tekintve is. Az elmúlt évek során több mint 130 000 turista utazott velük, csak tavaly több mint 25 ezer, ebből 15 ezer Tunéziába. Partnerhálózatuknak köszönhetően Magyarország bármely pontján elérhetőek útjaik. Szállodakínálatukat folyamatosan frissítik és bővítik: 2006-os katalógusukban 26 tunéziai szálloda található meg, a háromcsillagostól az ötcsillagosig. Közülük nyolcban all inclusive ellátás is igénybe vehető. A kiutazáshoz a Malév és a Tunisair menetrend szerinti, illetve a főszezonban hetente többször is induló charterjáratokat lehet igénybe venni, a kinti eligazodásban pedig a cég helyi képviselete és telepített idegenvezetői segítenek. Mindezekről a Medina Tours 82 partnerirodájának képviselője személyesen is meggyőződhetett az iroda előző év novemberében megtartott tunéziai study tourján. A meghívottak a négynapos program keretében előbb megtekintettek nyolc különböző szállodát a Medina Tours 2006-os kínálatából, majd egy konferencia keretében megismerhették a cég új katalógusát is. A szakmai programokon felül a résztvevőknek alkalmuk nyílt megismerni az ország olyan közkedvelt helyeit is, mint Sousse.

Képünkön: Ali Hamrouni ügyvezető igazgató
'

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.